Overlijdensrisicoverzekering opzeggen: zo doe je dat

| Door: (1 reactie)

Overlijdensrisicoverzekering opzeggen: zo doe je datOverlijdensrisicoverzekering

Je sluit een overlijdensrisicoverzekering af om de financiële gevolgen van een overlijden op te vangen. Daarom sluit je zo’n verzekering vaak voor een lange tijd af. Maar als je eenmaal een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten betekent het niet dat je er de hele looptijd aan vastzit. Je kunt een overlijdensrisicoverzekering namelijk opzeggen als je vindt dat je die niet meer nodig hebt. Maar ook als oversluiten voordeliger is. Opzeggen is vaak heel gemakkelijk.

Opzeggen altijd per brief

Je verzekeraar kan je overlijdensrisicoverzekering niet beëindigen zolang je premie betaalt. Je kunt zelf de overlijdensrisicoverzekering opzeggen op het moment dat je weer premie moet betalen. Dus als je per jaar betaalt, kun je één keer per jaar opzeggen. Betaal je per maand? Dan kun je elke maand opzeggen.

Een overlijdensrisicoverzekering moet je altijd per brief opzeggen. De verzekeraar heeft namelijk je handtekening nodig. Als er twee verzekeringnemers op de polis staan, moeten beide verzekeringnemers de brief ondertekenen. Het opzeggen van de verzekering kost je niets. Goed om te weten: de meeste verzekeraars hebben een opzegtermijn van vier weken.

Verpande verzekering opzeggen

Als je overlijdensrisicoverzekering is verpand aan je hypotheek, betekent het dat de twee gekoppeld zijn. Als één van de verzekeringnemers overlijdt, kan het verzekerde kapitaal uitgekeerd worden aan de hypotheekverstrekker  om (een deel van) de hypotheek af te lossen. De rechten van de verpande polis liggen dan volledig bij de hypotheekverstrekker. Wil je de polis opzeggen? Dan moet je hiervoor eerst goedkeuring vragen aan de hypotheekverstrekker.

Afkoopwaarde of premiedepot en opzeggen

Sommige verzekeraars hebben in de polis een afkoopwaarde of premiedepot opgenomen. Dit betekent dat je een bepaald bedrag terugkrijgt als je de verzekering opzegt. Als je de verzekering net hebt afgesloten betaal je namelijk te veel premie voor het risico van overlijden en aan het eind te weinig. Sommige verzekeraars zetten het teveel betaalde bedrag in een reservepotje of premiedepot. Aan het eind van de verzekeringsperiode halen ze de te weinig betaalde premies weer uit het potje. Zet je de verzekering stop voor het einde van de looptijd? Dan krijg je de waarde die in het reservepotje zit uitgekeerd.

 

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Edwin Kroon

Over Edwin Kroon

Edwin is als expert levensverzekeringen gespecialiseerd in alle verzekeringen op dit gebied. Hij werkt sinds 2002 bij Independer.nl. Lees verder

1 Reactie op dit artikel
  1. hoe kan ik een overlijdensrisicoverzekering opzeggen na scheiding als ex partner niet mee wilt tekenen hypotheek is afgelost maar nn incaseert nog steeds maandelijks on danks diversemalen schriftelijke opzegging steeds vragen ze copy voor en achterkant ID ex partner maar die krijg ik niet

    Jori 10 maart 2017 om 14:59
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603