Kun je zorgkosten aftrekken van de belasting?

| Door: (22 reacties)

Kun je zorgkosten aftrekken van de belasting?Zorgverzekering

Iedereen heeft wel eens zorg nodig. Bijvoorbeeld als je medicijnen nodig hebt of naar het ziekenhuis moet. Je maakt dan kosten die je zorgverzekering vergoedt of die je zelf moet betalen. Sommige mensen maken (aantoonbaar) veel zorgkosten. Voor deze mensen is het goed te weten dat ze voor bepaalde zorgkosten van de belasting terug krijgen. Dit worden ook wel specifieke zorgkosten genoemd. Daarnaast is het ook afhankelijk van het inkomen dat je hebt. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden als je zorgkosten wilt aftrekken van de belasting.

Wanneer vallen zorgkosten onder specifieke zorgkosten?

De volgende kosten vallen onder specifieke zorgkosten en zijn dus aftrekbaar voor de belasting:

 • Geneeskundige en heelkundige hulp. Denk hierbij aan de huisarts, tandarts, specialist of verpleging in een ziekenhuis.
 • Medicijnen die door de dokter zijn voorgeschreven.
 • Hulpmiddelen zoals steunzolen, gehoorapparaten, kunstgebit, rolstoel. Maar ook het onderhoud, de reparatie en verzekering van deze hulpmiddelen.
 • Aanpassingen aan een woning die op medisch verzoek zijn gedaan. Bijvoorbeeld als je minder mobiel bent en niet in staat bent om trappen te lopen.
 • Vervoer zoals reiskosten naar een huisarts of ziekenhuis.
 • Een dieet dat is voorgeschreven door een dokter of diëtist.
 • Extra gezinshulp die nodig is door een ziekte of omdat je invalide bent.
 • Extra kleding en beddengoed.
 • Reiskosten die je maakt om op ziekenbezoek te gaan.

Aan deze specifieke zorgkosten zitten wel voorwaarden verbonden. Bekijk de aanvullende toelichting van de belastingdienst.

Maakt iemand anders in jouw huishouden zorgkosten?

Woon je met meerdere mensen in huis? En maken zij ook één van bovenstaande specifieke zorgkosten? Dan kun je deze ook aftrekken van de belasting. Dit geldt alleen als één of meer van de volgende personen specifieke zorgkosten maken:

 • Jouw fiscale partner.
 • Jouw kinderen jonger dan 27 jaar.
 • Ernstig gehandicapten personen van 27 jaar of ouder die bij je in huis wonen.
 • Ouders, broers en zussen die bij je in huis wonen en afhankelijk zijn van jouw zorg.

Hoeveel kosten mag je aftrekken van de belasting?

Je mag niet zomaar alle zorgkosten aftrekken van de belasting. Hiervoor wordt er eerst gekeken naar jouw drempelinkomen. Je mag alleen de specifieke zorgkosten aftrekken die uitkomen boven jouw drempelinkomen. Meer informatie over jouw drempelinkomen en hoe je deze specifieke zorgkosten kunt aangeven bij de belasting vind je op de website van de Belastingdienst.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Sharon Gerritsen

Over Sharon Gerritsen

Sharon is als E-Commerce Manager o.a. verantwoordelijk voor onze vergelijking van je reis-, woon-, en zorgverzekering, onderzoeken en de website voor deze vergelijkingen. Inmiddels werkt Sharon ruim 11 jaar bij Independer.nl. Lees verder

22 Reacties op dit artikel
 1. Vallen kosten voor de behandeling door een osteopaat onder de specifieke zorgkosten die aftrekbaar zijn bij de belastingaangifte van 2013?

  Joop van Summeren 9 maart 2014 om 16:46
  • hoeveel per km voor ziekenhuis bezoek mag je aftrekken van de belasting

   Koos 3 februari 2016 om 17:05
   • Hoi Koos, voor meer informatie over aftrek van zorgkosten kun je het beste contact opnemen met de belastingdienst, of klik op deze [url=http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/overzicht_zorgkosten/reiskosten_ziekenbezoek]Link/url]

    Lisa Kaspers (Independer.nl) 5 februari 2016 om 16:58
 2. Beste Joop van Summeren,

  De kosten voor de Osteopaat zijn niet aftrekbaar bij de belastingaangifte over 2013. De kosten die wel aftrekbaar zijn kun je vinden op de website van de belastingdienst.

  Michelle van Amelsfort (Independer.nl) 10 maart 2014 om 12:04
 3. Zijn de vliegtickets naar een tandarts in Turkije ook aftrekbaar ?

  Joris Vermeulen 17 maart 2014 om 11:52
 4. Beste Joris Vermeulen,

  De kosten voor een vliegtickets naar een tandarts in Turkije zijn niet aftrekbaar.

  Michelle van Amelsfort (Independer.nl) 19 maart 2014 om 14:25
 5. Zijn de kosten van elektrisch ontharen aftrekbaar voor de aangifte voor 2014?

  Maria 23 april 2014 om 18:57
 6. Beste Maria,

  De kosten voor elektrisch ontharen zijn ook niet aftrekbaar. Alleen zorgkosten die te maken hebben met ziekte en/of invaliditeit zijn aftrekbaar. Daarnaast worden er nog extra voorwaarden gesteld. Meer info is te vinden via http://www.belastingdienst.nl

  Simone de Graaf (Independer.nl) 24 april 2014 om 12:11
 7. Zijn kosten die gemaakt zijn voor de psycholoog aftrekbaar?

  Win 2 maart 2015 om 00:13
 8. Beste Win,
  Deze kosten zijn helaas niet aftrekbaar.

  Simone de Graaf (Independer.nl) 2 maart 2015 om 15:38
  • Ook niet de kosten die niet vergoed zijn? Dus gedeelte wat ik zelf had moeten betalen?

   Win 2 maart 2015 om 17:43
 9. Nee die ook niet. Via deze link vind je meer informatie over aftrek van zorgkosten.

  Simone de Graaf (Independer.nl) 3 maart 2015 om 08:58
 10. Zijn kosten voor een duurder gehoorapparaat aftrekbaar de zorg verzekering vergoed maar 336,- waarschijnlijk ivm contract met mijn audiocen

  Bianca 19 januari 2016 om 16:52
 11. Hi Bianca,
  Ik durf je niet te zeggen of deze kosten aftrekbaar zijn. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met de belastingdienst.

  Groet Annemarie

  Annemarie Wolbers (Independer.nl) 20 januari 2016 om 08:44
 12. Ik heb cll en moet 3-4 keer per jaar voor kontrole bij de internist terug komen. Deze kosten moet ik zelf betalen. Zijn deze aftrekbaar van de belasting over 2015 en 2016?

  Freek Muller 22 januari 2016 om 13:26
 13. Hi Freek. Voor meer informatie over aftrek van zorgkosten kun je het beste contact opnemen met de belastingdienst. Of kijk even op deze link.

  Annemarie Wolbers (Independer.nl) 22 januari 2016 om 13:51
 14. We hebben een kind met downsydroom; meer dan 4 keer per jaar gaan we naar Italië voor een gesprek met de Italiaanse logopedist en andere artsen.
  Zijn de vliegtickets naar een arts in Italie ook aftrekbaar ?
  gr.
  Nello

  nello 25 juli 2016 om 14:59
 15. Beste Nello,

  Het is mogelijk om deze kosten vergoed te krijgen, maar dat moet de belastingdienst bepalen.

  U kunt het beste hiervoor een schriftelijk verzoek indienen bij uw eigen belastingkantoor. Hierbij is het ook van belang dat u o.a. aangeeft dat het gaat om een kind en dat uw kind downsyndroom heeft. Dit weegt o.a. mee.

  Dianne Sie (Independer.nl) 25 juli 2016 om 15:59
 16. ik heb in 2013 op advies van de cardioloog een traplift aangeschaft (10.000 euro) deze opgevoerd bij hulpmiddelen specifieke zorgkosten en nu zegt de belasting dienst dat het niet aftrekbaar is. dit is toch pas sinds 2014 ? ik kwam niet in aanmerking voor welke vergoeding dan ook, heb dus echt alles zelf betaald en een medische verklaring bijgevoegd dat dit op advies van de artsen gebeurd is, de artsen kunnen mij niet verplichten toch ?

  gerry otten 12 oktober 2016 om 13:43
 17. Beste meneer/mevrouw,

  In het verleden viel een traplift bij de Belastingdienst onder de specifieke zorgkosten. Sinds 1 januari 2014 zijn aanpassingen aan, in of om een woning niet meer aftrekbaar. Zulke aanpassingen zijn niet alleen een traplift, maar bijvoorbeeld ook een verhoogde toiletpot. Hetzelfde geldt voor hulpmiddelen voor de mobiliteit zoals een scootmobiel en een rolstoel. Ook deze zijn niet meer aftrekbaar in 2014.

  U zou nog met de belastingdienst contact kunnen opnemen om verduidelijking te vragen over de afwijzing van de declaratie in 2013. Als de afwijzing naar uw mening niet terecht is kunt u altijd bewaar maken. U zou bijvoorbeeld uw rechtsbijstandsverzekeraar of het juridisch loket vragen om uw hierbij te helpen.

  Het is bij ons niet bekend dat artsen u kunnen verplichten om zo’n grote aankoop te doen. Uiteraard kunnen artsen het u wel sterk adviseren.

  Ik hoop dat u er uit gaat komen met de belastingdienst.

  Marleen Schepers (Independer.nl) 13 oktober 2016 om 09:17
 18. Zijn consulten aan de fysio aftrekbaar
  Als je niet aanvullend verzekerd bent
  En ook de aanschaf voor steunzolen

  M blom 21 juli 2017 om 14:23
 19. Beste meneer/mevrouw,

  De consulten en het aanschaffen van steunzolen zijn helaas niet aftrekbaar. Deze kosten zijn te verzekeren met een aanvullende verzekering. Bij een chronische aandoening is er voor de fysiotherapie vergoeding vanuit de basisverzekering vanaf de 21ste behandeling.

  Susanne Boogers (Independer.nl) 21 juli 2017 om 16:40
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603