Overlijdensrisicoverzekering: welke past het best bij hypotheek?

| Door: (nog geen reacties)

Overlijdensrisicoverzekering: welke past het best bij hypotheek?Overlijdensrisicoverzekering

Vanaf 1 januari 2013 gelden er nieuwe regels voor het afsluiten van een hypotheek. Wil je gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek dan kan dat alleen als je een hypotheek afsluit waarbij je elke maand aflost. Dit doe je met een zogeheten annuïtaire- of lineaire hypotheek.

Annuïtaire hypotheek of lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek los je iedere maand evenveel af. Omdat je elke maand steeds minder geld leent, daalt je maandlast in de loop van de tijd. Sluit je een annuïtaire hypotheek af dan blijft het bedrag dat je maandelijks betaalt hetzelfde. In het begin betaal je veel rente en los je weinig af. Tijdens de looptijd verandert dit. Het deel dat je aflost wordt iedere maand groter en het deel dat je aan rente betaalt wordt steeds lager.

In onderstaande grafieken zie je hoe de hoogte van je hypotheek afneemt tijdens de looptijd. Het eerste plaatje geeft een lineaire hypotheek weer van 250.000 euro met een looptijd van 30 jaar. In het tweede plaatje zie je een annuïtaire hypotheek van 250.000 euro met een looptijd van 30 jaar tegen een rente van 6%.

Best passende overlijdensrisicoverzekering

Sluit je een hypotheek af dan eist je geldverstrekker vaak dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Dit geeft de bank de zekerheid dat de lening wordt afgelost als jij of je eventuele partner overlijdt.

Wil je dat de hypotheek volledig wordt afgelost als jij plotseling overlijdt? Dan moet je bij een lineaire hypotheek een evenredig dalende overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Het bedrag dat je krijgt uitgekeerd na overlijden daalt tijdens de looptijd, net als het hypotheekbedrag.

Bij een annuïtaire hypotheek zou je een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering kunnen afsluiten. De uitkering van de overlijdensrisicoverzekering daalt in de loop van de tijd met een zogeheten ‘annuiteitspercentage’. Dit percentage kun je gelijkstellen aan het rentepercentage van je hypotheek. Want dat is voldoende om de volledige hypotheek mee af te lossen, als je plotseling overlijdt. Wil je meer zekerheid, bijvoorbeeld omdat de rente voor je hypotheek na afloop van de rentevastperiode kan stijgen? Kies dan een iets hoger percentage.

Extra geld voor nabestaanden

Op deze manier zorg je ervoor dat er na je overlijden op ieder moment genoeg geld wordt uitgekeerd om je hypotheek af te betalen. Er blijft dan (bijna) geen geld voor de nabestaanden over. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering die niet daalt. Dan blijft er voor je nabestaanden geld over, nadat de hypotheek is afgelost. Goed om te weten dat je meer premie betaalt voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering dan voor een dalende. En een lineair dalende verzekering is weer goedkoper dan een annuitair dalende. Door de vorm te kiezen die precies aansluit op je hypotheek kun je behoorlijk besparen op de premie.

Lees meer over: hypotheek, overlijdensrisicoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Sander Bolt

Over Sander Bolt

Sander Bolt heeft een bovengemiddelde interesse in alles wat online is. Hij houdt zich bij Independer.nl als E-commerce Manager bezig met het verder perfectioneren van de vergelijk- en afsluitmodules voor levensverzekeringen & bancaire producten. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603