Is een opstalverzekering verplicht?

| Door: (4 reacties)

Is een opstalverzekering verplicht?Opstalverzekering

Als je een eigen woning hebt, ben je wettelijk niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Maar bij het afsluiten van een hypotheek mag de bank je wel verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Met een opstalverzekering verzeker je specifiek je dak, de keuken, de centrale verwarming, de badkamer, maar ook je tuinhuisje en de houten vloer (als die vastzit aan je huis).

Een bank kan je verplichten om een opstalverzekering af te sluiten, omdat ze graag zeker willen weten dat je je hypotheek nog kan terugbetalen als je huis bijvoorbeeld afbrandt. Maar ook als een bank je niet verplicht een opstalverzekering af te sluiten is het verstandig er over na te denken. Je woning en vooral de spullen in je huis hebben nu eenmaal een grote waarde.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig om die ook af te sluiten. Daarmee verzeker je je inboedel (meubels, kleding, dvd’s etc) voor brand en diefstal, maar ook voor water-, rook- en roetschade.

Huur je je woning? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. De huiseigenaar zorgt hier dan voor.

Lees meer over: opstalverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Sharon Gerritsen

Over Sharon Gerritsen

Sharon is als E-Commerce Manager o.a. verantwoordelijk voor onze vergelijking van je reis-, woon-, en zorgverzekering, onderzoeken en de website voor deze vergelijkingen. Inmiddels werkt Sharon ruim 11 jaar bij Independer.nl. Lees verder

4 Reacties op dit artikel
 1. graag kom ik in contakt met Sharon Gerritsen , het betreft een verzekering die drie panden voor brandschade dekt , 2 panden zijn verhuurd en 1 pand staat leeg , door deze leegstand wilt ASR van de dekking af per 2-2-1014.
  Pemie is geruime jaren zonderproblemen door mij betaald , deze is al veelhoger als gebruikelijk , maar ik moet protest aan tekenen wellicht met uw supervisie hier over.
  Ben bereikbaar per mail.

  Vriendelijke groet , ron langendam

  Ron Langendam 4 juni 2013 om 00:58
 2. Beste meneer Langendam,

  ASR heeft het recht om de polis te beëindigen zodra het gebruik van het pand wijzigt. Uiteraard heeft uzelf ook het recht om protest aan te tekenen bij de verzekeraar. Mocht u er niet uitkomen met ASR, kunt u zich altijd nog wenden aan het KiFid (het financiele klachteninstituut). Wij kunnen zo niet achterhalen of wij de tussenpersoon zijn voor deze polissen. Mocht dit zo zijn, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen en kunnen wij bemiddelen voor u. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30u t/m 21.00u via telefoonnummer: 035 626 5544.

  Chantal Klomp (Independer.nl) 5 juni 2013 om 14:29
 3. Wij hebben een opstalverz. Via onze ver. Van huiseigenaren,is het dan nodig om nog een tweede aan te houden? BVD.

  van de graaf 22 augustus 2014 om 13:31
 4. Beste van de Graaf,

  Het is niet nodig om zelf ook nog een opstalverzekering aan te houden. U bent dan dubbel verzekerd.

  Simone de Graaf (Independer.nl) 22 augustus 2014 om 17:01
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.610
603