Voor wie sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?

| Door: (5 reacties)

Voor wie sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af omdat je wilt voorkomen dat je nabestaanden in de financiële problemen komen als je komt te overlijden. Soms moet je verplicht een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Maar voor wie sluit je nu precies een overlijdensrisicoverzekering af en waarom? Hieronder leggen we je de meest voorkomende situaties uit.

Overlijdensrisicoverzekering voor je partner

Als je een partner hebt en je komt te overlijden dan wordt jouw partner of het gezin vaak geconfronteerd met hoge kosten die ze moeilijk alleen kunnen dragen. De hypotheek of huur moet dan ineens door één persoon, jouw partner, worden betaald. Of er moeten extra kosten worden gemaakt voor kinderopvang en huishoudelijke hulp. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat er in zo’n situatie geld vrijkomt waardoor jouw partner deze kosten wat makkelijker kan opvangen. Zo heb je de zekerheid dat jouw partner (en het gezin) na jouw overlijden kan leven zoals ze nu gewend zijn.

Overlijdensrisicoverzekering voor de bank

Als je een huis koopt dan is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht. De bank kan de voorwaarde stellen dat je de overlijdensrisicoverzekering koppelt aan de hypotheek. Dit wordt ook wel ‘verpanden’ genoemd. Als je komt te overlijden dan gaat het geldbedrag dat wordt uitgekeerd direct naar de bank. Zo heeft de bank de zekerheid dat bij jouw overlijden de hypotheekschuld wordt afgelost.

Overlijdensrisicoverzekering voor je ex-partner

Ben je gescheiden of ga je scheiden en heb je kinderen? Dan heb je wellicht afgesproken dat jij of je ex-partner alimentatie betaalt. Stel dat jij alimentatie betaalt en je komt te overlijden, dan ontvangt jouw ex-partner geen alimentatie meer. Het is daarom verstandig om deze extra kosten op te vangen met een overlijdensrisicoverzekering.

Wil je een verzekering afsluiten om je begrafenis of crematie te betalen, dan kun je het beste een uitvaartverzekering afsluiten. Sluit je eenmaal een uitvaartverzekering af en betaal je (op tijd) premie, dan stopt deze verzekering niet.

Kunnen we je helpen?

Heb je vragen hierover of wil je meer informatie over een overlijdensrisicoverzekering? Neem dan contact met één van onze experts op. Zij zijn tijdens kantooruren te bereiken op 035-6265780 en helpen je graag!

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Sharony Hosman

Over Sharony Hosman

Sharony heeft jaren ervaring in verschillende soorten verzekeringen. Geen vraag is te gek voor haar: bel of e-mail haar gerust, ze helpt je graag verder! Lees verder

5 Reacties op dit artikel
 1. hallo,

  Mijn man en ik gaan scheiden en mijn man gaat mij alimentatie betalen. Aangezien wij 2 kinderen hebben, lijkt het ons verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op elkaar. Mijn vraag is: Stel dat 1 van de 2 komt te overlijden en het verzekerde bedrag van 300.000 wordt uitgekeerd, is dit dan netto of komt de belastingdienst om de hoek kijken?

  marja van der Meij 14 september 2012 om 17:42
 2. Beste mevrouw van der Meij,

  Om erfbelasting te voorkomen, kunt u de verzekering kruislings laten opmaken. Dit zorgt ervoor dat degene die erft geen erfbelasting hoeft te betalen omdat diegene als verzekeringnemer op de polis wordt vermeld. Als verzekeringnemer ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor de premiebetaling. Omdat degene die de uitkering ontvangt zelf de premie heeft betaald, ziet de Belastingdienst de uitkering niet als erfenis.

  Wanneer u een verzekering op Independer.nl afsluit, wordt de verzekering automatisch kruislings opgemaakt. Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op (035-6265780).

  Met vriendelijke groet,

  Sabine Kinker
  Teamleider klantenservice

  Sabine Kinker (Independer.nl) 17 september 2012 om 10:40
 3. Mijn man en ik willen graag een overlijdensrisicoverzekering nemen om elkaar, bij overlijden, met een minder zware hypotheeklast achter te laten. Onze vraag is eigenlijk hoe we voor onze twee zoons hetzelfde kunnen regelen in het geval dat wij beiden tegelijk om het leven zouden komen?
  Mvg

  D.Gorissen 26 maart 2013 om 14:07
 4. kan ik ook een overlijden risico verzekering afsluiten ik woon nog thuis bij mijn vader het gaar erom als mijn vader overlijd dat ik dan in het huis kan blijven wonen kan ik dan zo,n verzekering afsluiten of is dat alleen voor ouders met kinderen.

  Jolanda 20 februari 2016 om 15:01
 5. Beste Jolanda,

  Je vader kan inderdaad een verzekering afsluiten, waarbij jij dan de verzekeringnemer/ begunstigde wordt.

  Als je de verzekering gaat aanvragen via onze site dan wordt er gevraagd wie de begunstigde moet worden. Hier vul je dan je eigen gegevens verder in. De begunstigde wordt vanuit onze site ook de verzekeringnemer.

  Vragen?
  Bel mij gerust op 035 – 626 5780 of stuur een e-mail naar risicoverzekering@independer.nl. Ik help je graag verder.

  Vriendelijke groet,
  Independer

  Chadia el Barkaoui

  Chadia el Barkaoui (Independer.nl) 22 februari 2016 om 17:07
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603