Advocaat of rechtsbijstandverzekering: de voor- en nadelen

| Door: (nog geen reacties)

Advocaat of rechtsbijstandverzekering: de voor- en nadelenRechtsbijstandverzekering

Heb je een advocaat nodig dan kom je er al snel achter dat zijn hulp niet goedkoop is. Maar op dat moment een rechtsbijstandverzekering afsluiten kan ook niet. Want verzekeraars willen geen klanten waarvan ze bij voorbaat al weten dat zij kosten gaan maken. Dus wat is wijsheid: een rechtsbijstandverzekering afsluiten voor ‘het geval dat’? Of als het nodig is een advocaat inschakelen?

Hulp van advocaat

Heb je geen rechtsbijstandverzekering maar wel rechtshulp nodig dan kom je al snel bij een advocaat uit. Voordeel van een advocaat is dat je zelf kunt kiezen wie je wil. Je zoekt dan uiteraard iemand uit die gespecialiseerd is in het conflict dat jij hebt. En waarschijnlijk informeer je ook naar zijn of haar tarief. Nadeel is dat je vooraf niet altijd weet hoeveel je moet betalen voor de hulp. Een advocaat kan een goede inschatting maken. Maar stel dat het niet loopt zoals verwacht, dan loopt de rekening al snel op.

Rechtsbijstandverzekering

Het voordeel van een rechtsbijstandverzekering is dat je van te voren weet wat rechtshulp kost, als je dat nodig hebt. Bij het afsluiten van de verzekering, kies je een aantal rechtsgebieden. Voorbeelden hiervan zijn consument, inkomen, wonen en verkeer. Heb je een conflict op een van deze gebieden dan gaat je verzekeraar je helpen. Voor die hulp betaal je niets extra, want je hebt al premie betaalt. Wel kennen sommige verzekeraars een eigen risico. Dat ben je dan wel kwijt als je ze inschakelt.

Nadeel van een rechtsbijstandverzekering is dat je niet weet van wie je hulp krijgt. Misschien zou je wel een advocaat willen, maar vindt je verzekeraar dat (nog) niet nodig. Gelukkig hebben rechtsbijstandverzekeraars deskundige juristen in huis die je meestal, ook zonder rechtszaak, goed kunnen helpen. En blijkt dat er uiteindelijk toch een rechtszaak nodig is dan ben je voor de hulp van een advocaat, gewoon verzekerd.

Consument tevredener over rechtsbijstand verzekeraars

Uit recent onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat rechtshulp door rechtsbijstandverzekeraars als beste beoordeeld wordt. Mensen die gebruikmaakten van rechtshulp door verzekeraars gaven het rapportcijfer 7,5. Mensen die geen rechtsbijstandverzekering hebben en een eigen advocaat inschakelden gaven een 7,1.

Rechtshulp door verzekeraar bij lopend conflict

Natuurlijk is het heel vervelend als je rechtshulp nodig hebt bij een conflict en je hebt geen rechtsbijstandverzekering. Gelukkig spelen verzekeraars hier steeds meer op in. Zij geven je bijvoorbeeld tegen betaling van een vast bedrag juridisch advies. Dit heeft als voordeel dat je precies weet waar je recht op hebt, tegen welk bedrag. En heb je toch een advocaat nodig dan weet je in elk geval beter wat hij of zij voor je moet doen.

Lees meer over: rechtsbijstandverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Esther Storm

Over Esther Storm

Esther Storm is tekstschrijver/redacteur en (mede)verantwoordelijk voor alle online en offline communicatie. Ze (her)schrijft onder meer persberichten, e-mails, teksten voor de website en het weblog en is eindredacteur van de nieuwsbrief. Esther werkt sinds 2004 bij Independer.nl. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.606
603