Wat weet jij over het eigen risico? Check je kennis

| Door: (2 reacties)

Wat weet jij over het eigen risico? Check je kennisZorgverzekering

Het is inmiddels alweer juli. We zijn halverwege het jaar, tijd dus om de balans op te maken. Heb jij afgelopen half jaar zorg nodig gehad? Misschien tijdens de griepepidemie van begin dit jaar? Of tijdens de recente hooikoortsperiode? Dan kan het zijn dat je al wat van je eigen risico opgebruikt hebt. Bij Independer kunnen we ons voorstellen dat je niet alles weet over je eigen risico. Daarom zetten we de grootste feiten en fabels voor je op een rij.

Als ik naar de huisarts ga, moet ik mijn eigen risico betalen

FABEL
Een bezoek aan de huisarts wordt uit de basisverzekering vergoed. Je hoeft hier geen eigen risico over te betalen. Verwijst de huisarts je door? Bijvoorbeeld naar het ziekenhuis? Dan betaal je hier wel je eigen risico over. Ook voor het medicijn wat je bij de apotheek haalt, of voor bloedprikken betaal je je eigen risico.

Ik betaal mijn eigen risico per behandeling

FEIT
Het eigen risico in 2017 is 385 euro. Dat bedrag geldt alleen voor dit kalenderjaar. Moet je geopereerd worden? Dan betaal je in de meeste gevallen in één keer je hele eigen risico. Maar ga je een keertje medicijnen halen én moet je een keer bloed prikken? Dan krijg je twee keer een aparte rekening.

Ik ben chronisch ziek, dus ik betaal meer eigen risico

FABEL
Het eigen risico is voor iedereen gelijk, ook als je chronisch ziek bent. Het eigen risico wordt namelijk door de overheid vastgesteld. Dat een verzekeraar meer kosten heeft omdat jij meer zorg nodig hebt, wordt hierbij niet meegenomen.

Ik moet het eigen risico direct in het ziekenhuis betalen

FABEL
Als je gebruikmaakt van zorg in het ziekenhuis, stuurt het ziekenhuis de rekening naar je zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar gaat dan kijken naar welke kosten zij moeten betalen en welke jij moet betalen. Jij krijgt daarna de rekening van je zorgverzekeraar. Je hoeft dus nooit in het ziekenhuis te betalen.

Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn hetzelfde

FABEL
Het eigen risico betaal je voor zorg die uit de basisverzekering komt. De eigen bijdrage is het gedeelte van de rekening dat je altijd zelf betaalt. Om de kosten van de eigen bijdrage vergoed te krijgen, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Voor het eigen risico kan dit niet.

Mijn zorgpremie wordt lager als ik kies voor een hoger eigen risico

FEIT
Iedereen die een zorgverzekering in Nederland heeft, heeft een verplicht eigen risico van 385 euro. Je kunt ervoor kiezen dit bedrag te verhogen door een vrijwillig eigen risico te nemen. Dat verhogen gaat in stapjes van 100 euro tot maximaal 885 euro. Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico, wordt je maandelijkse premie lager. Houd er rekening mee dat je wel meer moet betalen als je gebruikmaakt van zorg uit de basisverzekering.

Ik betaal ook eigen risico voor de aanvullende verzekering

FABEL
Het eigen risico betaal je alleen over zorg die uit de basisverzekering komt. Moet je dus bijvoorbeeld naar de tandarts? Dan betaal je hier nooit je eigen risico over. In sommige gevallen moet je wel een eigen bijdrage betalen.
Meer weten over het eigen risico? Wij hebben alle informatie voor je verzameld.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Annemarie Wolbers

Over Annemarie Wolbers

Op zoek naar informatie op Independer.nl? Annemarie zorgt ervoor dat alle teksten die jij op onze website leest zo compleet en aantrekkelijk mogelijk zijn. En missen we nog onderwerpen? Dan zorgt Annemarie dat we ook daarover schrijven. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
  1. Ben ik dan wel verplicht om, als ik zelden hulp nodig heb, het volledige eigen risico te betalen?

    Wilma 10 augustus 2017 om 16:37
  2. Beste Wilma,

    Bij zorg vanuit de basisverzekering, met uitzondering van de huisarts, wordt er het eigen risico in rekening gebracht. Het eigen risico in 2017 is €385.

    Susanne Boogers (Independer.nl) 11 augustus 2017 om 09:18
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603