Je moet er natuurlijk niet aan denken: jouw oma overlijdt terwijl jij lekker op vakantie bent. Dan is het vakantiegevoel wel voorbij en wil je waarschijnlijk snel naar huis. Worden de kosten van deze vervroegde terugkeer vergoed door jouw reisverzekering?

Dekking reisverzekering bij overlijden familie

De kosten van een onverwachte terugkeer naar huis vallen onder de dekking van een reisverzekering. Ook als er iemand anders binnen de familie komt te overlijden, kun je terecht bij je reisverzekeraar. Het moet wel om eerste- of tweedegraads familie gaan.

De volgende familieleden vallen onder de eerstegraads familie:

  • Partner (geregistreerd)
  • Ouders (dit geldt ook voor stiefouders en adoptieouders)
  • Schoonouders (bij geregistreerde partners)
  • Kinderen (dit geldt ook voor stiefkinderen en adoptiekinderen)
  • Schoondochters- en zonen (bij geregistreerde partners)

De volgende familieleden vallen onder de tweedegraads familie:

  • Broers en zussen
  • Kleinkinderen
  • Oma’s en opa’s
  • Schoonzussen en zwagers (bij geregistreerde partners)
  • Stiefzussen- en broers

Het overlijden moet wel onverwachts zijn. Als het overlijden al aanstaande was, vergoedt je reisverzekering de kosten niet.

Verschil dekking annuleringsverzekering en reisverzekering bij overlijden familie

De kosten voor de terugkeer vallen dus onder je reisverzekering. Maar als je een vakantie hebt geboekt, heb je die natuurlijk al betaald. En als je eerder naar huis gaat, maak je geen gebruik meer van bijvoorbeeld hotelovernachtingen die je al geboekt had. Die gemaakte kosten worden dan vergoed door een annuleringsverzekering. Veel mensen denken dat ook de kosten van de terugreis onder de annuleringsverzekering vallen. Maar hiervoor heb je dus een reisverzekering nodig. De annuleringsverzekering is er alleen voor het vergoeden van kosten op de reisbestemming zelf.

Wat te doen bij overlijden familie?

Als er familie komt te overlijden en je wilt een beroep doen op jouw reisverzekering, neem dan altijd contact op met de alarmcentrale. Ga niet zelfstandig de reis naar huis organiseren, want dan worden de kosten mogelijk niet vergoed. Overleg dit altijd met de alarmcentrale.

Verzekerd op reis

Ga je binnenkort reizen? Vergelijk reisverzekeringen en ga verzekerd op pad.

Praat mee18 Reacties op “Oma of opa overlijdt: wat vergoedt je reisverzekering?”
  1. Jacques van Uden schreef op 

    ik heb in juni een ticket geboekt voor 3 weken Bonaire en ga daar deze week naar toe.
    Nu ligt sinds een paar dagen de echtgenote van de broer van mijn eerste vrouw, die in 1991 overleden is, op de hartafdeling van het ziekenhuis.
    Eind 1993 heb ik partnerschapsregistratie gedaan met mijn, inmiddels ook overleden, tweede echtgenote.
    Nu mijn vraag: is de vrouw die nu in het ziekenhuis ligt, nog steeds 2e graads verwant.
    Dit als ik eventueel voortijdig uit Bonaire terug zou komen en ik een beroep wil doen op mijn reis- en annulerings verzekering.

    1. S Mulder (Independer.nl) schreef op 

      Beste Jacques,

      Bedankt voor je vraag en wat een vervelende situatie! Ik raad je aan hiervoor contact op te nemen met de reisverzekeraar. Dit kan verschillen per verzekeraar, waardoor ik hier nu geen juist antwoord op kan geven.

  2. jess schreef op 

    Hallo ,
    Ik heb samen met mijn moeder een cruise geboekt alleen het vervelende nieuwe gekregen dat mijn stiefopa op sterven ligt en zijn niet zeker of we wel reis kunnen gaan.
    Hoe zit het met stiefopa´s en reisverzekering ?

    1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

      Beste Jess,

      Wat een triest nieuws zeg.. Ik hoop uiteraard dat het voorlopig nog niet zo ver is, maar wens jou en de familie veel sterkte. Slim om de opties even open te houden in ieder geval. Veel verzekeringen hebben voor de annulering of het onderbreken van de reis tegenwoordig ook stiefouders opgenomen. Om dit zeker te weten kun je het beste de voorwaarden van de verzekering raadplegen of telefonisch contact met ons opnemen. We kijken het dan graag even voor jullie na.

  3. Laura Derksen (Independer.nl) schreef op 

    Beste Liek,

    Uiteraard is het niet de bedoeling dat u jaren in onzekerheid blijft en daardoor ook niet op reis kan. Bij een annuleringsdekking wordt er een onderscheid gemaakt in verschillende situaties. In uw geval weet u niet wanneer het zover is. Als een arts u echter meldt dat de situatie snel verslechterd, weet u dat het niet lang meer duurt. Dan kunt u geen gebruik maken van de annuleringsdekking. Zo redeneert een verzekeraar.

    Houd er rekening mee dat u binnen zeven of veertien dagen na boeking van uw reis, een annuleringsverzekering moet afsluiten om verzekerd te zijn voor de komende reis. Sterkte gewenst en ik hoop dat u binnenkort geniet van een mooie reis!

  4. Liek schreef op 

    Goedenavond,

    Ik ga met 3 van mijn 4 kinderen op vakantie. Mijn 4e kind is ernstig gehandicapt met een korte levensverwachting van maximaal 10 jaar en is nu ruim 3. Mijn man blijft bij hem tijdens de korte vakantie. Sinds vlak na zijn geboorte weten wij dat hij deze aandoening heeft. Betekend dit dat wij tot dat hij overleden is, nooit een annulering of aanspraak op een reisverzekering kunnen doen als hij overlijdt als wij op vakantie zijn (omdat hij elke dag kan overlijden en er een palliatief plan is opgesteld)?

    Ik hoor graag.

    Groeten Liek

  5. Karel schreef op 

    LS,

    Mijn vriendin boekte in maar’t 2018 een reis naar Australië en nieuw Zeeland voor mei. Helaas opstonden er ernstige knieklachten en heeft ze snel de reis geannuleerd. De verzekeringsmaatschappij van D reizen wil maar een derde terugbetalen, van de 4500 zeg maar 1500. Een knieprothese krijgen is toch niet iets waarbij je zo’n reis in alle redelijkheid nog kan maken, dus ik begrijp de reden van 66% niet willen uitbetalen, niet. Staan zij in hun recht?

    1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

      Beste Karel,

      Goed dat je ons even vraagt om hierin met je mee te denken. Ik kan mij voorstellen dat dit erg vervelend nieuws is geweest voor jouw vriendin en hiermee haar 2 mooie reizen helaas niet door konden gaan. Natuurlijk is haar gezondheid daarin een stuk belangrijker! 

      Het kan zijn dat D-Reizen bepaalde voorwaarden stelt bij annulering. Of zij hierbij in hun recht staan en juist handelen door maar een derde van de kosten te vergoeden durf ik je niet te zeggen. Dit is afhankelijk van hetgeen zij in de voorwaarden hebben opgenomen. Je kunt hiervoor het beste even contact opnemen met D-Reizen of de polisvoorwaarden hierop na te slaan.

      Ik hoop dat er alsnog iets mogelijk is voor jullie en wens je veel succes!

  6. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

    Beste Lia,

    Dit is een beetje afhankelijk van bepaalde factoren. Bijvoorbeeld binnen hoeveel dagen na het boeken van de reis de annuleringsverzekering is gesloten. U zou het beste de polisvoorwaarden van de annuleringsverzekering kunnen raadplegen om te kijken of u bent verzekerd. Mocht u de reis moeten annuleren in verband met de gezondheid van uw zus? Dan kunt u het beste rechtstreeks contact opnemen met de schade afdeling van uw annuleringsverzekering.

    Heel veel sterkte voor u en uw familie in deze moeilijke periode

  7. Lia schreef op 

    Mijn zus was gisteren weer redelijk stabiel Wij gaan over 2weken op vakantie. Mocht ze toch komen te overlijden zijn wij dan verzekerd? Wij hebben een doorlopende reis-annulerings verzekering

  8. Dewi schreef op 

    Raar dat schoonouders eerstegraads zijn en broers/zussen opa en oma tweedegraads. Wie bedenkt dit! Flabbergasted!

  9. Vera schreef op 

    Beste heer/mevrouw,

    Ik heb zo’n 6 weken geleden een reis geboekt naar New York. Nu blijkt het dat mijn grootvader op het moment erg aan het kwakkelen is met zijn gezondheid. In zekere zin is het overlijden dus “aanstaande”. Mocht ik toch naar New York gaan en daar bericht krijgen dat hij is overleden, worden de kosten terug naar Nederland dan wel vergoed door de reisverzekering? Op het moment van boeken was het namelijk helemaal niet ter sprake dat ik wellicht eerder terug zou moeten.

    Bij voorbaat dank,
    Vera

    1. Samantha (Independer.nl) schreef op 

      Beste Vera,

      Wat vervelend dat je grootvader nu zo aan het kwakkelen is met zijn gezondheid! Heb je toevallig ook een annuleringsverzekering afgesloten bij je reisverzekering? Om een reis te annuleren of eerder af te breken moet daar een goede reden voor zijn, overlijden of ernstig ziekte van jezelf, een naast familid (1e of 2e graads) valt binnen de dekking (je grootvader is 2e graads familielid).  
                                           
      Het is belangrijk dat een annuleringsverzekering binnen zeven dagen na het boeken van de reis in ingegaan. Stel dat je een reis boekt op 1-3-2017. Je vertrekt pas op 1-8-2017. Dan moet de annuleringsverzekering toch in maart al in gaan. Voor de reisverzekering geldt dit niet. Deze kan op dag van vertrek nog worden afgesloten. De datum van boeken maakt hierbij niet uit.

      Mocht je er niet uitkomen is het misschien handig dat je ons even belt, onze experts staan voor je klaar om naar een passende oplossing te zoeken.

      Vriendelijk groet,

      Samantha

      1. Tyrone schreef op 

        Een vraagje aanstaande dinsdag zou ik op vakantie gaan dat gaat niet meer door ivm spontane overlijden van mijn opa wat word hier van vergoed? alles was al betaald..

        1. Beste,

          Gecondoleerd met het verlies van uw opa! Als u een annulerings/reis verzekering hebt afgesloten raad ik u aan met hun contact op te nemen om dit te bespreken.

  10. Ricardo schreef op 

    found your blog on Google and read a few of your other posts. I just added you to my Google News Reader. Keep up the good work. Look forward to rednaig more from you in the future.

  11. BO schreef op 

    ‘Die’ kosten worden vergoed door een annuleringsverzekering. Welke kosten? In de eerste zin verteld u dat ‘de kosten’ onder je reisverzekering vallen. Ik vind uw blog helaas niet erg duidelijk..eerder verwarrend..

    1. Beste BO,

      Dank voor uw reactie.
      Wij bedoelen hiermee de kosten die je al gemaakt hebt voor bijvoorbeeld een hotelovernachting of camping. Deze kosten vergoedt je annuleringsverzekering. De kosten van de vervroegde terugreis worden vergoed door je reisverzekering. De annuleringsverzekering geldt dus alleen voor dingen die je geboekt hebt en waarvan je geen gebruik meer kunt maken.
      We hebben dit in de tekst nog wat duidelijker vermeld.

      Vriendelijke groet,

      Ferdy Cornelissen

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
gewoon goed
10