Studenten lenen niet alleen geld om hun studie te betalen, maar ook om te sparen voor de toekomst. Dit heeft het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) onderzocht. Een studentenlening via de overheid (Dienst Uitvoering Onderwijs) is erg goedkoop, en studenten kunnen er voordeel uit halen om geleend geld op een spaarrekening te zetten. Een voorbeeld: je leent bij DUO tegen een rentetarief van 0,12%. Op een spaarrekening kan je hier 1,3% rente over krijgen, en dus geld verdienen.

Hypotheek met een studentenlening

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel studenten meer lenen dan ze eigenlijk nodig denken te hebben. Hier willen ze bijvoorbeeld na de studie een huis mee kopen, of ze lenen meer omdat het gewoon kan. Een studieschuld speelt een rol als je een hypotheek gaat afsluiten. Het is dus niet altijd verstandig om meer te lenen als je het niet nodig hebt, omdat de rente in de loop van de jaren wel hoger kan worden en de verleiding bestaat dat je het geld uitgeeft. Heb je een studieschuld en wil je een huis kopen? Laat je dan goed informeren door een hypotheekadviseur.

Geen basisbeurs meer

Vanaf aankomend schooljaar, 1 september 2015, is de basisbeurs afgeschaft voor iedereen die gaat studeren aan een hogeschool of universiteit. Voorheen kreeg je een basisbeurs (studiefinanciering) van de overheid. Dit geld hoefde je ook niet terug te betalen, mits je op tijd afstudeerde. Dit is nu dus veranderd. Je kunt nu geld lenen voor je studie. Het Nibud verwacht dat studenten meer gaan lenen. Je komt niet in aanmerking komt voor een lening bij DUO als je na je 30e gaat studeren. Dan kan je wel een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Moet nog afwachten wat resultaat is
6