Ondanks de kabinetsvoorspelling van een maandelijkse premiestijging van bijna 10 euro voor de basisverzekering, liet DSW vanochtend als eerste zorgverzekeraar weten dat zijn premies komend jaar gelijk blijven. De DSW-premies worden gezien als een graadmeter voor de premies van andere zorgverzekeraars voor de zorgverzekering 2015. Independer vindt de premiehandhaving een zeer onverwachte stap.

Verkeerde inschatting

“Als het kabinet een stijging van bijna 10 euro per maand euro berekent, dan is het handhaven van de huidige premie – van 95 euro per maand – bijna onvoorstelbaar”, zegt Ruud Martens, Algemeen Directeur van Independer. “Zeker als je ziet dat jeugd- en thuiszorg dit jaar flinke extra kostenposten met zich meebrengen voor de verzekeraars. De minister had bovendien al rekening gehouden met meevallende zorgkosten en verlagen van de buffers bij de verzekeraars. Als DSW zich dan toch kan permitteren de huidige premies te handhaven, dan hebben de besparingen in de zorg blijkbaar meer opgeleverd dan gedacht. Maar ook hebben verzekeraars kennelijke grotere buffers opgebouwd dan de minister had ingeschat.”

Groter verschil in polissen

Independer ziet de publicatie van de DSW-premies nog maar als het begin van verrassingen op het gebied van premiebepalingen. Nu de minister de verzekeraars meer ruimte biedt om zorg uitsluitend bij gecontracteerde ziekenhuizen te vergoeden, verwacht Independer een veel bredere keus aan polissen. Zo komen er meer budget zorgverzekeringen op de markt. Martens: “Die kunnen aantrekkelijk zijn vanwege de lage premie maar het is ongelooflijk belangrijk dat mensen vooraf goed weten wat ze afsluiten. Met goedkope polissen kun je niet in elk ziekenhuis terecht waardoor je zorgkeuze beperkt wordt. Als je dat niet erg vindt, is dat prima, maar wij zien dat mensen niet altijd een weloverwogen keus maken. Daardoor kunnen ze voor onaangename verrassingen komen te staan.”

Bekijk hier het overzicht van premieontwikkeling DSW zorgverzekering 2006-2015

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4