AED gebruikt na hartstilstand, wie betaalt de rekening?

| Door: (5 reacties)

AED gebruikt na hartstilstand, wie betaalt de rekening?Zorgverzekering

Krijg je een hartstilstand dan is het fijn als er een Automatische Externe Defibrillator(AED) in de buurt is en iemand die weet hoe je hem gebruikt. Veel mensen weten niet dat een AED na gebruik niet direct opnieuw kan worden ingezet voor iemand anders. Het gebruiksklaar maken van een AED kost 150 euro. Sinds 1 januari vergoeden zorgverzekeraars deze kosten. Maar werkt dit ook in de praktijk?

Slachtoffer onbekend of overleden

Door heel Nederland hangen ongeveer 100.000 AED’s, meestal op plaatsen waar veel mensen komen. Als een AED is gebruikt, moet het apparaat worden gereset en de batterij en elektroden (plakkers) worden vervangen. Pas dan is hij klaar om opnieuw te worden gebruikt. Alles bij elkaar kost dit 150 euro. Eigenaren van de AED kunnen dat bedrag verhalen op de basisverzekering van het slachtoffer. Maar in de praktijk gebeurt dat weinig, omdat men vaak niet weet wie het slachtoffer is. En als het slachtoffer is overleden, vinden bezitters van de AED het vaak te pijnlijk om nabestaanden met de kosten lastig te vallen. Het gevolg is dat bedrijven, winkels en sportverenigingen voor de kosten opdraaien.

Update juli 2017: Minister Schippers heeft inmiddels laten weten dat de eigenaars van de AED niet langer gaan opdraaien voor de kosten. Zij kunnen vanaf volgend jaar de rekening indienen bij de ambulancedienst.

Kosten via fonds vergoeden

De Hartstichting wil dat de vergoeding van het gebruik anders wordt geregeld en gaat met minister Schippers in gesprek. De Hartstichting denkt bijvoorbeeld aan de oprichting van een speciaal verzekeringsfonds waardoor de kosten kunnen worden verrekend.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Bas Knopperts

Over Bas Knopperts

Bas zorgt ervoor dat jij de juiste producten bij ons kunt afsluiten door zijn contact met de verzekeraars van zorg-, woon- en reisverzekeringen. Over deze producten schrijft hij regelmatig blogs om jou op de hoogte te houden van het laatste nieuws. Lees verder

5 Reacties op dit artikel
 1. Prima initiatief waar ik helemaal achter sta. Maar ik zie dat het een jaar geleden is gepubliceerd. Weet u ook hoe het er nu voor staat?
  met vriendelijke groet,

  Pierre Joosten

  Pierre Joosten 28 april 2017 om 20:06
  • Beste Pierre,
   Het is altijd goed om ook ons scherp te houden! Wij gaan dit voor je uitzoeken en komen er maandag op terug. Ik wil je alvast een fijn weekend wensen.

   Minke Volmer (Independer.nl) 28 april 2017 om 20:59
 2. Beste Pierre,

  Het artikel is nog actueel. Helaas zijn er nog geen beslissingen genomen om de kosten bij het gebruik van een defibrillator op een andere manier te declareren.

  Marleen Schepers (Independer.nl) 1 mei 2017 om 10:14
 3. Aevitae Avero Achmea weet nergens van en wil niet betalen.!!!

  jannet ekkelenkamp 19 juni 2017 om 19:03
 4. Beste Jannet,

  Wat vervelend dat de kosten niet vergoed worden door de verzekeraar, dat zou namelijk wel moeten vanuit de basisverzekering. Het kan wel zo zijn dat je het eigen risico nog niet volledig hebt verbruikt, dan komen de kosten, deels, wel voor eigen rekening.

  Sophia de Graaff (Independer.nl) 19 juni 2017 om 19:35
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.609
603