Wat houdt het depositogarantiestelsel in?

| Door: (1 reactie)

Wat houdt het depositogarantiestelsel in?Spaarrekening

Veel mensen hebben hun spaargeld op een deposito- of spaarrekening bij de bank staan. Als je spaargeld hebt ondergebracht bij een bank wil je hier graag zekerheid over. Daarom heeft De Nederlandsche Bank (DNB) het depositogarantiestelsel in het leven geroepen. Hiermee houdt DNB toezicht op Nederlandse bankinstellingen. Ook geeft de DNB banken vergunningen. Een bank met een bankvergunning valt hiermee onder het depositogarantiestelsel.

Het garantiebedrag

Gaat jouw bank failliet? Dan krijg je met het depositogarantiestelsel van de DNB tot € 100.000,- van je spaargeld terug. Dit bedrag is het garantiebedrag en geldt per bank en per rekeninghouder. Wil je meer sparen dan € 100.000,- dan is het verstandig je spaargeld te verdelen over 2 of meer banken.

Gedeelde bankvergunning

Sommige banken horen tot dezelfde instelling en delen daarom een bankvergunning. Stel je hebt € 100.000,- of meer bij twee banken gespaard die bij dezelfde instelling horen. Gaan deze banken failliet dan krijg je maar een keer eenmalig € 100.000,- uitgekeerd. Wanneer je meer spaart dan het garantiebedrag kun je dus beter je geld spreiden over banken die geen bankvergunning delen.

Banken die een vergunning delen zijn:

In de vergelijking op Independer.nl wordt een gedeelde bankvergunning met een geel uitroepteken aangeduid.

Buitenlands garantiestelsel

Er zijn ook buitenlandse banken waar je een deposito of spaarrekening kunt openen. Deze banken vallen niet onder het depositogarantiestelsel van Nederland, maar hebben een garantiestelsel in het land van herkomst. Banken met een buitenlands garantiestelsel vallen niet onder toezicht van DNB. Het is aan de consument om te bepalen of je met een dergelijke bank in zee gaat. Het gegarandeerde bedrag in deze garantiestelsels is identiek aan het Nederlandse garantiestelsel, namelijk € 100.000,-.

Banken die een buitenlands garantiestelsel hebben zijn:

Op zoek naar een bank en de beste rente?

Zoek je een bank voor je spaargeld of ben je op zoek naar een betere rente? Vergelijk alle deposito’s en spaarrekeningen op Independer.nl en bekijk welke rente en voorwaarden het best bij jouw persoonlijke wensen passen.

Lees meer over: sparen

Tweeten 0
Google+ 0

Independer.nl helpt je om gemakkelijk op de hoogte te blijven van de beste spaarrekeningen met de hoogste rentes. Meld je je aan voor de gratis Rentealert dan sturen we je een bericht als er een hogere spaarrente beschikbaar is.

Esther Stoops

Over Esther Stoops

Esther houdt zich als jr. E-commerce manager bezig met levensverzekeringen en bancaire producten. Zij is o.a. verantwoordelijk voor de vergelijkingen op onze website en het geven van de juiste informatie voor onze bezoekers. Lees verder

1 Reactie op dit artikel
 1. Informatieaanvulling over sparen bij Argenta (België) en de Collectieve-garantieregeling
  (Je kunt overigens een ‘losse’ spaarrekening openen met een eigen, al bestaande tegenrekening)

  Een doorgaans gunstige rente op spaar- en depositoconto’s wordt op Independer aangeboden door Argenta, een Belgische bank met een bijkantoor in Nederland. Independer geeft algemene informatie over het belgische depositogarantiestelsel, maar ook geeft ze aan géén zaken te doen, niet te bemiddelen. Voor verdere informatie over het procedere betreffende niet-nederlandse banken moet je zelf gaan zoeken, want Independer verwijst alleen: informatie-zoeken bij de betreffende bank.

  Met deze post neem ik het werk voor geïnteresseerden af en plaats een link over de procedure, zoals hij in België gehandhaaft wordt wanneer een aangesloten bank failliet gaat. Argenta NV valt daaronder.

  http://kennisbank.sparen.nl/belgische-collectieve-garantieregeling

  hans de kritikaster 4 januari 2015 om 10:02
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603