Goede resultaten bevolkingsonderzoek darmkanker

| Door: (nog geen reacties)

Goede resultaten bevolkingsonderzoek darmkankerZorgverzekering

Sinds 2014 biedt de overheid in Nederland een bevolkingsonderzoek naar darmkanker aan. De doelgroep  zijn mensen tussen de 55 en 75 jaar. Minister Schippers heeft de resultaten over 2015 naar de Tweede kamer gestuurd. Zij is erg tevreden over de resultaten. Maar hoe zit het met de kosten? We leggen je graag uit wat je verzekeraar betaalt en wat het je zelf kost.

Darmkanker voorkomen en eerder ontdekken

In 2015 hebben 850.000 mensen deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek. Bij meer dan 20.000 deelnemers werden poliepen gevonden. Deze kunnen kwaadaardig worden en zo darmkanker veroorzaken. De gevonden poliepen zijn verwijderd, waardoor darmkanker in een aantal gevallen mogelijk is voorkomen. Helaas kregen 3.700 mensen slecht nieuws. Bij hen werd darmkanker ontdekt. Door het onderzoek wordt deze ziekte wel eerder opgespoord. Hierdoor is de behandeling vaak minder zwaar en heeft de arts meer behandelmogelijkheden.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit een test die je zelf thuis kunt uitvoeren. Je stuurt hem daarna op naar het laboratorium en na enkele weken ontvang je de uitslag. Als de uitslag goed is hoef je niets te doen. Is de uitslag niet goed? Dan ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek in het ziekenhuis.

Uitslag goed? Dan geen eigen risico

Het onderzoek is vrijblijvend en gratis voor mensen van 55 tot 75 jaar. Omdat het niet via je zorgverzekering loopt, kost het je ook geen eigen risico. Als een vervolgonderzoek nodig is, dan wordt dit betaald door je zorgverzekeraar. In dat geval gaat het wel ten koste van je eigen risico, als je dat nog niet hebt verbruikt.

Let op bij natura- of budgetpolis

Heb je een natura– of budgetpolis? Dan worden de kosten niet volledig (onder aftrek van het eigen risico) vergoed. Hiervoor moet je zorgverzekeraar een contract hebben met het ziekenhuis waar het vervolgonderzoek plaatsvindt. Bij Independer willen we voorkomen dat je te veel betaalt. Op onze website kun je dit daarom eenvoudig checken. Heeft je verzekeraar geen contract met het ziekenhuis? Neem dan contact op met de organisatie die bij jou in de regio het onderzoek uitvoert. Vraag hen of je het vervolgonderzoek kunt laten doen in een ziekenhuis dat wel een contract heeft met je verzekeraar.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Bas Knopperts

Over Bas Knopperts

Bas zorgt ervoor dat jij de juiste producten bij ons kunt afsluiten door zijn contact met de verzekeraars van zorg-, woon- en reisverzekeringen. Over deze producten schrijft hij regelmatig blogs om jou op de hoogte te houden van het laatste nieuws. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603