Door het jaar heen andere zorgverzekering afsluiten, kan dat?

| Door: (2 reacties)

Door het jaar heen andere zorgverzekering afsluiten, kan dat?Zorgverzekering

Iedereen weet inmiddels wel dat je van zorgverzekeraar kunt wisselen in de maanden november, december en januari. Toch sluit Independer door het jaar heen ook nog eens bijna 20.000 zorgverzekeringen af. Hoe dat kan, leggen we je graag uit.

18-jarigen

Zodra je 18 wordt, ben je voor de wet volwassen en ben je niet meer gratis met je ouders meeverzekerd. Dat betekent dat je zelf een verzekering moet afsluiten. Elke dag worden zo’n 450 jongeren 18 jaar, zij moeten vanaf de eerstvolgende maand verzekerd zijn. Zij vormen bij Independer de grootste groep (38%) die door het jaar heen een zorgverzekering afsluit. Goed om te weten dat je als 18-jarige natuurlijk ook gewoon, als premiebetalende medeverzekerde, bij je ouders op de polis kan blijven staan.

Expats

Er is nog een grote groep die door het jaar heen een zorgverzekering afsluit. Dat zijn mensen die nog niet eerder verzekerd zijn geweest. Het grootste deel van deze mensen bestaat uit expats die naar Nederland zijn gekomen om hier te werken.

Andere baan, scheiding, einde militair dienstverband

Een andere reden om van zorgverzekeraar te wisselen, is bijvoorbeeld het eindigen van een collectieve zorgverzekering. Stel dat je via je werkgever een collectieve zorgverzekering hebt afgesloten. Ga je bij een andere werkgever werken dan ga je automatisch uit het collectief en moet je zelf een zorgverzekering afsluiten.

Ook een (echt)scheiding kan een reden zijn om een andere zorgverzekering af te sluiten. Dat kan alleen als je samen op een polis staat en daar vanwege je scheiding vanaf wilt.

Mensen die bij Defensie een militair dienstverband hebben, zijn automatisch voor zorgkosten verzekerd. Zij hoeven dus niet zelf een verzekering af te sluiten. Maar eindigt het dienstverband dan hebben ze wel weer een eigen zorgverzekering nodig. Ook deze mensen sluiten door het jaar heen een zorgverzekering af.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Esther Storm

Over Esther Storm

Esther Storm is tekstschrijver/redacteur en (mede)verantwoordelijk voor alle online en offline communicatie. Ze (her)schrijft onder meer persberichten, e-mails, teksten voor de website en het weblog en is eindredacteur van de nieuwsbrief. Esther werkt sinds 2004 bij Independer.nl. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
  1. Bij het woord expat denken we in eerste instantie aan buitenlanders die voor een dik salaris in Nederland komen werken. Maar ook de vele duizenden buitenlandse studenten mogen door het jaar een zorgverzekering afsluiten. Hetzelfde geldt voor de vele vluchtelingen (zodra ze een legale verblijfsstatus hebben) en hun gezinsleden, wanneer die toestemming krijgen om zich bij hen te voegen in Nederland. Uw verhaal is dus niet helemaal compleet en kan sommige mensen op het verkeerde been zetten.

    P.M.G. Gaajetaan 20 juli 2017 om 16:37
  2. Beste P.M.G. Gaajetaan,
    Bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk wat betreft de studenten en vluchtelingen. Wij hebben er in dit artikel voor gekozen om meer informatie te geven over andere specifieke groepen.

    Annemarie Wolbers (Independer.nl) 26 juli 2017 om 16:15
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603