De zomervakantie is inmiddels in heel Nederland begonnen. Misschien ga jij er binnenkort ook lekker op uit. Je hoopt natuurlijk dat er niets gebeurt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Met de juiste voorbereidingen voorkom je dat je met hoge zorgkosten te maken krijgt.

Basisverzekering: alleen vergoeding vergelijkbare behandeling

Krijg je een ongeluk en moet je naar het ziekenhuis worden gebracht? Je basisverzekering vergoedt de kosten van deze spoedeisende hulp. Goed om te weten: de basisverzekering vergoedt nooit meer dan de kosten voor een vergelijkbare behandeling in Nederland. Wil je zeker weten dat alles vergoed wordt? Dan moet je je extra verzekeren.

Voorbeeld

Je bent aan het mountainbiken in Duitsland en komt ten val. Je wordt met spoed naar het ziekenhuis vervoerd en blijkt je arm gebroken te hebben. Een operatie is noodzakelijk. Alles bij elkaar kost dit 1500 euro.

Kost een vergelijkbare behandeling in Nederland 1800 euro? Dan krijg je gewoon alles vergoed. Wanneer zo’n behandeling in Nederland 1200 euro kost, vergoedt je basisverzekering niet meer dan 1200 euro. De overige 300 euro zijn dan voor eigen rekening.

Extra verzekerd zijn: aanvullende zorg- of reisverzekering

Gelukkig zijn er mogelijkheden om je te verzekeren voor de kosten die boven het Nederlands tarief uitkomen. Dat kan op twee manieren:

Geplande behandeling in het buitenland

Wil je naar het buitenland voor een geplande, niet-spoedeisende behandeling? Bijvoorbeeld omdat er in Nederland een wachtlijst is? Dan is dat in veel gevallen mogelijk. Wel moet je toestemming vragen aan je zorgverzekeraar en gelden er soms aanvullende voorwaarden. Neem dus even contact op met je zorgverzekeraar als je voor een geplande behandeling naar het buitenland wilt.

Tips voor vertrek naar buitenland

Voordat je op vakantie gaat is het goed om te checken of:

  • je het nummer van de alarmcentrale van je zorg- en/of reisverzekeraar in je telefoon hebt staan. De alarmcentrale helpt je onder meer bij het vinden van een goed ziekenhuis en het eventueel regelen van een vroegtijdige terugkeer naar huis. Goed om te weten dat het niet uitmaakt of je je zorg- of reisverzekeraar belt. De partij die als eerste wordt aangesproken, start met de hulpverlening.
  • je je Europese zorgpas (EHIC) in je portemonnee hebt. Met de EHIC kun je aantonen dat je verzekerd bent en wordt de rekening van het ziekenhuis direct naar je verzekeraar gestuurd. Ook staat op deze kaart het nummer van de alarmcentrale. Heb je nog geen EHIC? Vraag deze dan aan bij je verzekeraar.
  • je reisverzekeraar het eigen risico van je zorgverzekering vergoedt. Bekijk daarvoor dit overzicht.
Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4