Chronisch zieken in 2012 dupe van uitkleden basisverzekering

| Door: (15 reacties)

Persbericht

Chronisch zieken gaan volgend jaar fors meer betalen voor zorg. Dat is het gevolg van het schrappen van de fysiotherapievergoeding uit de basisverzekering. De basisverzekering vergoedt al jaren alleen fysiotherapie als er sprake is van een chronische ziekte die staat op de zogeheten ‘chronische lijst’.

Het kabinet heeft besloten om per 1 januari 2012 onder meer de volgende aandoeningen van deze lijst te schrappen:

 • reuma
 • aangeboren gewrichtsontstekingen bij kinderen
 • aangeboren vergroeiing van de wervelkolom
 • aangeboren hartafwijkingen, waaraan de patiënt is geopereerd
 • gewrichtsontstekingen

Patiënten die chronisch fysiotherapie nodig hebben, moeten in 2012 de eerste 20 behandelingen zelf betalen. Verzekerden met een aandoening die van de ‘chronische lijst’ is geschrapt, moeten voortaan alle fysiotherapiebehandelingen zelf betalen. Wie zich daarvoor wil verzekeren, is volgend jaar minimaal 600 euro extra kwijt voor een aanvullende verzekering die onbeperkt fysiotherapie vergoedt. Dat komt bovenop het hogere eigen risico (220 euro in 2012) en de hogere basispremie die voor iedereen geldt.

Veel verzekeraars hebben in de aanvullende verzekering het aantal fysiotherapievergoedingen beperkt. Er zijn nog maar weinig verzekeraars die fysiotherapie voor 100% vergoeden.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 2
Bob Guns

Over Bob Guns

Bob is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor de Business Unit Woon, Reis en Zorgverzekeringen. Bob werkt sinds 2001 bij Independer.nl. Lees verder

15 Reacties op dit artikel
 1. de mensen met geld maakt het niets uit. wie is weer de dupe Mensen die het toch al moeilijk hebben om rond te komen. dus het is weer”de mensen met geld kunnen de juiste behandeling krijgen, mensen met minder moeten het maar uitzoeken.

  dinistuij 15 november 2011 om 12:00
  • inderdaad, schandalig!!! ik kan die 20 behandelingen echt niet betalen, en ik denk veel mensen met mij!!!! alsof we met z’n allen voor de grap bij de fisio op tafel gaan liggen!!!!!! waarom wordt hier niet opo gereageerd door de reumatologen??

   A. Jansen 30 december 2011 om 10:25
 2. Ik kom in aanmerking voor o.a. humira en etanercept. Medicijnen die ook in 2012 volledig vergoed worden maar wel ruim 15000 euro per jaar kosten. Daarnaast krijg ik dan ook de compensatie voor Chronisch zieken van ruim 300 euro omdat die medicijnen op de lijst staan.
  Op dit moment red ik het met wekelijks fysiotherapie en medicijnen die een stuk goedkoper zijn dan bovengenoemde. Maar omdat mijn medicijnen niet op de lijst staan die vergoed worden kost het me de eigen bijdrage en krijg ik geen compensatie van Chronisch zieken. Als ik op deze manier door wil gaan dan moet ik me bijverzekeren voor fysiotherapie wat me nog eens ruim 300 euro extra premie kost en de eigen bijdrage wordt 220. Ga ik echter over op humira of Enbrel dan kost het de staat ruim 12000, krijg ik ruim 300 vergoed als compensatie chronisch zieken en hoef ik me niet duurder bij te verzekeren. Tja, en dat noemen ze bezuinigen.

  Marie 15 november 2011 om 14:29
  • De zorgmaffia doet zijn uiterste best om mensen met een handicap systematisch uit te schakelen.
   Dat deze wanpraktijken in Nederland voorkomen is een grote schande.

   Henk 15 februari 2012 om 12:45
 3. ach wat maken we ons toch druk wie het zwaar lichaamlijk werk doet voor dit land wordt het zwaarst belast en wordt het minst betaald
  en die mensen hebben de meeste klachten van hun gevrichten en ze moeten het langste blijven werken voor onse hooge heren in den haag die nergens last van hebben en werkgevers door deze regeling zal meer mensen in de ziektewet terecht komen daar zitten we allemaal op te wachten toch
  we laten dit toch allemaal gebeuren en we doen alle maal niets goed he

  rob 15 november 2011 om 20:50
 4. Ja, met narcistische leiders van de PVV, VVD en CDA kunnen we toch alleen de zwakken van de samenleving kwellen..??

  Ray 16 november 2011 om 00:09
  • de pvv komt op voor de ouderen en zieken in Nederland.

   elly 23 november 2014 om 16:59
 5. Waar gaat dit naartoe,ze pakken toch weer de gewone mens,ze moeten de particulieren verzekeringen weer invoeren voor hogere inkomens,dan krijgen wij (de gewone inkomens) de zwakere weer lucht!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Kibbeltje 18 november 2011 om 22:47
 6. Niet IK, volwassene en moeder, heb fysiotherapie en alternatieve geneeskunde nodig, maar mijn chronisch zieke kindje wel. Kan ik mijzelf basis verzekeren en gelden voor kinderen onder de 18 andere ziektekosten vergoedingen? Of moet ik mij verplicht aanvullend daarop verzekeren om mijn chronisch zieke kind de zorg te kunnen geven die het nodig heeft zonder daar een vermogen voor te hoeven betalen? Wie weet het antwoord?

  Jolan Smeets 27 november 2011 om 15:15
  • @Jolan Smeets,
   Omdat alternatieve geneeswijzen niet vanuit de basisverzekering worden vergoed, moet u zich daar inderdaad aanvullend voor verzekeren als uw kind daar gebruik van wil maken. Bekijkt u hier ons vergoedingenoverzicht voor alternatieve geneeswijzen. De basisverzekering vergoedt wel 9 fysiotherapie behandelingen voor kinderen tot 18 jaar.

   Ellen Glerum (Independer.nl) 29 november 2011 om 14:18
 7. Ik wil me GRAAG aanvullend verzekeren voor paramedische zorg. Chronische klachten. Alleen NIET op chronische lijst.
  Verzekeraars weigeren me omdat ik die kosten ga maken. Ja, natuurijk, daarom wil/moet ik me verzekeren…

  Ziet dan niemand in politiek Den Haag de perverse weeffout in ons systeem?

  J. v Dijk 30 november 2011 om 02:47
 8. mijn moeder is al 37 incontienet nu heef ze teveel tena ledie gebruikt
  zij is 87jaar heeft als eerste in nederland 40 cobeld bestralingen gekregen dat heeft haar leven gered en ook weer niet wandt huize transwijk zecht dat ze al 1000 stuks te veel heeft gehad met 4 machtingen wij weten het niet meer het is zaterdag de 17-12-2011 en moet nu gedwongen op de wc blijfen zitten dit is on mens waardig hun alternatiev is luiers maar die lekken aan alle kanten wat moeten de kinderen hier nu mee wij weten het niet meer en worden door huizen TRANSWIJK te Utrecht lomanlaan113 tegen de muur zij zegen dat ze 700 euro zelf moet betallen terwijl het onder bazich verzekering valdt van AGIG WAT MOETEN WIJ HELP

  dirk van harn 17 december 2011 om 11:03
  • @Dirk,
   Wanneer uw moeder op voorschrift van een (huis)arts incontinentiemateriaal gebruikt wordt dit meestal volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Vaak wel op voorwaarde dat zij materiaal gebruikt van een gecontracteerde leverancier. Als haar zorgverzekeraar stelt dat zij teveel heeft ontvangen kunt u hier over het beste contact opnemen met de verzekeraar.

   Ellen Glerum (Independer.nl) 19 december 2011 om 14:39
   • @ Ellen Gelerum: en niet meer inleggertjes dan 3 per 24 uur, zegt u dat er ook even bij?

    Vivian 14 oktober 2013 om 18:26
 9. De regering heeft mooie praatjes, maar ze liegen alles bij elkaar met hun mooie glimlach. Alleen op internet lees je wat er echt aan de hand is.

  Lila 29 december 2013 om 22:17
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.610
603