Nederlandse spaartegoeden naar nieuw record

| Door: (nog geen reacties)

Nederlandse spaartegoeden naar nieuw recordPersbericht

Nederlandse consumenten hadden in mei van dit jaar ruim 339 miljard euro aan spaargeld. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) vandaag bekendmaakte. Met dit bedrag bereikten de spaartegoeden van Nederlandse huishoudens een nieuw record.

Sparen levert weinig op

Sinds het begin van de kredietcrisis in 2007 nam het totale Nederlandse spaartegoed met ruim 30% toe; dit ondanks de historische lage rentes. Daniel de Wild van Independer: “De consument spaart voor een appeltje voor de dorst , maar ook omdat hij denkt dat sparen nog steeds geld oplevert. Niets is minder waar. Een vrij opneembare spaarrekening heeft op dit moment een gemiddeld rentepercentage van 1,2%. Als je de inflatie van 1,1% daar vanaf trekt, heeft sparen nauwelijks nog zin. Veel consumenten sparen bovendien bij hun huisbank, daar moet je zelfs geld bijleggen als je wil sparen. Bij de huisbanken ABN AMRO, ING en Rabobank bedraagt de spaarrente namelijk maar 0,9%. Dit is minder dan de inflatie.”

Grote spaarders hebben hoogste kosten

Consumenten met een wat groter vermogen zijn nog meer kwijt als zij sparen. Elk jaar stelt de Belastingdienst een heffingsvrij bedrag vast voor de vermogensrendementsheffing. Dit is het drempelbedrag waarboven belasting moet worden betaald. In 2015 is het heffingsvrij vermogen 21.330 euro per persoon. Wie meer spaart, moet over dat deel 1,2% belasting betalen.

Voorbeeld

Een echtpaar heeft 50.000 euro spaargeld bij huisbank ABN AMRO staan. De rente over dit spaargeld is 0,9%, dat komt neer op 450 euro (0,9% * 50.000 euro). De inflatie bedraagt 1,1% en dat betekent een verlies van 550 euro (per jaar). Het heffingsvrij vermogen is 21.330 euro per persoon. Voor twee personen bedraagt dit 42.660 euro. Spaargeld minus heffingsvrij vermogen (50.000 – 42.660 euro) is 7.340 euro. Over dit bedrag moet vermogensrendementsheffing van 1,2% betaald worden: 1,2% * 7.340 = 88 euro. Na een jaar heeft dit echtpaar dus 188 euro spaargeld minder.

Rente: 50.000 x 0,9% + 450 euro
Inflatie: 50.000 x 1,1% – 550 euro
Vermogensrendementsheffing (1,2%) – 88 euro
Totaal – 188 euro

De Wild: “Het idee van geld op de bank zetten en hiervoor een leuke rente ontvangen, is behoorlijk achterhaald. Mensen die geld willen wegzetten doen er verstandig aan om ook alternatieven voor hun spaargeld te bekijken.”

Tweeten 0
Google+ 0

Independer.nl helpt je om gemakkelijk op de hoogte te blijven van de beste spaarrekeningen met de hoogste rentes. Meld je je aan voor de gratis Rentealert dan sturen we je een bericht als er een hogere spaarrente beschikbaar is.

Michel Walraven

Over Michel Walraven

Michel is persvoorlichter bij Independer en zorgt ervoor dat de Independer-onderzoeken en analyses worden uitgebracht en op de juiste plek terecht komen. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603