Heb je in 2017 een beugel nodig? Dan is dat een flinke kostenpost, want je betaalt al snel meer dan tweeduizend euro. Gelukkig kun je kosten voor orthodontie meeverzekeren bij je zorgverzekering.   

Geen verwijzing nodig voor orthodontist

Je hebt geen verwijzing nodig voor de orthodontist. De tandarts is meestal degene die aangeeft dat je een beugel nodig hebt. Maar je mag ook direct een afspraak maken bij een orthodontist.

Vergoeding orthodontie vanuit aanvullende verzekering

Orthodontiekosten worden bijna nooit vergoed vanuit de basisverzekering, ook niet voor kinderen. Tenzij er een zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, gebit of kaak is. Je hebt dus in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig. Het bedrag dat de aanvullende verzekering vergoedt, verschilt per zorgverzekeraar. Zo zijn er verzekeraars die 500 euro vergoeden, maar ook verzekeraars waarbij je alle orthodontiekosten kunt declareren. Vanzelfsprekend betaal je in dat laatste geval ook meer premie.

Vraag naar de verwachte kosten

Afhankelijk van hoeveel kosten je aan orthodontie kwijt bent, kun je bepalen welk bedrag je vergoed wilt krijgen. Het laten zetten van een beugel is bijvoorbeeld veel duurder dan het laten verwijderen. Vraag dus van tevoren even bij de orthodontist na wat de verwachte kosten zijn. Dan kun je op basis daarvan een goede dekking voor orthodontie uitzoeken.

Wat zorgverzekeraars in 2017 precies vergoeden, kun je bekijken in onze vergoedingsoverzichten. We hebben een overzicht voor kinderen tot 18 jaar en een overzicht voor 18 jaar en ouder. Je kunt het gewenste pakket eventueel direct afsluiten, via de knop ‘vraag aan’ aan de rechterkant.

Eigen risico voor orthodontie

In de meeste gevallen gaan orthodontiekosten niet ten koste van het eigen risico. De vergoeding komt namelijk uit een aanvullende verzekering, terwijl het eigen risico alleen voor de basisverzekering geldt.

Heb je een ernstige ontwikkelings- of groeistoornis aan de mond, gebit of kaak? Dan vergoedt de basisverzekering de orthodontiekosten en vallen deze wel onder het eigen risico (385 euro in 2017).

Wachttijd bij sommige zorgverzekeraars

Bij het verzekeren van orthodontie kun je bij sommige zorgverzekeraars te maken krijgen met wachtijd. Dat betekent dat je daar minimaal een jaar verzekerd moet zijn, voordat ze de kosten vergoeden. Gelukkig is het aantal verzekeraars met een wachttijd beperkt, zeker voor kinderen tot 18 jaar. Als er sprake is van wachttijd, geven we dat in onze vergoedingsoverzichten en in onze vergelijking aan.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Praat mee6 Reacties op “Beugel nodig in 2017? Dit vergoedt je zorgverzekering”
  1. oumaima schreef op 

    ik heb een beugel nodig alleen het is duur

    1. Minke Volmer (Independer.nl) schreef op 

      Beste Oumaima,

      Wij helpen u graag met het zoeken naar een passende zorgverzekering. U kunt contact opnemen met onze klantenservice, dan kijken we met u mee naar wat er mogelijk is.

  2. Beste Kevin,
    Heeft u op dit moment helemaal geen zorgverzekering? Dan kunt u het beste op onze website een vergelijking maken met uw wensen.
    Houdt er wel rekening mee dat er een wachttijd van een jaar kan zijn of medische acceptatie voor orthodontie.
    Als u nu al een zorgverzekering heeft, dan kunt u pas weer aan het einde van het jaar overstappen.
    Als we u verder kunnen helpen, dan horen we graag van u!

  3. kevin schreef op 

    Ik heb een beugel nodig heb al veel last van me tanden al vanaf jonger naar nooit de mogelijk heid gehad daarvoor nu heb ik geen tandarts of zorgverzekering hoe zou ik dit kunnen doen??

  4. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

    Beste Miranda,

    Wij helpen u graag met het zoeken naar een passende zorgverzekering. Wilt u contact opnemen met onze klantenservice?

  5. Miranda schreef op 

    Ik heb een beugel nodig

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4