Vanaf de invoering van de AOW in 1957 heeft iedereen vanaf zijn 65e verjaardag recht op AOW. Die leeftijd is al die tijd nooit gewijzigd. Maar mensen worden steeds ouder, dus moet er steeds langer AOW worden uitgekeerd. En dat begint zo langzamerhand onbetaalbaar te worden.
Daarom heeft de overheid maatregelen genomen. De AOW-leeftijd wordt in stappen verhoogd naar 67 jaar en 3 maanden in 2022. Doordat we langer doorwerken, betalen we via de belasting langer mee aan de AOW én hoeft er minder jaren AOW te worden uitgekeerd.

AOW afhankelijk van levensverwachting

De meeste Nederlanders weten inmiddels wel dat de AOW-leeftijd is verhoogd naar 67 jaar en 3 maanden. Maar dit geldt alleen als je bent geboren vóór 1 oktober 1955. Ben je daarna geboren? Dan wordt je AOW-leeftijd pas vijf jaar van tevoren vastgesteld. Dat gebeurt aan de hand van de levensverwachting die hoort bij je geboortedatum. Een keer per jaar wordt de AOW-leeftijd voor vijf geboortejaren bijgesteld. Dit gebeurt aan de hand van de levensverwachting die het Centraal Bureau voor Statistiek elk jaar publiceert. Iemand die nu 30 is, ontvangt waarschijnlijk pas na zijn 71e verjaardag AOW.

Verschuiven van de AOW leeftijd

Stapsgewijs omhoog

De verhoging van de AOW-leeftijd gebeurt stapsgewijs, zodat de mensen die al bijna met pensioen gaan niet gedupeerd worden. Want zij hebben nog maar weinig tijd om een eventueel AOW-tekort aan te vullen. Dat ontstaat als je toch met 65 jaar met pensioen wil, maar nog geen recht hebt op AOW. Wil je weten wat de verschuiving voor invloed heeft op jouw pensioen? Bij Independer kun je je verwachte AOW-leeftijd eenvoudig berekenen met onze AOW-calculator. Hoe de verschuiving van de AOW-leeftijd precies werkt, wordt ook uitgelegd in bovenstaand filmpje.

Bouw je wel genoeg inkomen voor later op?

AOW is meestal niet je enige bron van inkomsten als je met pensioen bent. Ook je woonsituatie, werkgeverspensioen en andere factoren spelen een belangrijke rol. Check bij Independer eenvoudig of je voldoende inkomen voor later opbouwt en of je kan stoppen met werken wanneer jij dat wilt. Lees via Intermediair hoe andere mensen hun pensioen regelen.

Praat mee7 Reacties op “Weet jij wanneer je met pensioen mag?”
  1. A.salfischberger schreef op 

    Belachelijk heb 45 jaar gewerkt ben toe aan pensioen op mijn 65

  2. Thijs Mennen schreef op 

    Dit is wéér een overheidsmaatregel die een grotere impact heeft dan alleen het rekenmodel zoals het wordt verkocht. Als ik straks 67 en 3 maanden ben, heb ik al meer dan 50 jaar gewerkt. De jongeren van nu zullen daar never nooit aan kunnen komen. Deze veeleisende maatschappij maakt mensen ook zieker dan vroeger. Ziektekosten gaan stijgen en ouderen die langer leven hebben ook zo hun medische klachten. Ouder worden kan leuk zijn als je gezond blijft. Ik zie mijn pensioen nog altijd als uitgesteld loon en daarom vind ik het ook kwalijk dat een vorig kabinet een greep uit de pensioenkas heeft gedaan. Ik ben helemaal klaar met deze legale diefstal.

  3. Wolt schreef op 

    De politiek, die vooral uit jongeren bestaat, heeft de spelregels gewijzigd gedurende het spel waardoor een groot aantal ouderen hier niets meer aan kon doen. Dit betekend voor een aantal gedupeerden dat ze veel inkomen mislopen tot wel € 10.000 euro of meer, maar daar hoor je niemand over.

  4. Saidi schreef op 

    Die een kan het die andere niet ze willen gewoon hun salaris verzekerd hebben de rest moet boete als je een kwartje geven pakken ze 3 terug

  5. Marco schreef op 

    Klinkt leuk, maar als je tegen de 70 bent kun je ook niet zoveel meer lichamelijk, als je wat overkomt dan kom je niet meer aan de bak en dan?

  6. Kees van Weerdenburg schreef op 

    De oplopende levensverwachting is neem ik aan een juiste vaststelling. Maar.
    1. Of de gemidd. Nederlander ook een dusdanige gezondheid heeft op pakweg 70jarige leeftijd dat hij of zij in staat is te werken heb ik grote twijfels.
    2. En….IS er (nog) werk? Dus…hoezo langere AOW afdracht? Op dit moment werkt nog 1 op de 5 boven 60 jr.

  7. P.Claassen schreef op 

    Niets meer dan een botte bezuiniging van flutkabinet rutte.
    Terug naar 65

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
gewoon goed
10