Vorig jaar maart schreven wij al over twee nieuwe behandelcentra voor kanker die mogelijk gebouwd zouden worden. Het Financieele Dagblad meldde deze maand dat er bijna voldoende geld is verzameld voor het eerste nieuwe behandelcentrum. Het is de bedoeling dat kankerpatiënten vanaf eind 2018 in Maastricht terecht kunnen voor een nieuwe bestralingsmethode. De behandelingen moeten gaan plaatsvinden in het gebouw van de Maastro Clinic. Dit instituut is gespecialiseerd in de bestraling van verschillende kankersoorten.

Nieuwe methode

De nieuwe bestralingsmethode heet protonentherapie. Daarbij worden patiënten bestraald met geladen deeltjes (protonen). Deze protonen zijn erg precies omdat ze bijna hun volledige energie op de juiste plaats afgeven in de tumor. Hierdoor ontstaat er minder schade in het lichaam dan bij de huidige bestralingsmethode. Ook levert deze nieuwe methode minder bijwerkingen op. Voor patiënten is deze behandeling daarom minder zwaar. Maastricht ligt natuurlijk niet voor iedereen naast de deur. Goed om te weten dat dezelfde soort behandelcentra ook in Delft en Groningen worden gebouwd.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Je zorgverzekeraar vergoedt deze behandeling in principe vanuit de basisverzekering. Belangrijk is wel dat hij een contract afsluit met dit nieuwe behandelcentrum in Maastricht. CZ en Zilveren Kruis zijn dit al van plan. Sluit je verzekeraar geen contract met hen af? Dan betaal je mogelijk een eigen bijdrage.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4