Scooter huren op vakantie: 4 tips voor een zorgeloze rit

| Door: (nog geen reacties)

Reisverzekering

Wil je op vakantie een scooter huren? Een goed vooruitzicht! Lekker touren in de buitenlucht en zeker in drukke steden ben je snel van A naar B. Wel is het belangrijk je goed voor te bereiden, onder meer door het afsluiten van de juiste verzekering. We helpen je graag op weg.

1. Geen dekking reisverzekering of aansprakelijkheidsverzekering

Je hebt voor je vakantie vast een reisverzekering afgesloten. En misschien heb je ook al een aansprakelijkheidsverzekering. Helaas vergoeden beide verzekeringen geen schade aan een gehuurde scooter. Ook niet als je de schade bij anderen veroorzaakt. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt sowieso geen schades die met een voertuig zijn veroorzaakt, ook niet in Nederland.

2. Verzeker scooter bij verhuurder

Je hebt net je scooter gehuurd en probeert nu zo snel mogelijk de drukke stad uit te komen. Op naar de mooie bergweggetjes! Maar bij de tweede bocht kom je er opeens achter dat je tegen het verkeer in rijdt. Oeps! Je maakt snel rechtsomkeert, maar rijdt hierbij per ongeluk een spiegel van een auto af.

Schade die je aan een ander toebrengt valt onder een scooterverzekering. Huur alleen een scooter als je deze ook bij de verhuurder kunt verzekeren. Kan dat niet of is het onduidelijk, ga dan naar een andere verhuurder. Het is namelijk in veel landen, net als in Nederland, verplicht om in ieder geval een WA-verzekering voor de scooter af te sluiten. Je bent dan verzekerd voor schade die je met de scooter bij anderen veroorzaakt. De verzekering kun je eventueel uitbreiden met een beperkt casco of volledig casco dekking.

Het is belangrijk om vooraf de voorwaarden van de scooterverzekering goed te controleren. En als je ergens over twijfelt, vraag het dan na bij de verhuurder. Controleer in ieder geval de volgende zaken:

  • De hoogte van het eigen risico.
  • De mogelijkheid om het eigen risico af te kopen.
  • Tot welk bedrag je verzekerd bent.
  • Welke schades niet zijn gedekt.

3. Houd rekening met rijbewijs

Trek je de gashendel van je scooter open en merk je dat het wel erg hard gaat? Dan is de kans groot dat je op een motorscooter bent gestapt. Harstikke leuk misschien, maar met alleen een scooterrijbewijs mag je hier niet op rijden. Dat mag alleen op scooters met een vermogen van 50cc. Een scooter met meer vermogen, bijvoorbeeld 80cc of 125cc, wordt als een motor gezien. En daar heb je in de meeste landen een motorrijbewijs voor nodig.

Ga je desondanks vrolijk verder met je rondrit en ontstaat er schade? Dan ben je hier niet voor verzekerd, omdat je met een ongeldig rijbewijs reed.

4. Vergoeding medische kosten: zorgverzekering en reisverzekering

Helaas gebeuren er dit jaar regelmatig scooterongevallen met ernstig letsel als gevolg. Dat meldt alarmcentrale Eurocross. Daar wil jij er natuurlijk niet een van zijn, dus bereid je goed voor op je scootertrip. Eurocross geeft een aantal tips op hun website.

Word je toch getroffen door het noodlot? Gelukkig ben je voor medische kosten altijd goed verzekerd via je zorgverzekering. Wel vergoedt je zorgverzekeraar maximaal het Nederlandse tarief van een medische behandeling. Zijn de kosten hoger? Dan heb je een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met geneeskundige kosten dekking nodig om de extra kosten vergoed te krijgen.

 class=

Lees meer over: reisverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Ferdy Cornelissen

Over Ferdy Cornelissen

Ferdy is online marketeer en schrijft over onze verzekeringsproducten. Hij zorgt ervoor dat ingewikkelde verzekeringstaal begrijpelijk en eenvoudig leesbaar is. Hij doet dit op onze website, maar ook daarbuiten en houdt ook contact met journalisten en vakgenoten. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603