Zorgverzekeraar Achmea heeft vandaag de zorgpremies voor 2014 van haar belangrijkste labels Zilveren Kruis en Agis bekend gemaakt. Gemiddeld dalen de premies voor de basisverzekering met 7%, oftewel circa 7,50 euro per volwassene per maand. DSW maakte vorige maand als eerste verzekeraar haar nieuwe premies bekend. Daar daalt de premie met 7,3%. Deze drie labels vertegenwoordigen samen ongeveer een kwart van de gehele zorgmarkt.

Independer verwacht dat de drie andere grote verzekeraars CZ,VGZ en Menzis met soortgelijke premieverlagingen gaan komen als marktleider Achmea. Uitgaande van een gemiddelde jaarpremie van 1.280 euro in 2013 bespaart een verzekerde op jaarbasis in 2014 ruim 90 euro ten opzichte van 2013. Met 13,3 miljoen verzekerden die basispremie betalen, gaat Nederland volgend jaar 1,2 miljard euro minder zorgpremie betalen.

“De daling van 90 euro is opmerkelijk, omdat minister Schippers van VWS in september in de Miljoenennota nog rekening hield met een daling van slechts 24 euro op jaarbasis. De werkelijke verlaging zal naar verwachting dus bijna viermaal zo hoog worden.” aldus Ruud Martens van Independer.

Volgens Independer liggen de lager dan verwachte medicijnkosten, een scherpere zorginkoop door verzekeraars bij met name ziekenhuizen en een selectievere inkoop van zorg ten grondslag aan de verlaging van de premie.

De sterke premiedaling is een trendbreuk vergeleken met voorgaande jaren. In 2013 daalde de basispremie weliswaar ook, maar dat betrof slechts enkele euro’s en ging gepaard met een forse stijging van het eigen risico. Komend jaar stijgt het eigen risico slechts met 10 euro naar 360 euro per volwassene. Daarmee lijkt de marktwerking in de zorg nu echt op gang te zijn gekomen.

Besparing kan nog hoger uitpakken

De totale besparing kan nog verder oplopen als veel mensen de komende maanden gaan switchen naar een goedkopere zorgverzekering. Uit het gisteren gepubliceerde onderzoek van Independer bleek dat maar liefst 1,4 miljoen mensen gaan overstappen naar een andere zorgverzekering. Als belangrijkste reden om te switchen werd de hoge premie genoemd.

Bekijk ook het overzicht van alle gepubliceerde zorgpremies 2014.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Praat mee3 Reacties op “Nederlanders betalen 1,2 miljard minder premie in 2014 voor hun basisverzekering”
  1. C.F.de Graaf schreef op 

    En de premie kan nog verder omlaag! Wat een gezeur over natura, combinatie- of restitutiepolis. Afschaffen, want zorgverzekeraars hebben zorginkoopplicht. Ze maken ons onnodig bang om niet alles te vergoeden bij een naturapolis. Grote onzin natuurlijk en zorgverzekeraars geven zichzelf hiermede een brevet van onvermogen. Dus de premie kan nog verder omlaag.
    Laat de concurrentie maar toenemen, zoals de Hema doet. Dat schudt de zorgverzekeraars weer eens wakker. Zorgverzekeraars moeten veel meer doen om hun klanten te behouden. Premiebetalers zijn klanten en klanten willen nu eenmaal als echte klant behandeld worden.

  2. Manon Duwel (Independer.nl) schreef op 

    Beste Robertos,

    Er zijn in Nederland ongeveer 16,8 miljoen inwoners en ongeveer 13,3 miljoen premiebetalende verzekerden. Het verschil tussen die twee aantallen wordt voornamelijk veroorzaakt door kinderen jonger dan 18 jaar: die zijn over het algemeen namelijk geen premie verschuldigd.

    Met hartelijke groeten,
    Manon Duwel

  3. Robertos schreef op 

    Hallo
    We hebben ruim 16.000.000 inwoners in ons land en er betalen maar 13,3 miljoen mensen premie.
    waar is de rest verzekerd?
    Denk dat ik naast mijn eigen premie ook nog een kwart weigeraars op mijn rekening heb staan.
    En nu niet komen met ze kunnen het niet betalen, ben zelf ook een minimumleider maar betaal wel trouw eerst alle rekeningen aan het eind van de maand, en weet dan waar ik de rest van de maand van kan leven.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4