Op vakantie? Neem de Europese zorgpas mee

| Door: (nog geen reacties)

Op vakantie? Neem de Europese zorgpas meeZorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont en een basisverzekering heeft afgesloten, kan een European Health Insurance Card (EHIC) aanvragen. Met deze kaart heb je recht op noodzakelijke medische zorg als je, bijvoorbeeld voor vakantie, tijdelijk in het buitenland bent. De EHIC is alleen geldig in landen die vallen binnen de EEG. Hiertoe behoren de EU-landen, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Ook is de kaart geldig in Zwitserland, Macedonië en Australië.

Rekeningen direct naar zorgverzekeraar

Met de EHIC heb je recht op medische zorg. De zorgverlener in het buitenland zal de kosten rechtstreeks bij jouw verzekeraar in Nederland declareren. Als er bepaalde kosten door jouw zorgverzekering niet worden vergoed krijg je hiervoor een rekening van de verzekeraar. Als je een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten hebt afgesloten, vergoedt jouw reisverzekeraar in de meeste gevallen deze kosten.
Onlangs bracht de ANWB naar buiten dat vakantiegangers in Spanje soms helaas wel (torenhoge) rekeningen thuisgestuurd krijgen, ondanks het tonen van de EHIC. Dat komt omdat Spaanse ziekenhuizen die het betreft zich niet aan de Europese regels houden.

Overzicht zorg basispakket Europa

De Europese Commissie toont op haar site een overzicht waarop je kunt zien hoe het zit met behandelingen en kosten in de landen van de EU. Er is ook een app, zodat je op vakantie gemakkelijk een overzicht hebt van alle belangrijke contactgegevens en vergoedingen in alle landen die binnen de EEG vallen.

EHIC aanvragen

Van sommige verzekeraars is de Nederlandse zorgpas tegelijkertijd een EHIC. Je kunt dat zien op jouw zorgpas. Is dat bij jou niet het geval dan kun je zelf een EHIC aanvragen. Op de EHIC staat jouw naam, geboortedatum, BSN en de naam van je verzekeraar. Omdat deze persoonlijk is moeten alle gezinsleden een eigen pas aanvragen. Dit kan bij je zorgverzekeraar of via de website van EHIC.

Als je de EHIC niet op tijd hebt ontvangen of je bent hem verloren en je hebt direct medische zorg nodig? Vraag dan een vervangend document bij het CVZ aan via +31 (0) 20 797 8083.

Lees meer over: reisverzekering, zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 2
Esther Storm

Over Esther Storm

Esther Storm is tekstschrijver/redacteur en (mede)verantwoordelijk voor alle online en offline communicatie. Ze (her)schrijft onder meer persberichten, e-mails, teksten voor de website en het weblog en is eindredacteur van de nieuwsbrief. Esther werkt sinds 2004 bij Independer.nl. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603