Spaarrekening kiezen? Let op rente-op-rente effect

| Door: (nog geen reacties)

Spaarrekening kiezen? Let op rente-op-rente effectSpaarrekening

Heb je extra geld over? Dan is het goed om je geld op een spaarrekening te zetten. Echter, door de lage rentes zijn de verschillen per bank niet heel groot. Voor een gewone spaarrekening lopen de rentes op tot 1,5%. Om er meer geld uit te halen is het slim om niet alleen naar de hoogte van de rente te kijken, maar ook naar het rente-uitkeringstermijn.

Een bank kan spaarrente per dag, maand, per kwartaal of per jaar uitkeren. Keert je spaarrekening rente per maand of kwartaal uit? Dan ontvang je elke maand of elk kwartaal rente over je spaargeld en over de rente die je bij de vorige rente-uitkering hebt ontvangen. Na een jaar heb je dus meer geld op je spaarrekening staan, dan bij een jaarlijkse rente-uitkering.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je €50.000, – op je spaarrekening hebt staan met een rente van 1,5%. Bij bank A met een jaarlijkse rente-uitkering ontvang je op jaarbasis €750, – rente. Dus heb je na een jaar €50.750, – op je rekening staan. Bij bank B ontvang je ook een rente van 1,5%, maar wordt het per kwartaal uitgekeerd. Elk kwartaal keert bank B (1,5% / 4 =) 0,375% rente uit. Het saldo op je spaarrekening ziet er dan als volgt uit:

Maand Saldo
Januari € 50.000
April € 50.187,50
Juli € 50.375,70
Oktober € 50.564,61
December € 50.754,23

Na een jaar is je saldo hoger bij een rente-uitkering per kwartaal. Hoe groter het bedrag, hoe groter het verschil in rente is bij de verschillende rente-uitkeringstermijnen.

Deposito

Deposito’s, spaarrekeningen waar je geld voor een bepaalde tijd vaststaat, kennen vaak geen rente-op-rente effect. De spaarrente die je op een deposito ontvangt, wordt vaak op je tegenrekening gestort. Een voordeel van rente-uitkering op je tegenrekening is dat je het geld direct vrij kan besteden.

Er zijn wel een aantal deposito’s die rente-op-rente aanbieden:

  • ABN Amro Spaar deposito
  • Aegon deposito sparen
  • ASN bank Depositosparen
  • ASR Bank Internet Spaarrekening
  • BLG wonen Vaste Rente Spaarrekening
  • Centraal beheer rentevast
  • Moneyou Sparen Vast
  • Rabobank Doelsparen
  • SNS Bank Keuzedeposito
  • Zwitserleven DepositoSparen

Voorwaarden vergelijken

Wil je een spaarrekening of deposito openen? Vergelijk dan de voorwaarden en rente op onze website. Bij onze spaarrekeningvergelijking kun je gemakkelijk vinden welk rente-uitkeringstermijn een bank aanhoudt. Dit vind je op de productdetailpagina van een bank bij ‘Tijdstip rentebetaling’. Sluit je liever een deposito af en wil je weten of het geld op je deposito of tegenrekening wordt gestort? Deze informatie vind je ook op de productdetailpagina van een bank, bij “Rente bijgeschreven op”.

Lees meer over: sparen

Tweeten 0
Google+ 0

Independer.nl helpt je om gemakkelijk op de hoogte te blijven van de beste spaarrekeningen met de hoogste rentes. Meld je je aan voor de gratis Rentealert dan sturen we je een bericht als er een hogere spaarrente beschikbaar is.

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.



Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.606
603