Ziekenhuisbehandeling loopt door in 2017; kun je overstappen?

| Door: (nog geen reacties)

Zorgverzekering

Ben je dit jaar begonnen met een behandeling in het ziekenhuis? Dan kan het zijn dat deze doorloopt in 2017. Maar wie betaalt de rekening als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Bij Independer begrijpen we dat je in zo’n situatie wel andere dingen aan je hoofd hebt. Goed om te weten dat je met de rekening niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Wij leggen het je uit.

Kosten altijd vergoed

Vanaf het moment dat je behandeling start in het ziekenhuis opent het ziekenhuis een Diagnose Behandelcombinatie (DBC). Dit is een soort behandelplan. In eerste instantie duurt een DBC maximaal 90 dagen. Duurt je behandeling langer? Dan kan de DBC met maximaal 120 dagen worden verlengd. Overstappen naar een andere verzekeraar is in principe geen probleem. De vergoeding werkt als volgt. Er zijn drie situaties:

Situatie 1: de behandeling start in 2016 en duurt niet langer dan 90 dagen.
Alle kosten worden in dit geval vergoed door de verzekeraar waar je in 2016 bij verzekerd was.

Situatie 2: het behandeltraject start in 2016, maar duurt langer dan 90 dagen en wordt in 2016 verlengd.
Alle kosten worden in dit geval vergoed door de verzekeraar waar je in 2016 bij verzekerd was.

Situatie 3: het behandeltraject start in 2016, maar duurt langer dan 90 dagen en wordt in 2017 verlengd.
De kosten van de eerste 90 dagen worden vergoed door de verzekeraar waar je in 2016 bij verzekerd was. Alles kosten vanaf de verlenging worden vergoed door de verzekeraar waarbij je in 2017 verzekerd bent. Het is hierbij belangrijk dat je goed kijkt naar de contractering. Is het ziekenhuis bij jou in de buurt ook gecontracteerd bij de verzekeraar waar je in 2017 bij verzekerd bent?

Eigen risico

Wordt de rekening betaald door de zorgverzekeraar waar je in 2016 bent verzekerd? Dan geldt het eigen risico van 2016, ook als je de kosten in 2017 maakt. Had je je eigen risico in 2016 al helemaal verbruikt? Dan betaal je over de behandeling in 2017 geen eigen risico. Als de kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar waar je in 2017 bent verzekerd, dan betaal je wel eigen risico. Voor je eigen risico maakt het niet uit of je wel of niet overstapt.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Bas Knopperts

Over Bas Knopperts

Bas zorgt ervoor dat jij de juiste producten bij ons kunt afsluiten door zijn contact met de verzekeraars van zorg-, woon- en reisverzekeringen. Over deze producten schrijft hij regelmatig blogs om jou op de hoogte te houden van het laatste nieuws. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603