Actie (ex-)kankerpatiënten voor goede overlijdensrisicoverzekering

| Door: (2 reacties)

Actie (ex-)kankerpatiënten voor goede overlijdensrisicoverzekeringOverlijdensrisicoverzekering

(Ex-)kankerpatiënten hebben vaak grote problemen bij het afsluiten van een overlijdensriscoverzekering (ORV). Deze heb je meestal nodig als je een hypotheek afsluit voor een nieuwe woning. Vaak krijgen zij deze verzekering niet, of met veel moeite. Is de aanvraag toch goedgekeurd? Dan blijkt vaak achteraf  de premie erg hoog te zijn. NFK, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties wil hen graag helpen in het ondoorzichtige acceptatieproces van verzekeraars. Daarom zijn zij een campagne gestart. 

Maatwerk bij Independer

(Ex-)patiënten kunnen bij een overlijdensrisicoverzekering gebruik maken van de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat. Bij Independer hebben wij deze samen met de NFK ontwikkeld. Deze route is speciaal voor mensen die kanker hebben gehad. Eerst wordt een medische dossier van de klant aangelegd. Daarna wordt deze met de deelnemende verzekeraars gedeeld. Er wordt direct gevraagd of ze op basis hiervan een premie willen afgeven. Hierdoor kan een klant vaak een keuze maken uit diverse verzekeraars.

Adviezen NFK

De NFK heeft ook een aantal adviezen opgesteld:

 • Realiseer je dat de beoordeling van je aanvraag als (ex)kankerpatiënt meer tijd kost. Hou rekening met extra voorwaarden, premieverhogingen of afwijzing.
 • Let op bij het invullen van de gezondheidsverklaring.  Het verzwijgen van informatie kan voor grote problemen zorgen.
 • Let op bij het tekenen van een voorlopig koopcontract. Hierin staat vaak als ontbindende voorwaarde dat je wel tegen acceptabele voorwaarden een verzekering kunt krijgen.
 • Als je erfelijk belast bent en verder gezond, zijn de voorwaarden anders. Bij een aanvraag onder de grens van 268.125 euro hoef je niet te melden wat het resultaat was van een erfelijkheidsonderzoek.
 • Voorkom afwijzing na een medische keuring: maak gebruik van het recht op eerste kennisneming en op het blokkeringsrecht. Ben je ooit afgewezen voor een verzekering? Dan moet je dit bij een nieuwe aanvraag noemen. Een nieuwe verzekering afsluiten kan hierdoor moeilijker worden. Maak je gebruik van Overlijdensrisicoverzekering Op Maat? Dan gelden deze voorwaarden niet. Als de verzekeraars binnen deze speciale route  geen premie afgeven is dat officieel geen afwijzing. Dit hoef je dan bij een volgende aanvraag ook niet op te geven.
 • Geef geen volledige inzage in je medische dossier, maar alleen toestemming voor de relevante zaken daaruit.
 • Let op de kleine lettertjes. Vaak staat hierin dat je geen vergoeding krijgt voor aandoeningen die je al hebt.

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Steffen Broeders

Over Steffen Broeders

Steffen is junior tekstschrijver/ webredacteur. Hij (her)schrijft onder meer e-mails, teksten voor de website en het weblog. Steffen is begonnen op de klantenservice Autoverzekeringen en werkt sinds 2014 bij Independer.nl. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
 1. Beste mensen.
  Ik had een vraag ik wil een huis kopen van ongv max 175000.
  Ik ben alleen, heb darmkanker gehad, kan ik dan een hypotheek krijgen zonder ovr.

  0a.cobelens 26 maart 2017 om 18:33
 2. Beste Cobelens,

  Het is mogelijk om een hypotheek te krijgen zonder overlijdensrisicoverzekering. Dit zal afhankelijk zijn van de marktwaarde versus de hypotheekwaarde. Het verschilt per geldverstrekker welke eisen ze hiervoor stellen.

  Met vriendelijke groet

  Edwin Kroon
  Independer

  Edwin Kroon (Independer.nl) 30 maart 2017 om 17:01
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603