Uit elkaar gaan kan een hoop getouwtrek met zich meebrengen. Kom je er samen niet uit dan wil je misschien wel juridische hulp inschakelen. Helaas dekt een rechtsbijstandverzekering geen rechtshulp bij echtscheidingen. Dat wil zeggen, je kunt geen beroep doen op de juristen van de verzekeraar of een advocaat. Er is vaak wel dekking mogelijk (niet altijd standaard verzekerd) voor mediation bij jouw scheiding. Wat dat is en wat er wel en niet wordt vergoed, leggen we je graag uit.

Geen advocaat, wel advies

Een rechtsbijstandverzekering helpt je niet bij een echtscheiding. Je kunt dus geen beroep doen op een jurist die jou bijstaat en vertegenwoordigt als er een rechtszaak komt. Maar je kunt vaak wel telefonisch advies krijgen. Heb je echt een advocaat nodig voor de rechtszaak moet je die zelf regelen en betalen. Mediation kan in veel gevallen een goede oplossing zijn om zonder allebei een advocaat in te schakelen toch goede afspraken te maken over de verdeling bij jullie scheiding. Je moet immers over al jullie bezittingen afspraken maken en die uiteindelijk vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Jullie scheiding moet natuurlijk ook worden ingediend bij de rechtbank en worden verwerkt bij de burgerlijke stand, er komt dus veel bij kijken.

Mediation

Sommige rechtsbijstandverzekeringen dekken wel mediation bij een echtscheiding. Je hebt dan recht op bemiddeling door een mediator. De mediator geeft geen advies en is onpartijdig. Het is een onafhankelijke partij die bemiddelt tussen beide partners en meedenkt over gezamenlijk afspraken. Denk bijvoorbeeld aan een regeling voor de kinderen maar ook de spullen en de financiële zaken. Mediation wordt door verzekeraars maar beperkt vergoed, meestal tot een bedrag van 2.000 – 3.000 euro. Is de rekening hoger? Dan zul je de rest zelf moeten betalen.

Wachttijd rechtsbijstand bij scheiding

Hou er rekening mee dat er vaak een lange wachttijd is voordat je gebruik kunt maken van de mediation van jouw rechtsbijstandverzekering. Deze is minimaal 1 jaar. Als je de verzekering net hebt afgesloten kun je er dus geen gebruik van maken. Meer over de dekking en de wachttijd voor echtscheidingsmediation op jouw rechtsbijstandverzekering lees je in dit overzicht.

Rechtsbijstandverzekering?

Goed verzekerd zijn bij juridische problemen? Kijk snel welke verzekering bij jou past.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Altijd de beste prijs
10