AED gebruikt na hartstilstand, wie betaalt de rekening?

| Door: (nog geen reacties)

AED gebruikt na hartstilstand, wie betaalt de rekening?Zorgverzekering

Krijg je een hartstilstand dan is het fijn als er een Automatische Externe Defibrillator(AED) in de buurt is en iemand die weet hoe je hem gebruikt. Veel mensen weten niet dat een AED na gebruik niet direct opnieuw kan worden ingezet voor iemand anders. Het gebruiksklaar maken van een AED kost 150 euro. Sinds 1 januari vergoeden zorgverzekeraars deze kosten. Maar werkt dit ook in de praktijk?

Slachtoffer onbekend of overleden

Door heel Nederland hangen ongeveer 100.000 AED’s, meestal op plaatsen waar veel mensen komen. Als een AED is gebruikt, moet het apparaat worden gereset en de batterij en elektroden (plakkers) worden vervangen. Pas dan is hij klaar om opnieuw te worden gebruikt. Alles bij elkaar kost dit 150 euro. Eigenaren van de AED kunnen dat bedrag verhalen op de basisverzekering van het slachtoffer. Maar in de praktijk gebeurt dat weinig, omdat men vaak niet weet wie het slachtoffer is. En als het slachtoffer is overleden, vinden bezitters van de AED het vaak te pijnlijk om nabestaanden met de kosten lastig te vallen. Het gevolg is dat bedrijven, winkels en sportverenigingen voor de kosten opdraaien.

Kosten via fonds vergoeden

De Hartstichting wil dat de vergoeding van het gebruik anders wordt geregeld en gaat met minister Schippers in gesprek. De Hartstichting denkt bijvoorbeeld aan de oprichting van een speciaal verzekeringsfonds waardoor de kosten kunnen worden verrekend.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Bas Knopperts

Over Bas Knopperts

Bas zorgt ervoor dat jij de juiste producten bij ons kunt afsluiten door zijn contact met de verzekeraars van zorg-, woon- en reisverzekeringen. Over deze producten schrijft hij regelmatig blogs om jou op de hoogte te houden van het laatste nieuws. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.614
601