Wie betaalt je medicijnen tegen hooikoorts?

| Door: (4 reacties)

Zorgverzekering

 

Het is weer zover: lente. De periode van de eerste zonnestralen, terrasjes en lammetjes. Maar ook de periode van hooikoorts. Heel veel mensen krijgen rond deze tijd last van branderige ogen en een jeukende neus. Gelukkig zijn er veel verschillende middelen die hiertegen helpen. Maar wie betaalt deze medicijnen, jij of je zorgverzekeraar?

Medicijnen voorschreven door huisarts

Ga je naar de huisarts? Dan schrijft hij of zij waarschijnlijk medicijnen voor die je bij de apotheek kunt halen. Houd er wel rekening mee dat je soms terhandstellingskosten moet betalen. Dat zijn de kosten die de apotheek rekent voor hun dienstverlening. De basisverzekering vergoedt de meeste medicijnen (incl. de terhandstellingskosten) die je bij de apotheek haalt. Je betaalt er wel je eigen risico over. In enkele gevallen moet je zelf de medicijnen betalen. Dat komt doordat het medicijn niet op de preferentielijst van je zorgverzekeraar staat. En daarvoor kun je je helaas niet verzekeren. Ook komt het voor dat je je medicijnen maar deels vergoed krijgt uit de basisverzekering. Het deel dat je dan zelf moet betalen, heet eigen bijdrage. Eigen bijdragen kun je uit een aanvullende verzekering vergoed krijgen. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering kun je zien of jij ze vergoed krijgt.

Ook medicijnen bij drogist

Er zijn veel verschillende medicijnen op de markt om de symptomen van hooikoorts tegen te gaan. Bij de drogist kun je onder andere neusspray, oogdruppels, zalf en hooikoortspillen krijgen. De middelen die je bij de drogist koopt betaal je gewoon zelf, want zorgverzekeraars vergoeden geen medicijnen die je zonder recept aanschaft.

Test in het ziekenhuis

Weet je niet zeker of je last hebt van hooikoorts? Om te testen of je last hebt van een allergie stuurt de huisarts je soms naar een specialist in het ziekenhuis. De basisverzekering vergoedt dit bezoek maar ook nu betaal je eerst je eigen risico.

Goed om te weten: kinderen onder de 18 jaar hebben geen eigen risico en krijgen daarom een specialistische behandeling in het ziekenhuis volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Tips van Independer

Last van hooikoorts? Dat is natuurlijk erg vervelend. Vaak helpen medicijnen om de jeuk of branderigheid te verlichten. Maar je kunt zelf ook veel doen:

 • Last van jeukende ogen? Raak je ogen zo min mogelijk aan. Door de aanraking worden de klachten namelijk alleen maar erger.
 • Hang je was niet buiten te drogen. Als je de was binnen ophangt, komen er ook geen pollen op.
 • Houd je ramen zoveel mogelijk dicht.
 • Douche voordat je gaat slapen. Zo heb je er ’s nachts minder last van.
 • Kies het juiste moment om buiten te sporten. Vlak na een regenbui is bijvoorbeeld een goed moment. Er zitten dan weinig pollen in de lucht.
 • Houd je huisdieren schoon door ze regelmatig te wassen.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Annemarie Wolbers

Over Annemarie Wolbers

Op zoek naar informatie op Independer.nl? Annemarie zorgt ervoor dat alle teksten die jij op onze website leest zo compleet en aantrekkelijk mogelijk zijn. En missen we nog onderwerpen? Dan zorgt Annemarie dat we ook daarover schrijven. Lees verder

4 Reacties op dit artikel
 1. ook ik moet mijn eigen medicijnen tegen de hooikoorts [ Xyzal ] betalen omdat het voorgeschreven middel – welke echt goed bij mij helpt- niet op de lijst voorkomt bij mijn verzekeraar- vgz. ik kan wel vervangende pillen krijgen en deze wordt wel totaal vergoed maar die werkt veel minder tot geheel niet, dus dan maar ongeveer 40euro per jaar zelf betalen..

  Henk 20 april 2017 om 19:16
 2. Tip: als je vermoedt dat je je eigen risico niet opmaakt dan kan je ze beter zelf kopen bij drogist of apotheek. Oogdruppels bij het Kruidvat zijn goed en aanzienlijk goedkoper.

  Peter Houweling 20 april 2017 om 20:35
 3. Vele jaren geleden door de huisarts claritine voorgeschreven gekregen en dat werd destijds gewoon vergoed. Plots moest ik er bij de apotheek voor betalen, zelfs als men het merkloze loratadine uitleverde. Zorgverzekeraar was nog steeds VGZ en daar heb ik het meest uitgebreide pakket maar een hooikoortspilletje willen ze niet vergoeden. Tip van de huisarts was om gewoon naar het Kruidvat te gaan en daar de loratadine pillen te kopen (onvergoed) want daar zijn ze gewoon 3x zo goedkoop als bij de apotheek. Je vraagt je tegenwoordig af waarom je een zorgverzekering hebt want ze vergoeden steeds minder…

  RonK 20 april 2017 om 21:11
 4. Kies een zorgverzekeraar zonder preferentiebeleid medicijnen zoals PNO of ONVZ en het probleem van die lijst is opgelost.

  B. Spies 21 april 2017 om 09:49
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603