Zorg uit Wlz: heb ik nog een aanvullende zorgverzekering nodig?

| Door: (6 reacties)

Zorg uit Wlz: heb ik nog een aanvullende zorgverzekering nodig?Zorgverzekering

Ben je langdurig of chronisch ziek? Dan heb je mogelijk recht op zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Je krijgt dan een Wlz-indicatie. Op welke zorg je recht hebt, bepaalt het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Vervolgens wordt er een zorgplan opgesteld. De zorg die je mogelijk vergoed krijgt vanuit de Wlz, kan ook zorg zijn die normaal gesproken vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed wordt. Heb je met een Wlz-indicatie nog wel een aanvullende zorgverzekering nodig? 

Verschillende zorg vanuit Wlz

Onder de Wlz valt verschillende zorg, zoals verblijf in een zorginstelling, persoonlijke verzorging en verpleging en hulpmiddelen. Maar ook medische zorg zoals een bezoek aan de tandarts, fysiotherapeut of psycholoog. Heb je een Wlz-indicatie dan betaal je maandelijks een eigen bijdrage. De hoogte daarvan hangt af van je inkomen.

Meer over de Wlz lees je op de website van de Rijksoverheid.

Wlz-zorg en aanvullende verzekering

Welke zorg vanuit de Wlz wordt vergoed, verschilt per zorginstelling (bijvoorbeeld een verpleeghuis of revalidatiecentrum). Zo worden behandelingen bij de tandarts en fysiotherapeut bij de ene zorginstelling wel vanuit de Wlz vergoed, terwijl dat bij andere instellingen niet zo is. En in dat geval heb je dus wel een aanvullende verzekering nodig.

Heb je een Wlz-indicatie? Informeer dan goed bij je zorgkantoor en zorginstelling welke zorg de Wlz levert en vergoedt. Op basis daarvan kun je bepalen of je voor bepaalde zorg nog een aanvullende verzekering nodig hebt, of dat de Wlz alle zorg vergoedt.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Ferdy Cornelissen

Over Ferdy Cornelissen

Ferdy is online marketeer en schrijft over onze verzekeringsproducten. Hij zorgt ervoor dat ingewikkelde verzekeringstaal begrijpelijk en eenvoudig leesbaar is. Hij doet dit op onze website, maar ook daarbuiten en houdt ook contact met journalisten en vakgenoten. Lees verder

6 Reacties op dit artikel
 1. Begrijp ik dan goed dat bij een opname in een verpleeghuis er dubbel wordt betaald. Immers je blijft een basis verzekering nodig hebben voor ziekenhuis opname. Echter voor medicatie, fysio en begeleiding psycholoog doe je geen beroep meer op de basisverzekering omdat deze uit de wlz komt.
  Een lagere aangepaste verzekering is echter nergens te vinden.
  Vreemde situatie……..

  Koel 4 december 2016 om 11:54
 2. Beste meneer/mevrouw,

  De basisverzekering is voor iedereen in Nederland hetzelfde. Ongeacht of je chronisch ziek bent of niet. Het is wel goed om het aanvullende pakket onder de loep te nemen. De kans is namelijk groot dat veel aanvullende zorg door de Wlz wordt betaald. Wij helpen u graag om een vergelijking te maken. Wellicht dat u op de zorgverzekering kan besparen. U kunt ons gerust bellen op telefoonnummer 035 626 55 44. Door de weeks zijn wij open van 8.00 t/m 21.00 en in het weekend van 9.30 t/m 18.00

  Marleen Schepers (Independer.nl) 5 december 2016 om 16:00
  • Alls ik het goed begrijp dan kan bij opname in zorginstelling bij ene zorgverlener andere aanvullende zorg (bv tandarts fysio,vervoer etc.) verleend worden dan bij een andere gelijkwaardige instelling. Waar komt dit verschil dan vandaan ???

   Financiering wordt in onze regio per 1 jan.17 anders geregeld.+Geld gaat nu niet meer
   rechtstreeks naar instelling maar naar betr. regiokantoor.Via dit regiokantoor worden met betr.zorgverlener overeenkomsten afgesloten.
   Wij zijn nl. in zo”n situatie beland.Ik wilde nl graag voor nieuw tandprothese nader gein-
   formeerd worden,kreeg lik op stuk ,had maar af te wachten welke overeenkomsten
   er zouden worden gemaakt, wat moet ik nu met een ev.aanvullende verzkering als ik
   nog niet weet welke aanvullende zorg er wordt verleend ?

   b.e.van ooijen 5 december 2016 om 23:20
 3. Beste meneer/mevrouw,

  Op welke zorg je recht hebt bepaalt het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De vergoedingen komen uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). U hoeft uzelf voor deze kosten dan niet extra aanvullend te verzekeren. Ik begrijp heel goed dat u hier duidelijkheid over wilt zodat u weet of u bepaalde zorg extra moet verzekeren of juist niet.

  U kunt het beste contact opnemen met uw zorgkantoor en de situatie uitleggen. Zij kunnen u voorzien van informatie. Wij helpen u vervolgens graag met het uitzoeken van een nieuwe verzekering. Telefonisch kunnen wij de verschillende verzekeraars en pakketten met u bespreken.

  Marleen Schepers (Independer.nl) 6 december 2016 om 16:03
 4. Mijn moeder heeft in februari 2016 een nieuwe CIZ indicatie gekregen en is in april opgenomen in een verpleeghuis, als gevolg hiervan heeft ze dus haar aanvullende ziektekostenverzekering niet meer nodig. Nu wil ik restitutie omdat ik uiteraard in januari dit niet kon voorzien. De verzekeringsmaatschappij geeft aan dat opzeggen echter alleen kan per kalenderjaar. Voor mij is het erg onlogisch immers als ik verhuis kan ik verzekeringen ook aanpassen aan de behoefte en ik mag aannemen dat bij overlijden ik ook de verzekering stop kan zetten. Het is toch gek dat ik een verzekering die overbodig is geworden door dergelijke omstandigheden niet kan beëindigen? Hoe zit dit?

  Schenk 7 januari 2017 om 18:19
  • Beste meneer/vrouw,

   Helaas is het niet mogelijk om restitutie te vragen voor een aanvullende zorgverzekering. Je vraagt bewust aan het begin van het jaar een (aanvullende) verzekering aan, deze moet dan ook een jaar door lopen. Tussentijds stopzetten is dan niet mogelijk. Probeer er met je verzekeringsmaatschappij uit te komen, wellicht dat ze uit coulance iets voor je kunnen betekenen.

   Joseph Rios (Independer.nl) 8 januari 2017 om 10:36
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.609
603