Tijdelijk verblijf buitenland: zorgverzekering opzeggen of niet?

| Door: (4 reacties)

Zorgverzekering

Ga je voor een langere periode naar het buitenland, bijvoorbeeld voor een wereldreis, een tijdelijke baan of een stage? Dan kun je in sommige situaties je Nederlandse zorgverzekering opzeggen. Dat hangt onder meer af van hoe lang je gaat, of je een betaalde baan of stage krijgt en of je binnen of buiten Europa op reis gaat. Independer heeft een beslisboom voor je gemaakt waarin je gemakkelijk ziet wat je in jouw situatie moet doen.

Wel of geen verdragsland?

Verdragslanden zijn landen waarmee Nederland afspraken heeft gemaakt op het gebied van medische zorg. Dit zijn de meeste Europese landen, maar ook een aantal landen buiten Europa.

Twijfel je of het land waar je heen gaat een verdragsland is? Bekijk dan het overzicht van verdragslanden op onze website.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Ferdy Cornelissen

Over Ferdy Cornelissen

Ferdy is online marketeer en schrijft over onze verzekeringsproducten. Hij zorgt ervoor dat ingewikkelde verzekeringstaal begrijpelijk en eenvoudig leesbaar is. Hij doet dit op onze website, maar ook daarbuiten en houdt ook contact met journalisten en vakgenoten. Lees verder

4 Reacties op dit artikel
 1. Volgens mij zijn twee delen in de tabel omgedraaid. Er staat nu dat als je langer dan 3 maanden gaat werken in een NIET-EU of Verdragsland, je NL’se zorgverzekering verplicht is. Maar het is juist verplicht als je korter dan 3 maanden gaat werken en niet meer verplicht als je langer gaat werken. De tekst van JA staat nu bij NEE en andersom.

  Esther 16 januari 2017 om 20:24
 2. Ik woon ondertussen een jaar in Barcelona, volgens Cjib moest ik mijn verzekering aanhouden en betaal ik dus al bijna een jaar aan het werk in Spanje. Ik ga mij in april uitschrijven in Nederland maar nu ben ik benieuwd of ik recht heb op geld aangezien hun mij hebben verplicht het aan te houden terwijl dit niet nodig was. Weet iemand hoe dit werkt?

  bedankt

  Marvin 7 maart 2017 om 12:22
 3. Beste Marvin,

  Het is door de overheid bepaald in welke situaties je wel of niet verplicht bent om een zorgverzekering te hebben. Als er is vastgesteld dat je verzekeringsplichtig bent is er helaas geen mogelijkheid om geld terug te krijgen. Je zou dit na kunnen vragen bij het Zorginstituut Nederland.

  Marleen Schepers (Independer.nl) 7 maart 2017 om 13:48
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.609
603