De premies van autoverzekeringen zijn fors aan het stijgen. De gemiddelde premie ligt nu al ruim 9% hoger dan in december 2010. ANWB, ASR, Budgio, De Goudse, Turien & Co, Unigarant en Generali hebben dit jaar hun premies verhoogd. Univé, Klaverblad en Delta Lloyd deden dat al eerder. De premieverhogingen worden onder meer veroorzaakt door de toename van het aantal schades, als gevolg van het slechte winterweer. Ook heeft De Nederlandsche Bank erop aangedrongen dat verzekeraars grotere reserves aanleggen om ook in financieel slechtere tijden te kunnen overleven.

Independer.nl houdt sinds augustus 2006 een premie-index van autoverzekeringen bij en heeft daarmee voortdurend zicht op premieschommelingen. Van augustus 2006 (index: 100) tot mei 2008 (index: 69) daalden de gemiddelde premies met 31%. In 2009 en 2010 stegen de premies licht (+2,7%). De sterke stijging van begin dit jaar laat duidelijk een kentering zien. Independer.nl verwacht dan ook dat de premiestijging bij autoverzekeringen over de hele linie zal doorzetten. Omdat nog niet alle autoverzekeraars de premies hebben verhoogd, kunnen autobezitters nu nog profiteren van de lagere premies.

Autoverzekering vergelijken

Bespaar gemiddeld 259 euro per jaar

Praat mee9 Reacties op “Premie van autoverzekeringen stijgt razendsnel”
  1. G.Reus schreef op 

    …kortom..mogen wij, het volk, voor de zoveelste keer opdraaien, voor de tekorten die de banken en de politiek zelf veroorzaakt hebben…
    waar hebzucht (via uitbuiting) al toe leiden kan…
    ik vraag me af in hoeverre wij hierin nog mee kunnen en willen gaan…
    …de werkelijke reserves zijn die van Moeder Natuur en een geheel andere benadering hiervan (vanuit respect en met de benen werkelijk op de grond)…en daar investeer ik liever in…als ik het voor het zeggen kreeg en daarom deel ik in elk geval mijn visie hierop…

    1. Gerry schreef op 

      Tja,helemaal eens,de legale diefstal tiert welig,en als particulier doe je er weinig of niets tegen,mensen worden het ook moe om altijd maar te trachten je gelijk te halen,en zo word Nederland de poppenkast van Jan Klaassen en Katrien van Europa met dit weinig slagvaardig kabinet,Nedeland word uitverkocht…..

      1. L.v.d.Rest schreef op 

        Gerry,
        Je bedoelt waarschijnlijk Katrein.
        Louis

        1. Ineke schreef op 

          Louis,
          Katrijn
          Ineke

  2. Beste Egbert,

    De premies zijn sinds 2006 dalende geweest zoals u ook aan onze premieindex duidelijk kunt zien. Dit komt vooral door de hevige concurrentie die de afgelopen jaar plaatsvindt tussen de verzekeraars. En zijn immers veel nieuwe labels in de markt gezet die vaak goede polissen en scherpe premies aanbieden. Verzekeraars geven veelal aan dat de schadelast stijgt en daarom de premies omhoog moeten. Het AM-web (het artikel waar u op reageerde) geeft aan dat dat volgens de schadeherstellers niet zo is. Daar hebben wij zelf niet echt inzicht in. Een feit is natuurlijk ook dat de economische crisis voor minder vermogen bij verzekeraars heeft gezorgd en daarom De Nederlandsche Bank heeft opgeroepen de autopremies te verhogen. Dit om te zorgen dat alle verzekeraars voldoende reserves blijven hebben.

    1. Mw. M. Scholman schreef op 

      Beste Susan,
      mag ik je ook attent maken op de andere kant. Zeker klanten die langer bij een autoverzekering zaten of zitten, betaalden jaren lang te hoge tarieven. Daardoor zijn er al enorme reserves opgebouwd. Dikwijls werden alleen de nieuwe klanten op de hoogte gebracht van de lagere autopremies. Dan behaart er ook een verplichting te zijn dat de verzekeraars hun l;anten op de hoogte houden van de schommelingen en zo hun klanten de service aanbieden om hun autopremie “bij te stellen”!
      Het is zeer onterecht dat de klanten alleen degene zijn die moeten gaan betalen door de slechte inzicht van besturen of verantwoordelijkheden hoe dit extra geld “in te zetten/beleggen”. Met name de NB had in moeten zien wat er aan de hand was en waarschuwingen moeten uit laten gaan. Nu veel te laat voor al degene met hypotheken en spaargelden en beleggingen (woekerpolissen) wordt er aan de bel getrokken door diezelfde NB. Het lijkt me dat stappen van 2 kanten genomen behoren te worden. De verantwoordelijken van de NB, verzekeraars en andere (niet zichtbare) gaan elke maand een deel van hun salaris afstaan en dat komt in een grote pot waaruit de tekorten die nu ontstaan zijn, betaald gaan worden, zodat er geen mensen hun huizen verliezen; niet meer banen verloren gaan. Deze pot gaat beheert worden door mensen met vakkennis en integriteit, die hun baan verloren hebben. Zo worden er weer nieuwe banen gecreëerd!!
      Rechtvaardigheid, wijsheid en universele rechten behoren weer hoog in het vaandel te staan!!
      Monique

      1. Mw. M. Scholman schreef op 

        2 correcties:

        behaart = behoort;
        l;anten = klanten

  3. Egbert schreef op 

    Op je openhartige uitnodiging reageer ik met alle plezier, even kort dan, op deze, overigens in mijn belevenis, zelverheerlijkende persuitingen: Wat is in Jou ogen Suzanne, en een eerlijk antwoord dan ook graag, de voornaamste oorzaak van de te lage premie?

  4. Graag voeg ik nog iets toe aan dit bericht.
    De premieindex is gebaseerd op nieuw afgesloten autoverzekeringen en geeft de trend aan die de volledige markt zal volgen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
alles overzichtelijken eenvoudig
8