41% stijging zorgverzekering leidt tot 7,9% overstappers
Deel met een vriend:

41% stijging zorgverzekering leidt tot 7,9% overstappers

De fiks hogere zorgpremies voor 2011 schudt de consument wakker. Wisselde vorig jaar slechts 4% van de verzekerden van zorgverzekeraar, op dit moment geeft 7,9% aan over te willen stappen. Dat is een enorme sprong ten opzichte vorige week toen 5,2% aangaf te gaan switchen. Zie onze overstapmonitor.

Consumenten beseffen blijkbaar dat de zorgverzekering onbetaalbaar dreigt te worden. Sinds de introductie van het nieuwe zorgstelsel zijn de kosten voor de kale basisverzekering gemiddeld met 41% gestegen. De basispremie steeg ‘slechts’ met 18%, de overige 23% komt voor rekening van de overschakeling in 2008 van de no claimkorting naar het verplichte eigen risico. In plaats van een premieteruggave bij niet of weinig gebruik van zorg, moeten verzekerden nu eerst een vast bedrag aan zorgkosten zelf betalen voordat de verzekeraar uitkeert. Ook de jaarlijkse verhoging van dit eigen risico draagt bij aan de premiestijging.

Voor 2011 ging het Ministerie van VWS uit van een gemiddelde stijging van 9%. Verzekeraars konden tot nu toe ongestraft de premies verhogen, omdat verzekerden niet massaal overstapten. Zouden ze dat wel doen dan krijgt marktwerking echt een kans. Daarom roept Independer.nl verzekerden op dit jaar wel over te stappen. Niet alleen om de eigen verzekeraar een signaal af te geven, maar ook omdat met overstappen vaak honderden euro’s tot wel 1000 euro (gezin) kan worden bespaard.

Om de premiestijgingen in de toekomst te beperken zouden verzekeraars de groei in zorgkosten moeten beperken, bijvoorbeeld door meer aan zorgsturing te doen en goedkopere zorg in te kopen . Consumenten kunnen dan kiezen tussen een dure polis met volledige keuzevrijheid ten aanzien van hun zorgverlener of een lagere premie met een beperkte keuzevrijheid.

Bekijk de ontwikkeling van de nominale premies, no claim en eigen risico sinds de introductie van de basisverzekering.

Lees meer over: zorgverzekering

Geschreven door: Sharon Gerritsen,

Reacties

13 Antwoorden op “41% stijging zorgverzekering leidt tot 7,9% overstappers”

 1. Hans schreef op 

  De wens is de vader van de gedachte. Maar ecomoment weten al heel lang dat er een verschil is tussen intenties en werkelijk gedrag. Vorig jaar riepen jullie ook al dat het aantal overstappers zou stijgen t.o.v. 2008 maar het bleek een misvatting. Heb geen illusie: omdat de prijsverschillen zo gering zijn gaan nog steeds minder dan 5% wisselen (een bijna natuurlijke ondergrens). Zorgverzekeraars werken op kostprijs dus de markt heeft gewerkt en ook kwalitatief zijn ze vergelijkbaar.

 2. R. Klaasen schreef op 

  Zoals gebruikelijk geeft Independer weer een eenzijdig verhaal.
  Naast de nominale premie betalen we ook met zijn allen procentuele Zvw premie. Dit aspect ontbreekt geheel in het artikel. Als je het totaal per verzekerde berekend aan nominale en procentuele premie kom je op geheel andere stijgingdpercentages uit. Waarom publiceert u die niet? Ik weet het antwoord wel…..

 3. Dank voor uw reactie. Het klopt dat een belangrijk deel van de zorgkosten via loonadministraties wordt geïnd in de vorm van Zvw premie.

  Wij hebben ons hier gericht op de zichtbare basispremie omdat deze door de wetgever is ontwikkeld om consumenten te laten merken dat zorg veel geld kost en zo marktwerking te stimuleren. Nu we de afgelopen jaren zien dat die marktwerking op een switchgedrag van 1 keer in de 25 jaar blijft hangen lijkt het ons tijd dat aspect te benadrukken. Het is namelijk in ons aller belang om de marktwerking te laten functioneren en zo de groei in zorgkosten te beperken.

  1. C. Pont schreef op 

   Zorgverzekeraars moeten goedkoper inkopen. Dat zal alleen gebeuren als dat in hun eigen belang is! Anders gaat het niet lukken.
   Weet U trouwens wat de productiekosten van incontinentie-luiers zijn..?
   Worden de Superwinsten verdeeld of hoe zit dat eigenlijk?

 4. R. Klaasen schreef op 

  @Sharon: Naar mijn mening is het artikel geschreven om zo veel mogelijk mensen te laten overstappen. 1x raden wie hier ook garen bij spint… Juist ja: Independer!!

  1. Astrid schreef op 

   Gelukkig zijn wij hier allemaal ook zelf nog bij. Ik ben blij met het signaal dat independer zendt en vervolgens bekijk ik zelf waar en hoe ik het beste een verzekering kan afsluiten. Overstappen doe ik zeker!
   Bovendien: ook independer staat bloot aan marktwerking.
   Wat betreft de collectieve verzekeringen: deze bieden zo weinig korting; die krijg je ook als je je bij een vereniging zoals een sportclub aansluit.
   Veel mensen blijven zitten waar ze zitten en dat is ieders eigen keuze. Toch complimenten voor een transparante site als deze!

 5. R. Klaasen schreef op 

  Dit soort artikelen kunnen beter geschreven worden door een echt onafhankelijke organisatie zoals bv Vektis (nee ik ben geen werknemer)die geen financieel gewin heeft bij het overstappen van verzekerden. Overigens is ca. 70% van de verzekerden collectief verzekerd, de mobiliteit bij deze groep zal gering zijn.

 6. R. Klaasen schreef op 

  Naar mijn mening wordt de beperkte mobiliteit ook veroorzaakt omdat bij de aanvullende verzekeringen geen acceptatieplicht is i.t.t. de basisverzekering. Het is de vraag of je je bij de nieuwe verzekeraar aanvullend kan verzekeren als je chronisch ziek bent.

  1. Sharon Gerritsen (Independer.nl) schreef op 

   Chronisch zieken worden inderdaad niet standaard geaccepteerd. Meestal zit er echter alleen medische selectie op de tandverzekering. Er zijn maar weinig verzekeraars die op de aanvullende verzekering een medische selectie hebben. Op onze website ziet u dit in het vergelijkingsoverzicht en onder de details.

 7. R. Klaasen schreef op 

  Daarnaast is het zo dat er sinds enig moment (ik dacht 2009) aanspraken – zoals een deel van de GGZ – zijn overgeheveld van de AWBZ naar de ZVW. Logisch dat dit een stijging van de ZVW premie oplevert…

  1. Astrid schreef op 

   Wat is de relevantie van deze opmerking???

 8. Tommey schreef op 

  Ik ben benieuwd naar een update van dit artikel, zeker gelet op de dalingen van de premies die nu inzetten ten opzichte van de stijging eigen risico.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Top, snel efficiënt en helder!"

Dhr. S.J.P.C. van Kesteren uit BERGEN OP ZOOM
2017-09-09,

"Even afwachten of alles goed gaat. So far so good."

Anoniem uit HAULERWIJK
2017-09-15, woonverzekering

"Dat was makelijk!"

Dhr. A. Ramos Moreno de Souza uit BEST
2017-08-30, woonverzekering

"Heel tevreden"

Dhr. J.L. Nicolini Caetano uit AMSTERDAM
2017-09-09,

"supersite"

Mevr. J.M.M. Schrijver- Van Lingen uit OUDDORP ZH
2017-09-19, reisverzekering

"Makkelijk en snelle service!"

Anoniem uit BENEDEN-LEEUWEN
2017-08-29, autoverzekering

"Heel handig allemaal!"

Anoniem uit OBDAM
2017-09-15, overlijdensrisicoverzekering

"Zeer handig en overzichtelijk "

Dhr. N. Beumer uit SILVOLDE
2017-09-19, autoverzekering

"Snel, duidelijk en voordelig."

FS uit ZWOLLE
2017-09-13,

"Prima en overzichtelijke site"

Dhr. F. van Geest uit DELFT
2017-09-03, autoverzekering

"snel overzichtelijk"

Anoniem uit 'S-GRAVELAND
2017-09-07,

"Previous insurance sucked , independer easily helped me to change for a better and cheaper insurance"

Anoniem uit ROTTERDAM
2017-08-28, autoverzekering

"Aardige medewerkers en duidelijk."

Dhr. I. Dadda uit VENLO
2017-09-11,

"Omdat ik goed geholpen ben."

Anoniem uit ZWAAG
2017-09-17, autoverzekering

"goeie afhandeling"

Dhr. J.A. Esobar uit DELFT
2017-09-02, autoverzekering