Met spoed naar ziekenhuis in buitenland: ben je hiervoor verzekerd?

| Door: (2 reacties)

Met spoed naar ziekenhuis in buitenland: ben je hiervoor verzekerd?Zorgverzekering

Op vakantie wil je alleen maar leuke dingen doen. Een onverwachts bezoek aan een ziekenhuis hoort daar natuurlijk niet bij. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Wel goed om thuis na te kijken of je verzekerd bent voor onverwachte medische zorg in het buitenland en wat de dekking is.

Basisverzekering vergoedt Nederlands tarief

Spoedeisende zorg in Nederland en in het buitenland valt onder de basis zorgverzekering. Dit is een verplichte verzekering, dus ook jij bent voor deze zorg verzekerd. Maar je krijgt alleen het Nederlands tarief voor de behandeling of opname vergoed. Ga je in een privéziekenhuis waar de kosten voor behandeling of opname hoger zijn dan in Nederland? Dan moet je een deel van de kosten zelf betalen. Goed om te weten: vanaf 1 januari 2017 ben je via de basisverzekering alleen nog voor spoedeisende zorg in Europa verzekerd.

Medische kosten buitenland verzekeren

Voor het gedeelte van de zorgkosten boven het Nederlands tarief kun je je verzekeren. Misschien zit dit al in je aanvullende zorgverzekering. En anders kun je deze kosten meeverzekeren bij een reisverzekering. Het is zeker slim om je hiervoor te verzekeren als je naar een land gaat, waar de kosten voor gezondheidszorg hoger zijn dan in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn Zwitserland of de VS.

Europese zorgpas (EHIC)

Met de EHIC (European Health Insurance Card) heb je recht op noodzakelijke medische zorg als je op reis bent in Europa. Want met deze pas bewijs je dat je verzekerd bent voor zorgkosten. Heb je de pas bij je? Dan sturen veel buitenlandse ziekenhuizen de rekening voor de zorg direct naar je verzekeraar. Jij hoeft dan niets voor te schieten.

Houd er wel rekening mee dat er ook ziekenhuizen zijn waarbij je de rekening toch moet voorschieten, ondanks de EHIC. In sommige landen heb je namelijk niet genoeg aan de EHIC. De EHIC kun je gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Sommige zorgverzekeraars hebben van de Nederlandse zorgpas al direct een EHIC gemaakt.

Vind buitenlands ziekenhuis

Overkomt je iets in het buitenland? Dan ga je waarschijnlijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Maar heb je de tijd om een ziekenhuis te zoeken, kijk dan eens op www.ziekenhuizenopreis.nl. Op deze site van de alarmcentrale SOS International staan ruim 6.000 buitenlandse ziekenhuizen. Je ziet er staan door hoeveel klanten van SOS International dit ziekenhuis is bezocht. En ben je in een buitenlands ziekenhuis geweest? Dan kun je er een review achterlaten.

Wist je dat je ook over Nederlandse ziekenhuizen je mening kunt geven? Dat kan via deze pagina.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Esther Storm

Over Esther Storm

Esther Storm is tekstschrijver/redacteur en (mede)verantwoordelijk voor alle online en offline communicatie. Ze (her)schrijft onder meer persberichten, e-mails, teksten voor de website en het weblog en is eindredacteur van de nieuwsbrief. Esther werkt sinds 2004 bij Independer.nl. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
  1. Willen jullie AUB mijn zus en zwager, de fam. Verschuuren-de Vries zo spoedig mogelijk vanuit Kroatië naar huis repatrieren, wij als familie zijn net als de betreffende fam. Verschuuren-de Vries inmiddels wanhopig en aan het einde van ons latijn, we zijn heel boos dat SOS international zo enorm gebonden is aan regeltjes al snappen wij dit enigszins maar het is toch van de gekke dat ze eerst (onzekerheid alom) in Triest door een MRI scan moet zodat de neuroloog kan bevestigen dat ze een ernstige hernia heeft. Mijn zus is bekend in de St. Maartens kliniek in Nijmegen waar ze vanwege deze problemen al enkele keren is geopereerd, nogmaals…., haal die twee uit deze nachtmerrie, ze kan geen eten en drinken meer binnen houden en is inmiddels gewoon heel ziek PLEASE, HELP ONS,
    toch met vriendelijke groet Jeanne de Vries

    APCM de Vries 28 juni 2016 om 23:44
  2. Beste meneer/mevrouw de Vries,

    Wat een erge situatie! Helaas kan ik met alleen de achternaam niks terugvinden in ons systeem. Is het mogelijk om nu rechtstreeks met de verzekeraar contact op te nemen om de situatie uit te leggen of met ons als zij via ons verzekerd is (035 626 55 44)? Ik hoop dat er snel hulp geboden kan worden.

    Marleen Schepers (Independer.nl) 29 juni 2016 om 11:12
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603