Met een opstalverzekering zorg je er voor dat jouw huis goed verzekerd is tegen bijvoorbeeld brand- en stormschade. Als je een huis huurt, regelt de verhuurder dat. Als je zelf een huis koopt, is het verstandig zelf een opstalverzekering af te sluiten. Vaak ben je dit zelfs verplicht als je een hypotheek afsluit. Koop je een appartement? Dan ligt het anders. De opstalverzekering wordt dan meestal door de Vereniging van Eigenaren geregeld.

Opstalverzekering via de Vereniging van Eigenaren

Bij een appartementencomplex is er vaak een Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze vereniging zorgt ervoor dat het pand goed wordt onderhouden en schoon blijft. Ook regelt zij de verzekering van het hele gebouw. Dat betekent dat je zelf geen opstalverzekering hoeft af te sluiten. Het is wel verstandig om na te gaan of de gezamenlijke opstalverzekering wel voldoende dekking biedt. In een volgend artikel wordt hier meer over verteld.

Geen actieve VvE

Is er geen actieve Vereniging van Eigenaren? Dan kan het zijn dat er geen opstalverzekering voor het pand is afgesloten. Dan moet je dus zelf een opstalverzekering voor jouw appartement afsluiten. Maar hoe regel je dat? Dit lijkt eenvoudig maar er zitten toch wat haken en ogen aan. Als eigenaren ben je namelijk samen verantwoordelijk voor het hele pand. Dat kan betekenen dat jij als eigenaar ook moet bijdragen aan een schade die in een ander deel van het gebouw is ontstaan. Denk maar eens aan het trappenhuis. Alleen jouw appartement verzekeren is dus vaak niet voldoende. Gelukkig is hiervoor een oplossing: de zogeheten appartementenclausule. Met deze clausule ben je ook voor schade aan andere delen van het pand waaraan je moet meebetalen verzekerd. Voor de appartementenclausule betaal je meestal een toeslag van 25% van de premie.

Praat mee11 Reacties op “Opstalverzekering voor een appartement”
  1. E.A. schreef op 

    Hallo,

    Weet iemand wat voorbeelden van goede opstalverzekeringen voor kleine VVE’s? Wij hebben onlangs een bovenwoning gekocht en vormen met 2 andere appartementen sinds kort een VVE (hiervoor was die niet actief).

    Momenteel hebben we allemaal een losse opstalverzekering, maar we zouden dat graag gezamenlijk willen. Ik vind het echter lastig om de juiste aanbieders te vinden. Het gaat alleen om de opstalverzekering, niet om een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering.

  2. Frank Tomassen schreef op 

    Beste,
    Wij hebben een actieve VvE (onder en bovenwoning /) en onlangs onze aparte opstal opgezegd. Nu willen wij Opstal op naam van de actieve VvE afsluiten. Centr. Beh. doet dit wel en bijv. FBTO niet (wel wervend via Ver. Eigen Huis).
    Zal ongetwijfeld te maken hebben met de uiteenzettingen eerder onder dit artikel.
    Wat is nu verstandiger: Op naam van VvE of “particulier afsluiten” beide bij zelfde verzekeraar?
    Of anders gesteld; wat is juridisch gezien verplicht?
    Dank Groet Frank

    1. Louis Nooijen schreef op 

      Hallo,
      Verzekering per eigenaar is volstrekt z i n l o o s. Je bent dan gewoon niet verzekerd. Wat zou het jou helpen als je bovenbuurman afbrand maar geen verzekering heeft?
      Dus: Eerst in de splitsingsakte nagaan welk modelreglement van toepassing is (1973,1986, 1992 of 2006 ) Dan zal blijken dat de VvE die verzekering af m o e t sluiten. ( art. 8 modelregl. 1992 ) Tenaamstelling van de verzekering moet als volgt zijn: “De Vereniging van Eigenaren …..(juiste naam VvE invullen)….. en haar gezamenlijke eigenaren”. Specificatie namen is niet nodig; geeft alleen maar gedoe bij verkoop van een appartement.
      De jaarpremie wordt natuurlijk in de begroting opgenomen en via de maandelijkse bijdrage verrekend. Succes!

  3. Hoi Fatima,
    Dit is inderdaad een vervelende situatie. Het is ons niet bekend wat de voorwaarden zijn van de opstalverzekering van jouw VvE. Het is daarom lastig om te bepalen of de kosten voor eigen rekening zijn. Ik raad je aan hier meer informatie over op te vragen bij de VvE.

  4. fatima schreef op 

    hallo,

    graag wil ik een vraag stellen over mijn slaapkamer muur. daar heb ik een hele grote schimmelvlek.ik heb het bij de vve gemeld en er is een loodgieter langs geweest en die heeft een gat gemaakt in mijn muur om te kijken wat het was.hij kon niets vinden. ze zouden komen om de gat te hertsellen.ik heb een mail gestuurd naar de vve en nu zeggen ze dat ik de kosten moet betalen als eigenaar.ik ben het niet met hun eens omdat ze mij niet eerder op de hoogte hebben gesteld van de kosten en dat ik ze moest betalen.anders had ik liever iemand anders geregeld.graag wil ik weten hoe het zit.

    alvast bedankt.

    fatima

  5. LouisNooijen schreef op 

    Eerst maar eens gaan kijken welk reglement van toepassing is voor uw VvE.
    Dat van 1973, van 1986, van 1992 of van 2006.
    Dat kun je nakijken in de splitsingsakte. En die moet je hebben of je vraagt ze op bij het kadaster.

  6. Brigitte van Noorloos schreef op 

    Kan iemand ook zeggen waar in de wet staat/hoe geregeld is dat een opstalverzekering via de VvE geregeld moet worden? Ik wil dit graag regelen met mijn bovenbuurman (VvE van alleen hij en ik) maar hij wil niet meewerken, en zou graag met de wet in de hand aantonen dat dit verplicht is.

  7. LouisNooijen schreef op 

    En volgens mij moet de opstalverz. voor een appartement n i e t staan op naam van de VvE maar op naam van “de gezamenlijke eigenaren van app. complex aan de …..straat nrs…….”. Zonder het noemen van alle namen.
    De VvE is immers op generlei wijze eigenaar. Dit komt nog sterker naar voren wanneer sprake is van ondersplitsing en dus meerdere VvE’s.
    In geval van schade ligt hier een mogelijk conflict met verzekeraar op de loer.

  8. Beste Dick,
    Het klopt inderdaad dat dat juridisch zo is geregeld. Alleen is het in de praktijk ook regelmatig anders en daarom wilden we met dit artikel duidelijk maken hoe de verzekering dan werkt.
    Bedankt voor de toevoeging!

  9. dick slager schreef op 

    Uw advies aan appartementseigenaren vwb. de opstalverzekering is m.i. onvolledig; juridisch is bepaald dat door de gezamenlijke eigenaren een opstalverzekering afgesloten dient te worden op naam van de VvE; op zich al een hele goede reden om de VvE uit haar slapende toestand ’te wekken’.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
gewoon goed
10