Je bent overlijdensrisicoverzekeringen aan het vergelijken en je hebt gekozen voor een annuïtair dalend of evenredig dalend verzekerd kapitaal. Vervolgens zie je in de offerte dat de looptijd van je verzekering langer is dan de periode dat je premie moet betalen. Dat klinkt interessant, maar hoe kan dat eigenlijk? Het heeft te maken met de dekking die je hebt gekozen. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit.

Evenredig dalend verzekerd bedrag

Als je kiest voor een verzekerd bedrag dat evenredig daalt gedurende de looptijd dan keert de verzekering aan het begin van de looptijd (veel) meer uit dan aan het eind. Dat is bijvoorbeeld handig als je verwacht dat je maandlasten nu veel hoger zijn dan over een aantal jaren. Omdat bijvoorbeeld je kinderen dan uit huis zijn. Het uit te keren bedrag neemt dan ieder jaar met hetzelfde bedrag af en daalt dus evenredig. Aan het einde van de looptijd wordt er bij overlijden bijna niets meer uitgekeerd.

Annuïtair dalend verzekerd bedrag

Bij deze vorm is de hoogte van de uitkering aan het eind van de looptijd ook lager dan in het begin. Het uit te keren bedrag neemt aan het begin van de looptijd minder af dan aan het eind. Je bepaalt zelf in welke mate het uit te keren bedrag daalt. Aan het einde van de looptijd wordt er bij overlijden bijna niets meer uitgekeerd.

Waarom betaal ik korter premie dan de verzekering loopt?

Bij deze twee vormen van overlijdensrisicoverzekeringen betaal je de gehele looptijd dezelfde premie. Maar omdat het uit te keren bedrag bij beide vormen aan het einde van de verzekering lager is, is de premie tegen die tijd dan eigenlijk ook iets te hoog. En zo is de premie aan het begin van de looptijd eigenlijk iets te laag. Gemiddeld genomen klopt het precies. Omdat de verzekeraar zijn risico’s zo veel mogelijk wil verkleinen, wordt het punt waarop je van te weinig premie naar teveel premie gaat  vaak naar voren gehaald. Die ligt dan iets voor het midden van de looptijd. Dat maakt dat je al voordat je verzekering afloopt gemiddeld genomen genoeg premie betaalt hebt. De laatste jaren hoef je dus niet meer te betalen, maar ben je wel verzekerd.

Overlijdensrisicoverzekering

Zorg dat je nabestaanden goed achterblijven, check nu welke verzekering bij jou past.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Makkelijke website, duidelijk en snel te regelen
8