Gezamenlijke spaarrekening openen met vrienden

| Door: (nog geen reacties)

Gezamenlijke spaarrekening openen met vriendenSpaarrekening

Veel huishoudens hebben een gezamenlijk spaarrekening waarmee wordt gespaard voor bijvoorbeeld een financiële buffer, een nieuwe auto of de studie van een kind. Maar ook vrienden openen wel eens een gezamenlijke rekening, bijvoorbeeld om te sparen voor een weekendje weg. Wil jij samen met je vrienden een gezamenlijke rekening openen? Dan is het goed om met een paar zaken rekening te houden.

Niet bij alle banken mogelijk

Bij bijna alle banken kun je een spaarrekening samen met anderen openen. Dit doe je door op het moment dat je een rekening aanvraagt niet voor één rekeninghouder maar voor meerdere rekeninghouders te kiezen. Alleen bij Advanzia, ICBC en Lloyds kun je een gezamenlijke spaarrekening met vrienden niet openen.

Soort rekening

Als je een gezamenlijke rekening opent, heb je de keuze uit een en/of-rekening of een en/en-rekening. Bij een en/of-rekening kan iedere rekeninghouder zelfstandig geld storten en opnemen. Maar bij een en/en-rekening kan dat niet. Dan heb je toestemming nodig van de andere rekeninghouder(s) om geld op te nemen. Iedere rekeninghouder mag wel geld storten. Welke rekening het beste bij jullie past, hangt vooral af van het onderlinge vertrouwen. Zo zullen partners waarschijnlijk eerder een en/of rekening openen dan bijvoorbeeld vrienden.

Deposito niet zo handig

Bij een deposito krijg je vaak een hogere rente. Maar het nadeel is dat je maar één keer geld kunt inleggen. Daarna staat het bedrag voor een tijd vast, je kunt er dus ook geen geld afhalen. Als je samen met vrienden een (klein) kapitaal wil opbouwen, is dit dus niet zo handig.

Belasting en gezamenlijke rekening

Spaargeld moet je opgeven bij je belastingaangifte. Dat moet ook bij gezamenlijke rekeningen. Maar let op, je moet alleen het deel van het spaargeld opgeven dat jij hebt gestort, dus niet het hele bedrag dat op de rekening staat. Daarom is het belangrijk dat je per jaar goed bijhoudt hoeveel geld je hebt ingelegd.

Spaarrente vergelijken loont

De rentes zijn al een tijd flink aan het zakken. Toch loont het nog steeds om spaarrentes te vergelijken en te kijken waar je de hoogste rente vindt. Naast de rente is het ook goed om na te gaan of de gekozen spaarrekening voor jullie geen vervelende voorwaarden heeft. Sommige rekeningen stellen bijvoorbeeld als eis dat je minimaal € 50 of € 100 per keer stort. Ook zijn er banken waarbij je de rekening niet online kunt openen.

Lees meer over: sparen

Tweeten 0
Google+ 0

Independer.nl helpt je om gemakkelijk op de hoogte te blijven van de beste spaarrekeningen met de hoogste rentes. Meld je je aan voor de gratis Rentealert dan sturen we je een bericht als er een hogere spaarrente beschikbaar is.

Daniel de Wild

Over Daniel de Wild

Als Productmanager Levensverzekeringen en Spaarproducten is Daniel aanspreekpunt voor verzekeraars. In de 10 jaar dat hij bij Independer.nl werkt heeft hij diverse functie gehad, allemaal op het gebied van Levensverzekeringen. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.



Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603