Zo voorkom je financiële problemen na overlijden

| Door: (2 reacties)

Zo voorkom je financiële problemen na overlijdenOverlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV)  zorg je voor meer financiële zekerheid. Overlijd je voor een van tevoren vastgestelde datum? Dan keert de ORV een van tevoren afgesproken bedrag uit. Veel mensen sluiten er een af bij de aankoop van een huis. Overlijd je voor de einddatum van je hypotheek? Dan wordt met dit geld (een deel van) je hypotheek afgelost. Zo kun je voorkomen dat je nabestaanden worden achtergelaten met een hoge schuld. Maar een ORV kan er ook voor zorgen dat je partner voldoende inkomen heeft als jij overlijdt. Veel mensen denken dat dit niet nodig is, omdat alles al goed geregeld is door de overheid of een werkgever. Independer vertelt je graag waarom het soms toch verstandig kan zijn om er een af te sluiten.

ANW vaak te weinig

Het klopt dat er ook door de overheid iets geregeld is. Een achterblijvende partner kan recht hebben op een nabestaandenuitkering uit de Algemene Nabestaandenwet (ANW). Maar de regels om deze uitkering te krijgen zijn streng. En het bedrag dat je krijgt valt vaak tegen. Dit is namelijk maximaal 70% van het minimumloon.

Weduwepensioen werkgever

Werk je voor een werkgever? Grote kans dat hij een pensioencontract voor je heeft geregeld. Je bouwt dan inkomen op voor als je met pensioen bent. In de meeste gevallen krijgt je partner ook een uitkering als jij overlijdt. Dit heet het weduwepensioen. Dat klinkt natuurlijk goed. Maar er zijn ook valkuilen:

 • Niet iedereen heeft een goede pensioenregeling bij zijn werkgever.
 • De uitkering voor je achterblijvende partner geldt vaak niet meer als je uit dienst gaat.  Dus overlijd je terwijl je (tijdelijk) geen werk hebt? Dan krijgt je partner vaak geen of een hele lage uitkering.

Weet je niet zeker of dit door je werkgever goed is geregeld? Check dit dan in de voorwaarden van de pensioenregeling.

Vergelijk overlijdensrisicoverzekeringen

Heeft je partner geen recht op een van de hiervoor genoemde uitkeringen? Of is het bedrag van de uitkering te laag? Dan kan het verstandig zijn om een ORV af te sluiten. Er zijn verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. Maar ook de premieverschillen tussen de verzekeraars zijn erg groot. Verstandig dus om een vergelijking te maken op onze website. Bij Independer vind je gemakkelijk een goede verzekering voor een lage premie.

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Edwin Kroon

Over Edwin Kroon

Edwin is als expert levensverzekeringen gespecialiseerd in alle verzekeringen op dit gebied. Hij werkt sinds 2002 bij Independer.nl. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
 1. Hallo,

  Op jullie vergelijkingssite zie ik altijd maand of jaarpremies staan.

  is er ook een mogelijkheid om in één keer te betalen?

  Erik Berendsen 2 november 2016 om 12:04
 2. Beste heer Berendsen,

  Het is voor een overlijdensrisicoverzekering helaas niet mogelijk om alle premies in één keer te betalen.

  Met vriendelijke groet,
  Independer

  Chadia el Barkaoui

  Chadia el Barkaoui (Independer.nl) 3 november 2016 om 13:49
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603