Een opstalverzekering of een inboedelverzekering kun je op verschillende momenten opzeggen. Wanneer mag je dat precies doen en hoe werkt dat opzeggen? Daar lees je alles over in dit artikel.

Beëindiging bij verkoop van je woning

Zodra je jouw woning hebt verkocht kan je de opstalverzekering per datum verkoop beëindigen. De datum van verkoop is de datum waarop de sleutel van de woning wordt overgedragen. Vanaf dat moment ben je geen eigenaar meer van de woning. De inboedelverzekering mag je vaak niet beëindigen als je je huis verkoopt. De spullen van de woning neem je normaal gesproken namelijk mee naar je nieuwe woning.

Beëindiging in de bedenktijd

Meestal noemen we dit het annuleren van een verzekering. Je kunt binnen 14 dagen na ontvangst van je verzekering nog kosteloos van een verzekering afzien.

Beëindiging per contractsvervaldatum bij een éénjarig contract

Sinds 1 maart 2010 mogen woonverzekeraars niet meer zomaar meerjarige contracten afsluiten of verlengen. Alle polissen die zijn afgesloten na 1 maart 2010 en minimaal 1 jaar hebben gelopen mag je ook per maand beëindigen. Als je de verzekering opzegt zal de verzekeraar hem altijd 30 dagen later beëindigen.

Beëindiging per contractsvervaldatum bij een meerjarig contract

Meerjarige contracten mogen niet meer zonder toestemming gesloten worden.  Heb je een 5- of 10 jarig contract? Dan moet je die wel uitzitten, maar daarna ga je ook over naar een éénjarig contract. Als je een meerjarig contract hebt kun je de verzekeraar wel vragen de contractduur aan te passen. Maar of dit ook lukt is echt van de verzekeraar afhankelijk. Wil je verzekeraar de contractduur niet aanpassen? Dan kan je de verzekering beëindigen per vervaldatum. Die vind je terug op de polis van je verzekering.

Beëindiging wegens samenwonen

Als je gaat samenwonen en al een eigen woning hebt dan zijn er vaak twee verzekeringen. Door de verzekeraar is het zo geregeld dat dat de langst lopende verzekering het recht heeft om te blijven lopen. Voor de andere verzekering kun je een schriftelijke opzegging doen en daarbij een kopie van de andere (langstlopende) verzekering polis meesturen. Vergeet niet aan te geven per welke datum je gaat samenwonen.

Beëindiging bij premieverhoging of wijziging voorwaarden

Wat veel mensen niet weten is dat je ook de opstal- of inboedelverzekering kunt opzeggen als de verzekeraar wijzigingen doorvoert die in jouw nadeel zijn. Dit kan bijvoorbeeld een algemene premieverhoging zijn of een nadelige wijziging in de voorwaarden. Nadat de verzekeraar jou informeert over de wijziging heb je 1 maand de tijd om schriftelijk op te zeggen. Het moet wel gaan om een wijziging die door de verzekeraar op alle polissen wordt doorgevoerd.

Beëindiging bij activeren VvE

Als een zogenaamde slapende VvE (Vereniging Van Eigenaren) wordt herstart dan mag je de lopende opstalverzekering beëindigen. Je moet dan schriftelijk aangeven dat de verzekering opgezegd moet worden per de datum dat de VvE is herstart.

Praat mee4 Reacties op “Opstalverzekering en inboedelverzekering opzeggen”
  1. A. schreef op 

    Krijg je je premie niet terug na een beëindiging van je inboedel en aansprakelijk heids verzekering na 6 jaar?

    1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

      Hoi,

      Over deze periode van 6 jaar draagt de verzekeraar een risico bij eventuele schade. Hier tegenover staat het feit dat daarvoor premie wordt betaald. De premie wordt gebruikt voor het opbouwen van een buffer waarmee uitbetaald kan worden bij schade. Om die reden wordt er geen premie gerestitueerd na het beëindigen van een verzekering.

  2. Beste heer Hilgersom,
    Wij hebben navraag gedaan bij een aantal verzekeraars en het kan inderdaad per verzekeraar verschillen. Niet iedere verzekeraar wil de polis tussentijds beëindigen om dan over te stappen naar een opstalverzekering via de VvE. Als er door de VVE al offertes zijn voor het afsluiten van een collectieve verzekering is het nog een optie om tijdelijk uw eigen opstaldekking hier ook af te sluiten om zo de overstap makkelijker te maken.
    Als dit niet het geval is kan vooraf informatie inwinnen over het wel of niet stopzetten van de verzekering tussentijds een mogelijkheid zijn.
    Wij hopen u hiermee een passend antwoord te hebben gegeven.

  3. Jamie Hilgersom schreef op 

    Het opzeggen van een opstalverzekering kan niet bij iedere verzekeraar direct op het moment dat er een collectieve VVE-opstalverzekering is. Veel verzekeraars houden je aan de minimale contractsduur van 1 jaar, waarna opzeggen maandelijks mogelijk is. Koop je een appartement waarbij de VVE nog niet actief is, maar vermoedelijk wel zeer snel geactiveerd wordt, ga dan goed na hoe de verzekeraar omgaat met het mogen opzeggen wanneer er een collectieve verzekering komt. Anders betaal je dubbel! Er is geen juridische grond voor een verzekeraar om de opzegging binnen 1 jaar te accepteren. Wel heeft het verbond van verzekeraars aangegeven dat tegen het weigeren van de opzegging een klacht kan worden ingediend. Maar of dit nu een leuke weg is om te bewandelen..? Helaas is de informatie die hierboven staat niet helemaal juist. Nou ja, opzeggen kan wel, je moet alleen je premie minimaal 1 jaar blijven betalen! Overigens had ik gebeld met Independer.nl om dit opgehelderd te krijgen, maar ik ben nooit teruggebeld. Slordig!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Ingewikkelde invulling van mijn gegevens zou wat makkelijker kunnen worden.
6