Een overlijdensrisicoverzekering keert uit aan de nabestaanden als de verzekerde overlijdt (alleen tijdens de looptijd van de verzekering). Vaak sluit je een overlijdensrisicoverzekering af op naam van jou én je partner. Als één van beide overlijdt, ontvangt de ander de uitkering van de verzekering. Hiervan kunnen bijvoorbeeld de huur, hypotheek en andere lasten worden betaald. We krijgen, in verband met de vliegramp, veel vragen over wie de uitkering ontvangt als  verzekerde personen tegelijk overlijden. We vinden het belangrijk om je daarover te informeren.

Uitkering aan je nabestaanden bij tegelijk overlijden

Als jij en je partner tegelijk overlijden, keert de overlijdensrisicoverzekeraar het verzekerde bedrag gewoon uit. Als jullie kinderen hebben, wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd aan de kinderen. Als er geen kinderen zijn, krijgen de andere erfgenamen het bedrag uitgekeerd. De erfgenamen zijn wettelijk vastgelegd. De volgorde van uitkeren aan erfgenamen is alsvolgt:

  1. De echtgenoot of echtgenote
  2. De ouders, broers en zussen
  3. De opa’s en oma’s
  4. De overgrootopa’s en oma’s

Is je overlijdensrisicoverzekering verpand aan je hypotheek? Dan wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd aan de bank.

Samen op één polis of ieder een aparte polis

De meeste mensen verzekeren zich samen op één polis. Het verzekerde bedrag wordt één keer uitgekeerd. Dit gebeurt als één van beide verzekerden overlijdt, maar dus ook als de verzekerden op hetzelfde moment overlijden. Hebben jullie allebei een eigen polis? Dan keren beide polissen uit bij overlijden. Ook als je beiden op hetzelfde moment overlijdt, keren allebei de polissen dus uit aan eventuele kinderen of andere erfgenamen.

Kinderen te jong voor financiële onafhankelijkheid?

Zijn je kinderen nog jong? Dan kun je bij de notaris laten vastleggen wie de zorg van je kinderen op zich moet nemen, als jij en je partner overlijden. Hierbij kun je ook regelen wie er voor de financiën moet zorgen, zodat je kinderen hier niet mee belast worden.

Heb je nog andere vragen over een overlijdensrisicoverzekering? Kijk dan op Independer of neem contact met ons op.

Overlijdensrisicoverzekering

Zorg dat je nabestaanden goed achterblijven, check nu welke verzekering bij jou past.

Praat mee12 Reacties op “Tegelijk overlijden met partner: aan wie keert je overlijdensrisicoverzekering uit?”
  1. Timmy Hendrix schreef op 

    Als beiden tegelijkertijd overlijden en de verzekering is voor bijvoorbeeld 20.000 euro uit te keren bedrag. Keert verzekering dit bedrag dan ook 2x uit?

  2. Kitty Lindekens schreef op 

    Beste,
    November 2018 heb ik vernomen dat men grootmoeder(die ik nooit gekend heb) overleden was sinds mei 2018. De wettelijke erfgenaam is mijn vader die wonende is in Australië. Hij kan niet naar België komen om zijn erfenis te regelen.
    Wordt de levensverzekering dan op een Australische rekening uitgekeerd aan hem.
    Of hoe gaat dat in zijn werking?
    Groeten Kitty

    1. Beste mevrouw,

      Allereerst gecondoleerd met het verlies van uw grootmoeder. Hoe het zit met de levensverzekering kan ik u niet vertellen, dit ligt eraan hoe deze is afgesloten en omdat dit om een Belgisch product gaat kan ik u hier helaas niet mee helpen. Het beste kunt u uw vader contact op laten nemen met die verzekeraar om dit na te vragen.

  3. chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

    Beste Sander,

    Ten eerste gecondoleerd met het overlijden van uw moeder. U kunt het best navraag doen bij de verzekeraar waar de verzekering van uw moeder loopt, zij kunnen u vertellen hoe de begunstiging verder is geregeld.

    Vriendelijke groet,
    Independer

    Chadia el Barkaoui
    Medewerker Klantenservice

  4. Sander Nelemans schreef op 

    Mijn moeder heeft voor mij als kind een verzekering afgesloten.Nu is zij dood,gelukkig.Maar het probleem zit erin dat mijn zus zegt,dat mijn moeder het zo geregeld heeft,dat de polis,die op mijn naam staat,aan haar (mijn zus dus uitkeert) en dat mijn zus dan alles regelt.Ik ben het hier niet mee eens en wil dit zelf regelen ,dat het geld naar een uitvoerder gaat, b.v dela,die voor alles zorg draagt.Zij wil dit niet en hier niet aan mee werken.Wat zijn mijn rechten?

  5. Beste Bernadette,

    Als de begunstigden in het buitenland woonachtig zijn dan zal het voor de verzekeraar inderdaad lastig zijn om de nabestaanden te achterhalen. Verstandig is om contact op te nemen met de verzekeraar en dit alvast aan hun door te geven.

    Vriendelijke groet,
    Independer

    Edwin Kroon
    Senior Medewerker Klantenservice

  6. Bernadette schreef op 

    Goedemorgen,
    We hebben ook zo’n verzekering die we hadden afgesloten toen we ons huis kochten. Ik zie de volgorde van de zogenaamde ‘erfgenamen’ als we tegelijk komen te overlijden. We zijn beiden buitenlanders en hebben onze familie in het buitenland wonen. De verzekeraar vroeg nooit om gegevens van moeders/vaders/broers of zo. Hoe kunnen ze achterhalen bij wie ze moeten zijn dan? Hoe zit het dan met het opsporen van familie?

    Bedankt voor je antwoord,
    Groeten, Bernadett

  7. Pieter Verschuuren schreef op 

    Beste Edwin,

    We hebben in het verleden een overlijdensrisicoverzekering afgesloten via Independer bij Loyalis. We hebben een samengesteld gezin. De verzekering keert uit als de 1e van ons overlijdt. Stel we komen gelijktijdig te overlijden, wiens kinderen hebben dan recht op de uitkering?? Of wordt deze 50/50 verdeeld?

    mvgr.
    Pieter Verschuuren

  8. Beste Richard,

    Hartelijk dank voor je toevoeging. Over het algemeen houden de verzekeraars de volgorde aan van de standaardbegunstiging. In sommige gevallen zal de erfgenamen de eerste begunstigde zijn als de verzekerden gelijktijdig komen te overlijden. Als er een testament aanwezig is dan zijn de erfgenamen die in het testament zijn benoemd de begunstigden.

    Vriendelijke groet,
    Independer

    Edwin Kroon
    Senior Medewerker Klantenservice

  9. Richard schreef op 

    Hallo, ik lees het bericht over de uitkering bij gelijktijdig overlijden. In de praktijk blijkt dat sommige verzekeraars uitkeren aan erfgenamen zoals deze zijn benoemd in een eventueel testament. Die informatie mis ik in uw bericht.

    1. Miranda schreef op 

      Goedenavond, mijn vader is in 2005 overleden en zijn levensverzekering werd uitgekeerd aan zijn vrouw zij was begunstigde op de polis. In het testament heeft hij een tweetrapsmaking dat na haar overlijden haar deel naar mij en mijn broer gaat. Nu is zij onlangs ook overleden. Naar wie gaat het geld naar mijn broer en mij of haar 3 kinderen?

      1. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

        Beste Miranda

        Als er een testament aanwezig is dan zijn de erfgenamen die in het testament zijn benoemd de begunstigden.

        Vriendelijke groet,
        Independer

        Chadia el Barkaoui
        Medewerker Klantenservice

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Makkelijke website, duidelijk en snel te regelen
8