In een vorig artikel hebben we uitgelegd wat de verschillen zijn tussen overlijdensrisicoverzekeringen met een vaste premie en een stijgende (leeftijdsafhankelijke) premie. Ook hebben we in een ander artikel uitgelegd wat het qua premie scheelt als je voor de ene of andere variant kiest. In dit artikel bespreken we welke premie je het best kunt kiezen als je naast je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Annuitaïre hypotheek

Sinds de invoering van de nieuwe regels over hypotheekrenteaftrek kun je eigenlijk alleen nog maar een annuïtair dalende hypotheek afsluiten. Bij zo’n hypotheek past meestal een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Je schuld daalt tijdens de looptijd, dus de uitkering van je overlijdensrisicoverzekering kan meedalen. Want je nabestaanden hebben steeds minder nodig om de hypotheek af te lossen als jij zou overlijden.

Ook bij een dalende overlijdensrisicoverzekering kun je kiezen voor gelijkblijvende of stijgende (leeftijdsafhankelijke) premie. Het verschil laten we zien met een voorbeeld.

Eerste jaren lage premie

Een vrouw (of man) van 30 jaar sluit een hypotheek af van 200.000 euro. Zij kiest ervoor om die volgens een annuïtair schema in 30 jaar af te lossen. Ze sluit een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering van 200.000 euro bij verzekeraar GoedIdee met een looptijd van 30 jaar. Als zij voor haar 60ste overlijdt, krijgen haar nabestaanden genoeg uitgekeerd om de hypotheek in één keer af te lossen.

Als ze kiest voor een gelijkblijvende premie betaalt zij 13,04 euro per maand. Kiest zij voor een product met stijgende premie dan betaalt zij het eerste jaar 8,88 euro per maand. Het verloop zie je in deze grafiek.

orv-post2

Je ziet hier dat de premie in het begin stijgt en aan het einde van de looptijd weer daalt. Dat is logisch want het verzekerd bedrag is niet meer zo hoog.

Goede match

Een overlijdensrisicoverzekering met stijgende premie sluit goed aan bij een annuïtair dalende hypotheek. Je betaalt dan de eerste jaren minder. Bovendien heb je het voordeel dat je altijd kunt stoppen zonder dat je teveel betaald hebt. Maar toch worden de premies niet erg hoog. In dit voorbeeld betaal je in het 22ste jaar het meest: 16,67 euro per maand. Daarna zakken de premies weer. Maar wat je ook kiest: alle premies die je moet betalen staan van te voren vast. Je komt dus nooit voor verrassingen te staan.

Vergelijk zelf

Weten welke overlijdensrisicoverzekering het best bij jouw situatie past? Vergelijk overlijdensrisicoverzekeringen en sluit de beste en voordeligste af.

Overlijdensrisicoverzekering

Zorg dat je nabestaanden goed achterblijven, check nu welke verzekering bij jou past.

Praat mee2 Reacties op “Overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek: stijgende of vaste premie?”
  1. hopman schreef op 

    betaal sinds 1999 per jaar 767 euro voor 75.000 lineair dalend voor twee personen, man geb 1948 vrouw 1958
    Is dat niet wat veel?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8