Doorverwijzing huisarts kost onwetende patiënten honderden euro’s

| Door: (2 reacties)

Doorverwijzing huisarts kost onwetende patiënten honderden euro’sPersbericht

Patiënten zijn onvoldoende op de hoogte van de financiële  gevolgen bij een doorverwijzing van de huisarts, die een kleine behandeling niet zelf kan uitvoeren. Huisartsbehandelingen vallen niet onder het eigen risico en kosten de patiënt daarom geen extra geld. Neemt een specialist de behandeling over, dan  betaalt de patiënt de kosten wel uit het eigen risico. Het verschil per behandeling kan oplopen tot vele honderden euro’s. Niet elke huisarts kan dezelfde kleine behandelingen uitvoeren. Als hij aangeeft te willen doorverwijzen, is het voor de patiënt vaak onduidelijk of hij keus heeft tussen een andere huisarts of een specialist. Die onduidelijkheid komt veel patiënten duur te staan.

Eigen risico snel opgebruikt

De meeste huisartsen kunnen veel eenvoudige  ingrepen verrichten, zoals het plaatsen van een spiraaltje of het behandelen van een verstopte talgklier. De zorgverzekeraar neemt deze kosten volledig voor zijn rekening. Maar verwijst de huisarts door naar een specialist, dan kunnen de tarieven van genoemde oplopen tot rond de 600 euro. De precieze tarieven zijn afhankelijk van het ziekenhuis en de zorgverzekeraar van de patiënt. Het verplicht eigen risico van 385 euro moet de patiënt dan in elk geval uit eigen zak betalen. Heeft de patiënt zijn eigen risico vrijwillig verhoogd, dan wordt ook die verhoging aangesproken tot de kostprijs van de behandeling. De gang naar de specialist kost onwetende patiënten hierdoor jaarlijks miljoenen euro’s.

Patiënt moet duidelijker geïnformeerd

Independer vindt dat huisartsen duidelijker moeten aangeven welke kleine behandelingen zij wél en niet kunnen verrichten. “Als een huisarts niet kan behandelen behoort hij de patiënt goed te informeren over welke opties er zijn”, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. “Zo kan een patiënt ervoor kiezen om naar een andere huisarts te gaan, waar hij de behandeling alsnog kosteloos kan ondergaan. Maar patiënten moeten ook bewust kunnen kiezen om wel naar een specialist te gaan, bijvoorbeeld omdat de betreffende specialist veel ervaring heeft. Hierdoor kan de kwaliteit van de behandeling hoger liggen. Afhankelijk van het soort behandeling kan dat ook een wijze keus zijn, ook al moet je er extra voor betalen.”

Kijk voor een overzicht van de kosten van de vijf meest voorkomende behandelingen op onze website.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Michel Walraven

Over Michel Walraven

Michel is persvoorlichter bij Independer en zorgt ervoor dat de Independer-onderzoeken en analyses worden uitgebracht en op de juiste plek terecht komen. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
  1. Ik geloof echt dat er veel meer behandelingen gedaan kunnen worden door de huisarts, behandelingen die nu in het ziekenhuis plaats vinden. Echter: ligt dit aan de huisarts of aan de patiënt???!!!!! Mijn ervaring is dat veel patiënten zelf om doorverwijzing verzoeken en zich door mij als huisarts niet laten tegen houden. Ik denk dat er een taak ligt voor de zorgverzekeraars om patiënten te informeren hierover, maar ook om te stoppen met het adverteren over mogelijkheden die hun zorgpolis biedt. Ook ziekenhuizen moeten stoppen met adverteren voor “overgangspoli’s, snotterpoli’s, allergie poli’s , handklachtpoli’s etc

    Lia vd Vorm, huisarts 2 november 2016 om 12:56
  2. Doorverwijzing huisarts kost onwetende patiënten honderden euro’s
    Inderdaad! Mijn dochter is doorverwezen door de huisarts ivm een huiduitslag naar de dermatoloog. De huisarts dacht aan een allergische reactie terwijl de onderzoeken hier niet op wezen. Het bezoekje aan de dermatoloog duurde hooguit 5 minuten. Reactie dermatoloog was: dat het jammer is dat de huisartsen het verschil tussen een allergische reactie en een overgevoeligheid niet kennen. Daar moest ze het mee doen ( bleek inderdaad een overgevoeligheid te zijn) en de rekening van ruim €180.-. Hoe is het mogelijk dat je voor niets zo n rekening gepresenteerd krijgt. Huisarts en zorgverzekering vinden dit een normale gang van zaken.

    Tanja Klaassen 30 mei 2017 om 16:23
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.610
603