Spaarrekening: alles over sparen

Sparen

Een spaarrekening of deposito vinden die het beste bij jouw wensen past? Dat doe je snel en gemakkelijk via Independer. Via ons overzicht van spaarrekeningen en deposito’s vind je snel de hoogste spaarrente.

Op deze pagina vind je al het laatste nieuws en interessant informatie rondom spaarrekeningen. Stel je vraag of opmerking over je spaarrekening op ons forum.

Een derde van studenten leent geld om te sparen

| Door: (nog geen reacties)

Geld Lenen, Spaarrekening

Studenten lenen niet alleen geld om hun studie te betalen, maar ook om te sparen voor de toekomst. Dit heeft het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) onderzocht. Een studentenlening via de overheid (Dienst Uitvoering Onderwijs) is erg goedkoop, en studenten kunnen er voordeel uit halen om geleend geld op een spaarrekening te zetten. Een voorbeeld: je leent bij DUO tegen een rentetarief van 0,12%. Op een spaarrekening kan je hier 1,3% rente over krijgen, en dus geld verdienen.

Hypotheek met een studentenlening

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel studenten meer lenen dan ze eigenlijk nodig denken te hebben. Hier willen ze bijvoorbeeld na de studie een huis mee kopen, of ze lenen meer omdat het gewoon kan. Een studieschuld speelt een rol als je een hypotheek gaat afsluiten. Het is dus niet altijd verstandig om meer te lenen als je het niet nodig hebt, omdat de rente in de loop van de jaren wel hoger kan worden en de verleiding bestaat dat je het geld uitgeeft. Heb je een studieschuld en wil je een huis kopen? Laat je dan goed informeren door een hypotheekadviseur.

Geen basisbeurs meer

Vanaf aankomend schooljaar, 1 september 2015, is de basisbeurs afgeschaft voor iedereen die gaat studeren aan een hogeschool of universiteit. Voorheen kreeg je een basisbeurs (studiefinanciering) van de overheid. Dit geld hoefde je ook niet terug te betalen, mits je op tijd afstudeerde. Dit is nu dus veranderd. Je kunt nu geld lenen voor je studie. Het Nibud verwacht dat studenten meer gaan lenen. Je komt niet in aanmerking komt voor een lening bij DUO als je na je 30e gaat studeren. Dan kan je wel een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten.

Meer artikelen sparen

Independer.nl doet continue onderzoek naar sparen en publiceert regelmatig persberichten over sparen. Hieronder vind je een overzicht van de meest recente artikelen over sparen en spaarrekeningen.

  
Nederlandse spaartegoeden naar nieuw record01-07-2015
Sparen kan geld kosten: de alternatieven01-07-2015
Vakantiegeld: sparen of aflossen?13-05-2015
Independer in de Volkskrant: 0,9 procent rente en ja, het kan nog lager24-03-2015
Goed voornemen 2015: breng je financiën op orde05-01-2015

Archief sparen

Nu op ons sparen forum

Heb je een vraag of ervaring met een specifieke spaarbank of lenen in het algemeen? Op ons forum kun je in contact komen met andere klanten of geïnteresseerden. Bekijk bestaande onderwerpen of start je eigen onderwerp over sparen of spaarrekeningen.

  
Weg met de ING (voorheen Postbank) Rentepunten !26-07-2015
Weg met de ING (voorheen Postbank) Rentepunten !18-07-2015
Weg met de ING (voorheen Postbank) Rentepunten !17-07-2015
Weg met de ING (voorheen Postbank) Rentepunten !07-07-2015
Weg met de ING (voorheen Postbank) Rentepunten !05-07-2015

Ga naar het sparen forumAls je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.567
1.021