Schade aan je woning: wat moet je doen?

| Door: (nog geen reacties)

Schade aan je woning: wat moet je doen?Opstalverzekering

Heb je schade aan je woning dan is het goed om te weten wat je wel en niet kunt doen. Daarom leggen we je in een serie van drie artikelen uit wat je moet doen als je schade hebt. In dit eerste artikel gaan we in op verschillende soorten schade en wat je wel en niet moet doen. En wist jij dat je in de meeste gevallen niet direct moet beginnen met het repareren van de schade? Want dat kan gevolgen hebben voor de vergoeding die je van je opstalverzekering krijgt.

Schade snel melden

Na het ontstaan van de schade moet je dit zo snel mogelijk melden. Je kunt het beste als eerste contact opnemen met Independer.nl. Wij kijken dan direct voor je na of de schade wordt vergoed door jouw verzekering. Voor de meeste woonverzekeraars kunnen wij meteen de schade melden. Je moet daarna alleen nog een schadeformulier invullen en opsturen. Let hierbij op dat je meteen alle relevante stukken, zoals een kopie van de aangifte en reparatienota’s, meestuurt. Hoe eerder en vollediger je de stukken opstuurt, hoe sneller en beter jouw schade wordt afgehandeld.

Inbraakschade

Als er is ingebroken, moet je eerst de politie waarschuwen. Deze moet als eerste onderzoek doen en stelt daarna een verklaring voor je op waarin staat wat er gestolen en beschadigd is. Kom je er achter dat je bent vergeten iets te melden dan kun je je aangifte aanvullen bij de politie. Zowel de eerste als de aanvullende aangifte krijg je in een rapport van de politie. Een kopie van dit rapport moet je meesturen met het schadeformulier.

Brandschade

Gooi bij brandschade niet te snel spullen weg en wacht met herstellen. De schade-expert van je verzekeraar wil de spullen nog bekijken om een goed oordeel te kunnen geven. Meld de schade zo snel mogelijk bij Independer.nl en vul het schadeformulier in.

Waterschade

Bij waterschade kun je het beste eerst alles laten drogen, vaak valt de schade achteraf mee. Is er na het drogen toch nog schade? Neem dan contact op met Independer.nl om de schade te melden. Ook bij waterschade moet je niet meteen spullen weggooien, repareren of herstellen. De expert wil deze nog bekijken voor het vaststellen van de vergoeding.

Noodreparatie

Om verdere schade te beperken of te voorkomen, kun je direct een noodreparatie (laten) uitvoeren. De overige schade kun je beter niet (laten)repareren, omdat verzekeraars vaak eerst een schade-expert er naar willen laten kijken. Twijfel je over een noodreparatie? Neem dan contact op met Independer.nl of met je verzekeraar.

Voorschieten

Vaak moet je de kosten voor het herstellen van een schade eerst zelf betalen. Zodra de verzekeraar van jou de reparatienota heeft ontvangen, krijg je het geld gestort op jouw bankrekening. Informeer van te voren welk bedrag je vergoed krijgt van je verzekeraar. Zo weet je wat je kunt uitgeven aan het herstellen van de schade.

Eigen risico

Bij schade kun je te maken krijgen met een eigen risico. Dit deel van de kosten krijg je dan niet vergoed door de verzekeraar. Je kunt vooraf informeren wat je eigen risico is voor de schade die je hebt.

Vragen

Heb je een woonverzekering via Independer.nl afgesloten dan kun je direct bij ons de schade melden. Voor overige vragen over schade of hulp kun je contact opnemen met onze klantenservice.

Het volgende artikel in deze serie gaat over het melden van schade: wat moet je doen en bij wie moet je schade melden.

Lees meer over: inboedelverzekering, opstalverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Sharon Gerritsen

Over Sharon Gerritsen

Sharon is als E-Commerce Manager o.a. verantwoordelijk voor onze vergelijking van je reis-, woon-, en zorgverzekering, onderzoeken en de website voor deze vergelijkingen. Inmiddels werkt Sharon ruim 11 jaar bij Independer.nl. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603