Vanaf vandaag kunnen consumenten die spaarrekeningen en deposito’s vergelijken op Independer.nl, zien hoe goed banken scoren volgens Eerlijke Bankwijzer. Independer.nl is daarmee één van de eerste financiële vergelijkingssites die deze informatie in de vergelijking betrekt.

Sinds 2009 vergelijkt Eerlijke Bankwijzer het maatschappelijk beleid en de investerings- en financieringspraktijk van de belangrijkste aanbieders van betaal- en spaarrekeningen op de Nederlandse markt. De beoordelingen worden in de vorm van scores gepubliceerd op Eerlijke Bankwijzer. Met het overnemen en weergeven van de scores biedt Independer.nl consumenten de mogelijkheid banken ook op hun ethische gedrag te vergelijken.

Scores op thema

Eerlijke Bankwijzer onderzoekt banken op de tien belangrijkste internationale duurzaamheidsthema’s. Voor een bruikbare weergave in de vergelijking van Independer.nl zijn de scores op deze tien thema’s teruggebracht naar drie hoofdthema’s: mens, milieu en bedrijfsvoering. Hoe beter een bank op deze thema’s wordt beoordeeld, hoe hoger de score.

Actief nadenken over investeringen banken

Eerlijke Bankwijzer ziet de samenwerking met Independer.nl als een belangrijke steun om haar streven – concurrentie van banken op gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen – te bereiken. “Het bereik en de bekendheid van Independer.nl maken dat nu nog meer mensen actief gaan nadenken over de wijze waarop de banken investeren. Als je als consument meer oog krijgt voor de investeringskeuzes van banken kun je die ook beter betrekken bij je eigen keuze van een bank”, zegt Titus Bolten, beleidsmedewerker Amnesty en projectlid van Eerlijke Bankwijzer.

Gemoedsrust en transparantie financiële wereld

Voor Independer.nl draagt de samenwerking met Eerlijke Bankwijzer bij aan haar missie om consumenten gemoedsrust te geven bij het afsluiten van financiële producten. Daarnaast past de samenwerking bij de wens van Independer.nl voor een meer transparante financiële wereld. “Door niet alleen een vergelijking aan te bieden op rente, maar ook inzichtelijk te maken wat banken met hun geld doen, hopen we consumenten te helpen een bewustere keuze te maken. Dat die informatie nu voor zoveel consumenten zo gemakkelijk toegankelijk is, draagt bij aan meer transparantie”, stelt Joop Cohen, manager Bancair bij Independer.nl.

Dit bericht is geupdatet op 22-05-2013 14:42

Praat mee8 Reacties op “Scores Eerlijke Bankwijzer nu ook op Independer.nl”
  1. Eerlijke Bankwijzer schreef op 

    Hoi Bas,
    Goed nieuws! De partners van de Eerlijke Bankwijzer – en met name Amnesty – zijn bezig met het opzetten van een Eerlijke Verzekeringswijzer. Dan worden de Eerlijke Bankwijzer en Eerlijke Verzekeringswijzer als het ware zusjes. De beoogde lanceringsdatum is 12 september. We houden je voorlopig graag op de hoogte via de website http://www.eerlijkebankwijzer.nl.

    Groet! Willemijn de Iongh
    Oxfam Novib, Eerlijke Bankwijzer

    1. Bas van Rheenen schreef op 

      Bedankt Willemijn!
      Ik hou de website in de gaten en ga zeker kijken wanneer de eerlijke verzekeringswijzer er is, zodat ik een bewuste overstap kan gaan maken.
      Groeten Bas

  2. Betty schreef op 

    Ik bankier al jaren bij ASN, een redelijk eerlijke bank, hoewel onderdeel van SNS Reaal. ASN heeft het voordeel dat je 1% rente krijgt op het saldo van je betaalrekening. De spaarrente is niet zo hoog, maar wel ‘eerlijker’ dan bij andere banken. Ik heb het gevoel dat Triodos nog iets ‘groener’ is dan ASN, maar ik ga niet weer overstappen. Ik doe het er voorlopig mee en kan er heel goed mee uit de voeten. Voor de overstap van een paar jaar geleden heb ik me goed voorbereid en er de tijd voor genomen.

  3. rutger schreef op 

    ‘Kleine’ correctie Independer.
    Sinds 2010 een spaarvergelijkingssite (hoogsterente.nl) die spaarrentes vergelijkt en de duurzaamheid van banken hierbij betrekt. Zie hoogsterente.nl/over Independer is dus zeker niet de eerste!

  4. Bas van Rheenen schreef op 

    Goed dat Independer.nl de gegevens van de eerlijke bankwijzer laat zijn bij vergelijkingen! Ik ben echter benieuwd wanneer er een eerlijke verzekeringswijzer komt (of is die er al?). Ik heb de eerlijke bankwijzer al eerder gebruikt en mijn bank (ABN Amro) komt daaruit nou niet bepaald goed naar voren, dus ik zou graag willen overstappen. Ik heb echter ook al mijn verzekeringen ook bij die bank afgesloten en de ‘eerlijke’ banken bieden geen verzekeringen aan. Aangezien er binnen verzekeringsmaatschappijen ook veel geld om gaat, wil ik ook graag een ‘eerlijke’ verzekeringsmaatschappij. Kan iemand mij hier tips over geven?

    1. Loes Walsteijn schreef op 

      Hoi Bas,
      Reaal is van ASN dacht ik. Misschien heeft die hetzelfde beleid als de ASN.

      1. Bas van Rheenen schreef op 

        Hoi Loes,
        Bedankt voor je reactie, maar Reaal is volgens mij onderdeel van SNS, gezien het logo.

  5. Loes Walsteijn schreef op 

    Uitstekend idee.
    Ik overweeg al tijden over te stappen van ING naar ASN voor betaalrekening. Hopelijk geeft jullie vergelijkingssite (nog niet geheel bekeken) ook weer wat het beleid over de belangen van aandeelhouders is, dus echt eerlijk zaken doen en juiste en tijdige informatie geven.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Altijd de beste prijs
10