Borstreconstructie met eigen vetweefsel in basisverzekering

| Door: (nog geen reacties)

Borstreconstructie met eigen vetweefsel in basisverzekeringZorgverzekering

Vrouwen met borstkanker ontkomen er soms niet aan om een of beide borsten te laten verwijderen. Tot voor kort werd maar één soort borstreconstructie vergoed uit de basisverzekering; de prothese. De afgelopen jaren is een andere techniek sterk verbeterd. Het gaat om de autologe vettransplantatie (AFT). Oftewel; het reconstrueren van de borst door middel van eigen vetweefsel. Deze behandeling wordt daarom sinds 14 december 2016 onder voorwaarden vergoed uit de basisverzekering.

De behandeling

Bij autologe vettransplantatie wordt er vet gehaald uit andere delen van het lichaam. Vaak is dit de onderbuik of de binnenkant van de bovenbenen. Dit vet wordt eerst gereinigd en vervolgens op de juiste plaats geïnjecteerd, waardoor er opnieuw een borst ontstaat. Deze behandeling heeft onder andere de volgende voordelen, in vergelijking tot het plaatsen van een prothese:

  • Minder zware operatie
  • Sneller herstel
  • Minder kans op afstoten
  • Minder kans op infecties
  • Geen of minimale littekens

Drie voorwaarden

De overheid wil graag voorkomen dat deze regeling misbruikt wordt voor behandelingen met alleen een cosmetisch doel. Om de behandeling vergoed te krijgen, moet je daarom voldoen aan één van de drie voorwaarden:

  1. Een van beide borsten heeft een oneffenheid in het decolleté met een diameter van minimaal twee centimeter.
  2. Een van beide borsten is minimaal twee cupmaten kleiner dan de andere.
  3. Je hebt complicaties of ernstige pijnklachten doordat er te weinig weefsel over een geplaatste borstprothese zit.

Andere toepassingen

Dezelfde methode kan ook voor andere afwijkingen worden gebruikt. Denk hierbij aan afwijkingen aan het hoofd of de hals. Ook kunnen littekenweefsels of brandwonden door deze behandelingen worden versoepeld. In de eerste helft van 2017 wordt besloten of ook deze toepassingen aan de basisverzekering wordt toegevoegd.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Steffen Broeders

Over Steffen Broeders

Steffen is junior tekstschrijver/ webredacteur. Hij (her)schrijft onder meer e-mails, teksten voor de website en het weblog. Steffen is begonnen op de klantenservice Autoverzekeringen en werkt sinds 2014 bij Independer.nl. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603