Lage spaarrente: 5 tips om je spaargeld beter te besteden

| Door: (9 reacties)

Spaarrekening

We weten inmiddels allemaal dat de spaarrente op dit moment extreem laag is. Heb je flink wat geld achter de hand en kun je daar (tijdelijk) wel wat van missen? Dan zijn er ook andere manieren om je geld weg te zetten zodat je er nog wat voor terugkrijgt.

1. Sluit een spaardeposito af

Kun je (een deel van) je spaargeld voor langere tijd missen dan is een spaardeposito misschien wel wat voor je. Reken ook daarbij niet op een flinke rente. Want de percentages die je daarvoor krijgt, liggen nog altijd lager dan de inflatie. En dat betekent dat je spaargeld in de tijd dat het vaststaat vrijwel zeker minder waard wordt. De rente die je krijgt is wel hoger dan op een gewone spaarrekening.

2. Ga beleggen

Durf je risico te lopen dan kun je je geld ook beleggen. Op dit moment levert beleggen meer op dan een spaarrekening. Maar je weet nooit wat de beurs doet, dat kan per dag verschillen. Beleggen is dan ook echt iets voor mensen die hun geld over een langere periode niet echt nodig hebben. En die er tegen kunnen dat ze ook geld kunnen verliezen.

3. Los je hypotheek af

Voor veel huiseigenaren geldt op dit moment dat de hypotheekrente (een stuk) hoger is dan de spaarrente. Los je een deel van je hypotheek af dan dalen je maandlasten. Twijfel je hierover? Vraag dan advies aan een hypotheekadviseur, want aan extra aflossen zitten voor- en nadelen.

4. Maak je woning energiezuiniger

Wil je een lagere energierekening? Maak dan je woning energiezuiniger. Dat kan op onder meer de volgende manieren:
Isoleer je woning
• Vervang enkel glas door dubbel glas
• Vervang gloeilampen door ledlampen
• Vervang oude huishoudelijke apparaten, nieuwe apparaten verbruiken vaak veel minder energie
• Zet zonnepanelen op je dak
• Kies voor een warmtepomp
Wist je dat de overheid in bepaalde gevallen subsidie geeft als je je woning energiezuiniger maakt? In dat geval levert zo’n investering nog meer op. Met het energiezuiniger maken van je woning dalen niet alleen je maandlasten, ook wordt je woning meer waard en draag je bij aan een beter milieu.

5. Pak achterstallig onderhoud aan

Door het op te knappen wordt je huis vaak meer waard. Met spaargeld je woning renoveren of schilderen levert je op die manier geld op en het vergroot je woonplezier. Twee vliegen in één klap dus.

Vind je het interessant om je spaargeld te gaan investeren of te beleggen maar twijfel je hoeveel geld je achter de hand moet houden? Kijk dan eens op de site van het Nibud en maak gebruik van de BufferBerekenaar. Daarmee krijg je een goed beeld wat je achter de hand moet houden.

Lees meer over: sparen

Tweeten 0
Google+ 0

Independer.nl helpt je om gemakkelijk op de hoogte te blijven van de beste spaarrekeningen met de hoogste rentes. Meld je je aan voor de gratis Rentealert dan sturen we je een bericht als er een hogere spaarrente beschikbaar is.

9 Reacties op dit artikel
 1. Een opmerking bij het advies bij tip 4:
  “Wist je dat de overheid in bepaalde gevallen subsidie geeft als je je woning energiezuiniger maakt? In dat geval levert zo’n investering nog meer op”

  Dit is maar heel gedeeltelijk waar. Je subsidieaanvraag aan de gemeente wordt rechtstreeks gekoppeld aan een verhoging van de WOZ met als resultaat meer inkomstenbelasting en gemeentelijke belastingen. Zo haalt de gemeente dat wat ze met de ene hand geven met de andere weer terug.

  Cor Kenter 20 april 2017 om 17:46
 2. Zo wordt dan weer de spaarrekeningen geplunderd door overheden. Investeer en daarna hoor je hoe de economie weer opgang is gekomen en hoeveel werk de ZZPers erbij hebben gekregen. Wat voor winsten de banken wel niet hebben gemaakt. Jan modaal mag geen spaargeld hebben ook niet voor de oude dag.
  Dat er inmiddels door dezelfde ouderen al meer dan 35% is ingeleverd wordt niet in beschouwing genomen. De banken draaien hun eigen nek om en door verlaging van de rente is er indirect de drang om in te lossen b.v. hypotheken.
  Beleggingen etc worden gemanipuleerd door banken en kunnen desastreuze gevolgen hebben. Niet doen, verlies is gegarandeerd. Denk maar eens aan de Dexia en woekerpolissen. Robina hout dezelfde koers en er zijn veel verliezers nl degene die verleidt worden en zo graag even wat rijker willen worden zonder zorgen. Spaardeposito leveren ook niets op immers als je minder krijgt dan de devaluatie van gelden lijdt je simpelweg verlies.

  john 20 april 2017 om 19:39
  • Helemaal mee eens! Deze criminelen veroorzaakte de crisis en lopen nog gewoon poenerig rond. De automatiseringsslag maakt dat de regels en protocollen bedacht door dit geboefte de gewone man in de knel komt.

   jasper 21 april 2017 om 08:56
 3. Behalve financiëel rendement bestaat ook nog zoiets al maatschappelijk rendement. Je kunt niet alleen naar de hoogte van de rente kijken, maar ook kijken, wat de bank met jouw geld doet.
  Als je de website eerlijkegeldwijzer.nl raadpleegt, zie je heel snel bij welke banken je het hoogste maatschappelijke rendement kunt behalen. De verschillen zijn hier veel groter, dan wanneer je alleen naar het financiële rendement kijkt.
  Mijn eigen spaargeld heb ik gestald bij banken met het hoogste maatschappelijk rendement, ook al geven die een wat lagere rente.

  Kees van Buul 20 april 2017 om 21:53
 4. Ik ben 66 jaar en ben net gepensioneerd. Met onze AOW uitkeringen en een klein pensioentje komen wij net rond. Sparen is er dus helemaal niet meer bij en dat hoeft ook niet meer. Na een spaarzaam leven ga ik mijn spaarrekeningetje plunderen en probeer de laatste jaren nog zoveel mogelijk te genieten van het leven. Dus ik ga leven en wil jullie vijf tips uiteraard niet volgen.

  Hans 20 april 2017 om 22:15
  • Goed zo Hans. Geniet maar van je geld zo lang het nog kan.
   Je hebt er al genoeg belasting over betaald.
   Wanneer je dood gaat kun je het toch niet meenemen.

   Desiree 21 april 2017 om 09:03
 5. Ik kan geen van u adviesen opvolgen / of daar gebruik van maken.
  graag uw reactie of er andere mogelijkheden zijn.

  NB: Ik heb letsel schade en moet dit gebruiken als een “plukpotje” per jaar.

  Maar de belasting plukt ieder jaar wel 4% plus, ervan af,
  ik kom hierdoor niet voor toeslagen en/of zorg-huurtoeslag in aanmerking.
  ( schade door, tweemaal aangereden en bewezen 100% schuld van de tegenpartij.)
  Inmiddels ligt het bezwaar bij de HogeRaad , het is een wets regel, dus weinig kans zegt de belasting dienst!

  Hierdoor heb ik meer dan berekend als schade, een andere schade die jaren doorloopt, mede door de oplichters van, een “rechtsbijstand” verzekering, een nog grotere financieel schade opgelopen.

  graag uw advies of ideeen

  Deze gaan er niet vanuit dat je meer had kunnen verdienen als op dat moment.
  Het was dit slikken of…. nog langer wachten dan toen 14 jaar.

  Fr@ de Boer 21 april 2017 om 14:58
 6. Beste Fr@ de Boer,

  Heel vervelend om te lezen wat er allemaal is gebeurd!

  Om goed advies te kunnen geven hebben wij wat meer informatie nodig.
  Is het mogelijk om telefonisch contact met ons op te nemen?
  Ons telefoonnummer is 035-6265544.

  Wij horen graag van u.

  Anniek van Doornmalen (Independer.nl) 21 april 2017 om 15:44
 7. Aan tips 3, 4 en 5 heb je weinig tot niets wanneer je in een huurhuis woont.

  Mariska 6 mei 2017 om 13:57
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603