NOS: verzekeraars stellen vragen bij onafhankelijkheid Independer.nl

| Door: (1 reactie)

Persbericht

Op grond van beschuldigingen van een grote verzekeraar doet NOS onderzoek naar de onafhankelijkheid van financiële vergelijkingssite Independer.nl. Er is beweerd dat Independer.nl de vergelijking zou manipuleren om samenwerkende partijen te bevoordelen. NOS journaal interviewde vanmiddag directeur Edmond Hilhorst van Independer.nl.

Hilhorst: ‘Wij begrijpen de frustratie bij traditionele verzekeraars over toenemende transparantie en toenemend bewustzijn van consumenten. Meer dan een miljoen Nederlandse consumenten geeft momenteel aan zich te beraden op een overstap, en bij Independer.nl zien we een vervijfvoudiging van overstappers. Dat doet pijn voor partijen die de marktverhoudingen graag ongewijzigd laten.’

NOS deed navraag bij Independer.nl op grond van vragen die de afgelopen twee weken ontstonden na bezoek op de website. Bij de wederhoor van NOS geeft Hilhorst in het interview aan dat aanbieders, met of zonder commerciële samenwerking, getoond worden en er een duidelijk antwoord is op de vragen:

1. Hoe kon CZdirect op 12 november een hogere kwaliteitsscore hebben dan begin december?
Op 12 november stonden de natura polissen van CZ niet helemaal goed vermeld op het onderdeel fysiotherapie. Ten onrechte werd 100% gecontracteerd vermeld. Dit hebben we direct aangepast voor alle natura producten van CZ incl. de betreffende producten van Ohra en Delta Lloyd. Dit geldt niet voor restitutieproducten van CZ labels. Door deze aanpassing rekenen we nu met de daadwerkelijk gecontracteerde zorg op postcodeniveau. Deze aanpassing geeft voor alle labels binnen de CZ groep, dus ook voor partijen met commerciële samenwerking, een stevige daling in prijs-kwaliteit score.

2. Waarom stonden er op 18 november plotseling wel reviews bij CZ?
Op 18 november werden, per abuis, voor CZdirect de reviews getoond van klanten die in 2009 een zorgverzekering hebben afgesloten. Met de dit jaar geïntroduceerde nieuwe methode om fraude bij reviews te voorkomen, worden alleen reviews van consumenten geaccepteerd waarvan bekend is waar ze verzekerd zijn. Om het klantcijfer up-to-date te houden en appels met appels te vergelijken, kan dat alleen bij verzekeraars waar een samenwerking mee is.

3. Waarom worden de laagste prijzen van partijen zonder samenwerking niet getoond?
Dit is niet juist. Partijen met de laagste prijs worden wel direct getoond, zowel in de vereenvoudigde top 3 vergelijking als in de detailvergelijking. Ook wordt in alle gevallen de naam van de verzekeraar aan de consument gemeld.

Bij een vergelijking op Independer.nl wordt eerst een selectie getoond van de top 3 van beste verzekeraars in prijs en kwaliteit. Reden voor deze vereenvoudigde vorm van een vergelijking is dat op basis van een uitgebreid onderzoek blijkt dat de consument in grote lijn de top 3 verzekeringen in prijs/kwaliteit wil zien die men meteen online kan afsluiten, en niet vermoeid wil worden met alle verzekeringen.

Verdere toelichting, links en update van de berichtgeving plaatsen wij in ons uitgebreide artikel hierover.

Tweeten 0
Google+ 0
Edmond Hilhorst

Over Edmond Hilhorst

Na 10 jaar marketing voor ABN AMRO heeft Edmond in 1999 met Diederik Independer.nl opgericht. Edmond is een econoom die zich nog steeds opwindt als het belang van de klant niet centraal staat. Producten en diensten kunnen veel beter als er beter naar de klant geluisterd wordt. Deze overtuiging verkondigt hij in de pers tijdens vele media optredens, bij banken en verzekeraars in verschillende adviesrollen en richting de consument via Independer.nl. Alles staat in het teken van het doel dat consumenten hun financiële diensten weer kunnen vertrouwen omdat ze ervaren dat het goed zit. Lees verder

1 Reactie op dit artikel
  1. Er zijn al jaren reacties van enkele tussenpersonen en verzekeraars dat Independer.nl niet onafhankelijk zou zijn:

    Alle tussenpersonen en verzekeraars weten dat independer niet onafhankelijk is. Ook vind ik het vreemd dat dit bericht weg wordt gehaald.

    Tijd voor independer om het schip te verlaten.

    Stephan Meerwijk 8 december 2010 om 18:37
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603