Wat vergoedt je zorgverzekering 2016 op het gebied van diabetes?

| Door: (2 reacties)

Wat vergoedt je zorgverzekering 2016 op het gebied van diabetes?Zorgverzekering

Ben jij een diabetespatiënt? Dan is een aantal dingen goed om te weten voor het afsluiten voor je zorgverzekering 2016. Want sommige diabeteszorg wordt door de basisverzekering vergoed, maar voor andere vergoedingen heb je een aanvullende verzekering nodig.   

Huisarts eerste aanspreekpunt

Als je diabetes hebt of denkt te hebben, kom je in eerste instantie altijd bij je huisarts terecht. Die bepaalt vervolgens hoe ernstig de situatie is en wat de vervolgstappen zijn. Dit consult bij de huisarts wordt altijd volledig vergoed door je basisverzekering en valt bovendien niet onder je eigen risico.

Vergoeding van hulpmiddelen voor diabetes

Heb je diabetes 1? Dan wordt de insulinepen en insulinepomp vanuit de basisverzekering vergoed. Deze kosten vallen wel onder je eigen risico.

Bij diabetes 2 word je in de meeste gevallen met medicijnen behandeld. Ook deze vallen onder het basispakket en gaan ten koste van het eigen risico. Voor de vergoeding van een glucosemeter en teststrips heb je een aanvullende verzekering nodig. Op dit moment vergoedt alleen CZ dit (maximaal 40 euro per jaar).

Dieetadvisering: drie uur vanuit basisverzekering

Wordt je door een medisch specialist doorverwezen naar een diëtist? Dan worden de eerste drie uur door de basisverzekering vergoed. Voor een ruimere vergoeding heb je een aanvullende verzekering nodig. Gelukkig kun je hiervoor bij veel zorgverzekeraars terecht. Bekijk daarvoor ons vergoedingsoverzicht dieetadvisering. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een aantal uur, terwijl andere tot een bepaald bedrag gaan.

Is het dieetadvies onderdeel van ketenzorg? Dan vergoedt je basisverzekering dit wel volledig. Goed om te weten dat het eigen risico ook niet geldt voor ketenzorg.

Zorg wel dat je bij een diëtist terechtkomt die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Anders betaal je mogelijk een deel van de rekening zelf.

Pedicure vaak niet door basisverzekering vergoed

Als je diabetes 1 of 2 hebt, krijg je jaarlijks een voetcontrole of voetonderzoek. Aan de hand van de uitslag hiervan, krijg je een zogenoemde ‘Simm’s classificatie’. Alleen bij Simms’s 2 of 3 wordt een pedicurebehandeling door de basisverzekering vergoed. In andere gevallen heb je een aanvullende verzekering nodig. De meeste zorgverzekeraars bieden hiervoor een of meerdere aanvullende pakketten aan. Check ons vergoedingsoverzicht pedicure.

 

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Ferdy Cornelissen

Over Ferdy Cornelissen

Ferdy is online marketeer en schrijft over onze verzekeringsproducten. Hij zorgt ervoor dat ingewikkelde verzekeringstaal begrijpelijk en eenvoudig leesbaar is. Hij doet dit op onze website, maar ook daarbuiten en houdt ook contact met journalisten en vakgenoten. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
  1. Ik heb type 2 maar spuit wel insuline, krijg ik nu de meter en teststrips niet meer vergoed vanuit de basisverzekering? Lijkt me stug…

    Christien 14 december 2015 om 22:42
  2. Beste Christien,

    Dat is een goede vraag. Mocht u type 2 hebben, maar bent u nog wel afhankelijk van insuline dan worden de meter en strips ook vergoed vanuit de basisverzekering. Deze kosten komen wel ten laste van uw eigen risico.

    Steve van Driel (Independer.nl) 15 december 2015 om 10:53
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603