Wie op wintersport gaat, moet echt even de dekking van zijn of haar reisverzekering checken. Op wintersport is het risico dat je wat overkomt een stuk groter dan tijdens een zonvakantie. Je moet er toch niet aan denken dat je met een banaan van de skihelling moet worden gehaald. Want dat kost al snel een paar honderd euro. En daar moet je wel voor verzekerd zijn, anders betaal je die rekening gewoon zelf.

Medische kosten

Krijg je een ongeluk op de piste? Dan krijg je de noodzakelijke medische kosten vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Je krijgt dan, afhankelijk van de dekking, de behandelingen vergoed tegen het in Nederland geldende tarief. Vaak is dat voldoende. Wel goed om van tevoren uit te zoeken hoe je voor deze kosten verzekerd bent met je zorgverzekering. Vanuit sommige aanvullende verzekeringen worden de kosten bovenop het in Nederland geldende tarief namelijk ook vergoed.

Voorbeeld: medische zorg in Zwitserland is veel duurder dan in Nederland. Krijg je een ski-ongeluk in Zwitserland en ben je alleen voor het Nederlandse tarief verzekerd? Dan kun je na afloop een forse rekening verwachten.

“Om zeker te weten dat je al je medische kosten vergoed krijgt, raden wij je aan goed naar je zorg- en reisverzekering te kijken. Heb je alleen een basisverzekering? Dan is het slim om geneeskundige kosten mee te verzekeren bij je reisverzekering. De kosten die je zorgverzekeraar niet betaalt, krijg je dan vergoed van je reisverzekeraar. Maar heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan kan het zijn dat je al goed verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Een aanvullende dekking op je reisverzekering is dan niet nodig”, zegt Bas Knopperts, expert Reisverzekeringen van Independer.

Kosten voor banaan, helikopter en langer verblijf

Heb je een zwaar ongeluk gehad en moet je per helikopter of banaan van de piste worden gehaald? Dan vergoedt je reisverzekeraar deze kosten alleen als je de dekking ‘wintersport’ had afgesloten bij de reisverzekering. “Maar er komen nog andere kosten om de hoek kijken”, zegt Bas. Moet je in het ziekenhuis blijven en kun je niet naar huis? Dan is het wel fijn als je partner bij je kan blijven. Voor de kosten die je partner of een medereiziger extra moet maken (bijvoorbeeld extra overnachtingen, eten en drinken) ben je dan ook gewoon verzekerd. “Dit zijn kosten waar niet iedereen aan denkt. Wel fijn als je die ook vergoed krijgt”.

Uitgebreide dekking op wintersport altijd verstandig

Eigenlijk komt het erop neer dat de dekking ‘wintersport’ bij je reisverzekering ervoor zorgt dat alle dekkingen worden uitgebreid. “En dat weet niet iedereen”, zegt Bas. Dus ga je op wintersport, verzeker dan altijd ‘wintersport’ mee. Dan krijg je bijvoorbeeld ook gemiste skilessen of de huur van je ski’s vergoed, als je door een ongeval niet meer kunt skiën. “Wel zo prettig als je ook deze kosten terugkrijgt. Want wintersport is al duur genoeg weet ik uit ervaring“, aldus Bas.

Off piste skiën

Goed om te weten dat niet elke verzekeraar off piste skiën meeverzekert. Want off piste skiën brengt extra risico’s met zich mee. Ben je van plan dit te doen, neem dan even contact op met je reisverzekeraar. Dan kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Verzekerd op reis

Ga je binnenkort reizen? Vergelijk reisverzekeringen en ga verzekerd op pad.

Praat mee10 Reacties op “Met banaan van skipiste af is duurder dan je denkt”
  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

    Beste Marieke,

    Het klopt dat je dit niet in de voorwaarden terug zult vinden. Dit is omdat voor ziekenhuiszorg eerst aanspraak wordt gemaakt op het eigen risico daar waar dit altijd onder de basisverzekering valt.

    De reden dat er is verzocht de claim te doen bij de zorgverzekeraar is ons niet bekend. Het kan zijn dat de kosten niet hoger waren dan het in Nederlands geldende tarief, hetgeen verzekerd is vanuit de basisverzekering. Als er wel kosten boven het Nederlands geldende tarief liggen kan de zorgverzekeraar een deel van deze kosten verhalen bij de reisverzekeraar

    Het klopt dat zowel banaanvervoer als een helikoptervlucht ook vanuit een basis zorgverzekering kunnen worden vergoedt. Echter is ook hierop van toepassing dat als deze kosten hoger zijn dan in Nederland, de meerkosten niet vergoedt zullen worden. De reisverzekering met de aanvullende module voor geneeskundige kosten en wintersport dekken dan wederom hetgeen boven het in Nederland geldende tarief.

    Bij verdere vragen of voor meer informatie wil ik je vragen telefonisch contact met ons of jouw verzekeraar(s) op te nemen. Op die manier zijn wij beter in staat je te voorzien van informatie en is het gemakkelijker op elkaar te reageren. Onze openingstijden zijn vindbaar onder het kopje contact op onze website.

  2. Laura Derksen (Independer.nl) schreef op 

    Beste Marieke,
    Alle medische kosten (die vallen onder de basisverzekering) worden verhaald bij de zorgverzekeraar. De kosten worden verrekend met het eigen risico. Als er kosten zijn die onder uw aanvullende zorgverzekering vallen, vangt uw reisverzekeraar dit op. Wanneer zowel de reis- als zorgverzekering dekking biedt, wordt er 50/50 verdeeld over de verzekeringen. Welke dekking staat er op uw polis weergegeven? Als de banaan valt onder de aanvullende dekking van uw reisverzekering, is een vergoeding wellicht wel mogelijk.

    1. Marieke schreef op 

      Ik heb ook aanvullende zorgverzekering waarin staat:

      “Wij vergoeden de volledige kosten van medisch noodzakelijke zorg gedurende vakantie-,
      studie- of zakenverblijf in een ander land dan het woonland [….]
      Wij vergoeden de kosten alleen wanneer het zorg betreft die bij vertrek naar het buitenland
      niet was te voorzien en die niet was uit te stellen tot na terugkeer in het woonland.
      Er moet sprake zijn van een acute situatie die is ontstaan ten gevolge van een ongeval
      of ziekte en waarbij medische zorg direct noodzakelijk is.”

      en

      “Het verplicht en vrijwillig eigen risico zijn alleen van toepassing op Promovendum Ruime
      Keuze 2018 of een andere basisverzekering en niet op de aanvullende verzekering.”

      Samengevat: ik denk dat Promovendum toch moet betalen.

      Andere vraag: Waar kan ik mij melden als Promovendum niet betaalt?

    2. Marieke schreef op 

      Ik heb ook aanvullende zorgverzekering waarin staat:

      “Wij vergoeden de volledige kosten van medisch noodzakelijke zorg gedurende vakantie-,
      studie- of zakenverblijf in een ander land dan het woonland [….]
      Wij vergoeden de kosten alleen wanneer het zorg betreft die bij vertrek naar het buitenland
      niet was te voorzien en die niet was uit te stellen tot na terugkeer in het woonland.
      Er moet sprake zijn van een acute situatie die is ontstaan ten gevolge van een ongeval
      of ziekte en waarbij medische zorg direct noodzakelijk is.”

      en

      “Het verplicht en vrijwillig eigen risico zijn alleen van toepassing op Promovendum Ruime
      Keuze 2018 of een andere basisverzekering en niet op de aanvullende verzekering.”

      Samengevat: ik denk dat Promovendum toch moet betalen.

      Andere vraag: Waar kan ik mij melden als Promovendum niet betaalt?

      1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

        Beste Marieke,

        De kosten die vallen onder de vergoeding vanuit de basiszorgverzekering, vallen ook onder het eigen risico van uw zorgverzekering. Het eigen risico wordt niet vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering en wordt door Centraal Beheer ook niet vergoed onder de medische kosten dekking.

        1. Marieke schreef op 

          Dank voor je reactie, maar dit is niet de situatie.
          Volgens mij moet Promovendum uitbetalen uit mijn aanvullende verzekering (want buitenland) en daarom geldt er geen eigen risico.

          1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

            Beste Marieke,

            Ziekenhuiszorg is gedekt vanuit de basisverzekering, ook wanneer het spoedeisende hulp in het buitenland betreft. In dat geval is er echter enkel dekking tot het in Nederland geldende tarief.
            Wanneer de zorg in het buitenland duurder is dan hier in Nederland brengt dit dus mogelijk extra kosten met zich mee. De kosten die boven de behandelkosten in Nederland uitkomen kunnen aanvullend verzekerd worden op de zorgverzekering of met een reisverzekering.

            Dit haalt echter niet weg dat de kosten altijd eerst vergoedt zullen worden vanuit de basisverzekering en hiervoor het eigen risico geldt. Om die reden wordt dit toch door de verzekeraar in rekening gebracht. 

            1. Marieke schreef op 

              Beste jwildschut,

              Ik begrijp wat je bedoelt en ik begrijp nu ook waarom mijn zorgverzekeraar alleen het bedrag uitkeert boven het eigen risico. Overigens wel vreemd dat dit nergens duidelijk in de voorwaarden vermeld staat. Dankjewel voor je uitleg.

              Maar…. ik heb ook een reisverzekering afgesloten. Die heb ik als eerste gebeld maar zij stuurden mij direct door naar mijn zorgverzekeraar terwijl er een convenant m.b.t. “wie handelt wat af” is gesloten.
              Ik vraag mij nu wel af of de reisverzekering (met wintersportdekking) niet moet uitkeren.

              In hun voorwaarden staat overigens wel dat zij het eigen risico van de zorgverzekeraar niet dekken maar ik snap sowieso niet dat mijn zorgverzekeraar het “banaanvervoer” uitkeert (c.q. verrekent met het eigen risico). Dit zou ook betekenen dat wanneer er een helicopter aan te pas zou zijn gekomen mijn zorgverzekeraar die ook zouden hebben vergoed. Waarom zou ik dan nog een wintersportdekking afsluiten?

  3. Marieke schreef op 

    Ik ben met een “banaan” van de piste gehaald. Ik meldde mij eerst bij mijn reisverzekering (Centraal Beheer) maar die verwees mij (ondanks mijn verwijzing naar het afgesloten convenant) door naar mijn zorgverzekeraar (Promovendum). Mijn zorgverzekeraar heeft de kosten van de “banaan” (€ 400) en de kosten van de SEH-arts (€ 50) verrekend met mijn eigen risico. Centraal Beheer vergoedt de kosten die verrekend zijn met mijn eigen risico niet (staat in de polis).
    Mijn vraag:
    had Centraal Beheer direct mijn claim op moeten pakken en alle kosten (of wellicht alleen de “banaan” uit moeten keren?

  4. Marieke schreef op 

    Ik ben met een “banaan” van de piste gehaald. Ik meldde mij eerst bij mijn reisverzekering (Centraal Beheer) maar die verwees mij (ondanks mijn verwijzing naar het afgesloten convenant) door naar mijn zorgverzekeraar (Promovendum). Mijn zorgverzekeraar heeft de kosten van de “banaan” (€ 400) en de kosten van de SEH-arts (€ 50) verrekend met mijn eigen risico. Centraal Beheer vergoedt de kosten die verrekend zijn met mijn eigen risico niet (staat in de polis).
    Mijn vraag:
    had Centraal Beheer direct mijn claim op moeten pakken en alle kosten (of wellicht alleen de “banaan” uit moeten keren?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Heel overzichtelijk en makkelijk proces om de verzekeringen af te sluiten.
10