Diabetes: wat wordt er vergoed vanuit de basisverzekering?

| Door: (2 reacties)

Diabetes: wat wordt er vergoed vanuit de basisverzekering?Zorgverzekering

Diabetes (ook wel bekend als suikerziekte) is een stofwisselingsziekte waarbij je lichaam niet meer genoeg insuline aanmaakt of hier niet meer goed op reageert. Er zijn twee types diabetes: type 1 en type 2. Voor allebei geldt een andere behandeling en medicijnen. Helaas worden niet alle kosten hiervan vergoed uit de basisverzekering.

Diabetes type 1 en je zorgverzekering

Diabetes type 1 krijg je meestal op jonge leeftijd en gaat niet meer over. Gelukkig is er voor diabetes type 1 een goede behandeling beschikbaar. De behandeling gebeurt door het toedienen van insuline ‘van buitenaf’. Je lichaam kan door de insuline de glucose in je bloed verwerken. Je kunt insuline op twee verschillende manieren toedienen: met een insulinepen of insuline pomp. Met een insulinepen dien je jezelf insuline toe in bijvoorbeeld je buik of been. Een insulinepomp geeft de hele dag insuline af.

Diabeteshulpmiddelen

De insulinepomp en insulinepen worden volledig door de basisverzekering vergoed.

Ziekenhuiszorg

Mensen met diabetes type 1 moeten ook regelmatig naar diabeteszorgverleners. Bijvoorbeeld een internist, diabetesverpleegkundige, oogarts of andere specialist. Dit wordt ook vanuit de basisverzekering vergoed en is vaak onderdeel van een zorgprogramma. Je betaalt in dit geval geen eigen risico. Kun je niet deelnemen aan een zorgprogramma of is de zorgverlener waar jij naartoe wilt niet aangesloten bij de zorggroep? Dan krijg je ook een vergoeding, maar gaat het wel ten koste van je eigen risico.

Diabetes type 2 en je zorgverzekering

Diabeteshulpmiddelen en medicijnen

Als je diabetes type 2 hebt, hoef je meestal geen insuline te spuiten, maar gebruik je in eerste instantie alleen medicijnen. Deze medicijnen worden vergoed door je basisverzekering. Deze medicijnen gaan helaas wel ten koste van je eigen risico. In sommige gevallen moet je voor je medicijnen een eigen bijdrage betalen. Hier kun je gelukkig wel een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. De glucosemeter en teststrips worden vanuit de basisverzekering vergoed als je afhankelijk bent van insuline. Ben je niet afhankelijk van insuline? Dan krijg je deze vergoeding niet vanuit de basisverzekering. Hier kun je een aanvullende verzekering voor afsluiten. Op de website van Independer vind je een overzicht van alle vergoedingen voor hulpmiddelen bij diabetes.

Ziekenhuiszorg

Mensen met diabetes type 2 gaan ook regelmatig naar de huisarts of praktijkondersteuner, internist en diabetesverpleegkundige. Deze worden ook allemaal vanuit de basisverzekering vergoed en zijn vaak onderdeel van een zorgprogramma. Je betaalt dan geen eigen risico. Kun je niet deelnemen aan een zorgprogramma of is de zorgverlener waar jij naartoe wilt niet aangesloten bij de zorggroep? Dan krijg je gewoon een vergoeding, maar dit gaat wel ten koste van je eigen risico.

Vergoeding pedicure

Als je diabetes 1 of 2 hebt krijg je jaarlijks een voetcontrole of voetonderzoek. Daarbij wordt de ernst van de voetproblemen aangegeven in zogenaamde Simm’s classificaties. Op basis van de Simm’s classificatie wordt bepaald of je recht hebt op behandeling van huid- en nagelproblemen en voetvorm- en standsafwijkingen (behandeling). Alleen bij Simm’s 2 of 3 worden de kosten van de behandelingen vergoed.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Annemarie Wolbers

Over Annemarie Wolbers

Op zoek naar informatie op Independer.nl? Annemarie zorgt ervoor dat alle teksten die jij op onze website leest zo compleet en aantrekkelijk mogelijk zijn. En missen we nog onderwerpen? Dan zorgt Annemarie dat we ook daarover schrijven. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
 1. Heb diabetes type 1 al 45 jaar. Dit jaar is de eerste keer dat mijn eigen risico in 3 mnd al op is. Gekeken en het is allemaal, €385,=, op gegaan aan de Insuline die ik begin januari had gekregen van de apotheek en aan de test strips die ik via Mediq bestel. Is dit normaal? Heb dit nog nooit gehad in alle jaren dat de eigen risico bestaat. Meestal was de eigen risico pas in augustus op. Is er wat veranderd wat vergoedingen betreft?
  LANTUS INJ 100E/ML PATROON 3ML, prijs € 152,41, eigenrisico € 145,14
  NOVORAPID PENFILL INJVLST 100E/ML PATROON 3ML, prijs € 181,91, eigenrisico € 181,91
  diabetes testmateriaal, prijs € 38,62, eigenrisico € 38,62.
  Dan nog eigen risico van ong € 29,00 voor bloeddruk en cholesterol pillen.
  Is dit normaal dat alle eigen risico op gaat aan insuline?
  M.v.g. Sytze.

  S. Kersten 13 april 2017 om 14:33
  • Beste Sytze,

   Het kan inderdaad dat het volledige bedrag op gaat aan insuline. Dit valt onder de basisverzekering dus deze kosten worden eerst verrekend met het eigen risico. U zou een specificatie van het jaar 2016 kunnen opvragen om de kosten met elkaar precies te vergelijken.

   Susanne Boogers (Independer.nl) 13 april 2017 om 15:53
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603